Pris för att flytta ett piano? Hur flyttar man ett piano själv?

Det kostar ca 2 000 kr att flytta ett piano med transport på ca 30 min. Om det är längre sträcka så kan du räkna med ca 600 kr/h och likaså om det är komplicerat att ta ut eller lyfta in pianot så får du räkna med extra kostnad för det.

Kan man flytta ett piano själv?

Du kan inte flytta ett piano själv, men däremot tillsammans med 3-4 personer till. Ett piano är inte lätt och det kan bli farligt om ni gör flytten på fel sätt. Vi rekommenderar att du antingen läser på ordentligt bland annat genom att läsa nedanstående text eller att du anlitar en flyttfirma som är proffs på detta.

Piano som ska flyttas och transporteras
(C) Ebuen Clemente Jr/Unsplash

Flytta pianot: tips för att flytta utan problem

Ett piano väger i genomsnitt mellan 200 och 300 kilo. Om det istället är en flygel, då måste du hantera en vikt på 350 till 550 kilo. Att flytta ett piano eller flygel kräver därför mycket förberedelse för att inte bli farligt.

Fundera noga på om du verkligen vill flytta pianot själv. Det är nödvändigt att du har hjälp från 3-4 personer, att du har tillgång till rätt hjälpmedel och helst ska du helt undvika att behöva lyfta pianot i en trappa.

Hur många behövs för att flytta ett piano?

På grund av pianots vikt är det nödvändigt att du flyttar det med hjälp flera personer. Det behövs minst 4-5 stycken. Se till att alla har arbetshandskar med bra greppförmåga på händerna, och eventuellt remmar som stöd.

Skydda pianot under flytten

För att förhindra att ditt piano skadas under transporten är det bäst att skydd det med skyddsmaterial. Du kan använda flyttfiltar för detta, men det finns också skräddarsydda transportöverdrag för pianon.

Skydda golvet innan du flyttar pianot

Hjulen under pianot är inte avsedda att användas långa sträckor. De är små och har ofta skarpa kanter. Dessutom vilar mycket vikt på dem. Detta gör att ditt golv lätt kan skadas när du flyttar pianot. Det händer tyvärr rätt ofta att ett hjul går sönder och sen skär metallen som har hållit hjulet långa repor i golvet. Skydda därför ditt golv med till hårt skydd eller vad som är ännu bättre är att använda rullbrädor och en så kallad pianomatta som läggs under pianot när man lyfter upp på rullbrädorna.

Flytta pianot med lugnt och försiktigt

Ett piano är ömtåligt, tungt och har en ojämn viktfördelning. Om du rör dig felaktigt kan du snabbt förlora kontrollen, vilket resulterar i skador. Pianot är dessutom så tungt att börjar det röra sig i fel riktning mot till exempel en dörrkarm så är det svårt att snabbt stoppa det. Så var riktigt försiktig när du flyttar och bär pianot.

För att flytta ditt piano inomhus på plant underlag är det bäst att använda rullbrädor. I övrigt så handlar det om att lyfta pianot försiktigt och så lågt som möjligt med hjälp av bärselar och pianomatta.

Förbered rutten genom bostaden till lastbilen

Planera rutten ditt piano kommer att ta. Mät dörröppningar, korridorer och måtta flaket på din skåpbil eller lastbil. Du vill inte bli överraskad av något när du bär något så tungt som ett piano.

Fundera noga igenom hur du ska få in pianot i skåpbilen eller eller upp på lastbilen. Det bästa är förstås om du kan rulla rakt på flaket på plant underlag.

När du måttar bärvägen tänk på att mäta lite extra där ni ska gå runt hörn. Pianot behöver nämligen lutas lite för att fördela vikten rätt och då tar det mer plats än om det skulle bäras helt rakt upp.

Transportera pianot

För transport av ditt piano, använd helst en skåpbil eller lastbil. Säkra pianot med transportremmar under transporten. Det sista du vill är att pianot ska rulla medan du kör. Pianot kan ligga med baksidan ned på ett lastbilsflak, om du är försiktig när du lägger ned det och har ordentligt med filtar under.

En släpvagn är ett mindre bra för transport av piano. Den skakar för mycket under körning, vilket ökar risken för skador.

Flytta ett piano till första våningen eller högre

Det är förhållandevis lätt att bära ett piano på plant underlag till en lägenhet på markplan. Men om pianot måste bäras upp eller ner för trappor så blir det en annan historia. Ett piano är verkligen för tungt för att bäras upp och ner för trappor. Och även om du testa det med en grupp mycket starka människor, är det fortfarande farligt. Det är till och med så att inte alla inomhustrappor klarar av att 4 personer och ett piano är i den samtidigt!

Om du har att göra med trappor är det därför bäst att anlita en flyttfirma. De är experter och bra hjälpmedel.

Flytta ett piano: hur mycket kostar det?

Den exakta kostnaden för att flytta ett piano beror på flera faktorer:

  • Om pianot flyttas upp eller ner ett eller flera våningsplan
  • hur marken ser ut där man kan angöra flyttbilen
  • hur stort och tungt pianot är
  • hur långt pianot ska transporteras

En indikation på de genomsnittliga flyttkostnaderna för ett piano finns i tabellen nedan

Kostnad för att flytta ett piano*

Tjänst Pris

  • Pianoflytt (utom transport) 2 000 – 3 000 kr
  • Flygel (utom transport) 4 000 – 5 000 kr
  • Transport per mil 100 kr

*Indikativa kostnader för en fiktiv flytt

Pianot måste acklimatisera sig innan stämning

Ett piano med trästomme behöver tid för att acklimatisera sig i en ny miljö. Det kan vara ny temperatur och luftfuktighet, så vänta åtminstone fyra veckor innan du låter stämma pianot.

Är det värt att flytta pianot?

Många pianon har ett stort affektionsvärde och då är det förstås alltid värt att flytta med sig det. Om pianot inte betyder jättemycket för dig och du ska flytta långt, så överväg då att köpa ett nytt på din nya bostadsort. Många vill idag bli av med sina gamla 70-talspianon så det brukar gå att få tag på dessa nästintill gratis.

Priset för att flytta ett piano kan bli högt

Om du väljer att försöka att flytta ett piano själv så var jätteförsiktig, ett piano är oftast ersättningsbart men det är inte du och dina vänner!

Av  Mattias | 21-04-09 |
Kommentarer (0)