Flyttbudget – Sänkt kostnad för flytten

För att sänka dina kostnader för flytten och för att få till en så bra flyttplanering som möjligt, är det viktigt att göra en flyttbudget. På så sätt får du en bra överblick över dina kostnader och kan se vart du kan spara pengar.

Viktiga punkter gällande flyttbudget

 • Flyttfirma
  Ska du anlita flyttfirma eller sköta flytten med hjälp av släkt och vänner?
  Om du anlitar en flyttfirma är det lönsamt att ta in flera offerter och jämföra priser, avtal m.m.
 • Flyttstädning
  Ska du anlita hjälp eller städa själv?
  Om du anlitar en städfirma, ta in flera offerter och jämför priser, avtal m.m.
 • Flyttbil
  Behöver du hyra flyttbil? Eller släp, om du har dragkrok på din bil?
  Lätta lastbilar får köras med B-körkort men om du behöver en större bil kan du också behöva en chaufför med C-körkort.
  Jämför priserna hos olika uthyrare. Tänk också på att det ofta är billigare att hyra bil i veckorna än på helgerna.
 • Magasinering
  Får inte allt plats i flytten, behöver du magasinera?
  Ta in flera offerter från flera magasineringsföretag, jämför priser, avtal m.m.
 • Flyttkartonger
  Behöver du köpa eller hyra flyttkartonger, förpackningsmaterial, verktyg, pirra.
  Många av sakerna kan hyras eller köpas från flyttfirmor och i vissa fall magasineringsföretag, andra kan du köpa på till exempel byggvaruhus eller varuhus. Jämför priser, tänk också på kvalitet.
 • Nya inköp
  Behövs komplettering av t.ex. möbler eller annat till nya bostaden?
  Fundera på om det finns saker som kan vänta, kan du låna eller köpa begagnat?
 • Oförutsedda utgifter
  Behöver bostaden du flyttar ut från repareras?
  Vid flyttbesiktningen kan skador som du har orsakat framträda och du kan bli ersättningsskyldig för dessa.

När du sett över alla de utgifter som kan komma att inträffa under flytten har du fått en bra överblick över dina kostnader. På så sätt kan du enkelt prioritera. Vissa grejer kanske du verkligen vill ha hjälp med och är beredd att betala för, medan vissa saker kanske är relativt enkelt att göra själv och således onödiga att lägga pengar på.

Sänk kostnaderna för flytten – Smarta punkter

 • Fundera om du verkligen behöver en flyttfirma. Är det enbart tillgången till en stor flyttbil som gör att du vill anlita en flyttfirma så välj istället att hyra en bil. Det blir mycket billigare.
 • Städa själv. Det är visserligen inte den roligaste aktiviteten men alla kan städa. Det är bara att bestämma sig och sen skrubba i varenda skrymsle och vrå.
 • Flytta in först, möblera sedan och köp sedan till det som saknas. Innan det nya hemmet är möblerat kan det vara svårt att skapa sig en bild av vad som behövs. Soffa och andra större möbler vet man givetvis om man behöver redan innan möblering men det är lätt hänt att man köper för mycket saker som man sedan inte kan använda om man handlar innan möblering.
 • Var noggrann i valet av firmor.

Budget efter flytten

Vare sig man flyttar hemifrån för första gången eller om man bara vill byta bostad så är det bra att göra en ordentlig kalkyl över kostnader i en så kallad flyttbudget. Oftast är utgifterna fler och kostnaderna högre än vad man har tänkt sig då man måste teckna nya abonnemang, köpa möbler och betala för själva flyttandet. Här kommer en tips på saker som du kan behöva skriva med i din budget första gången du flyttar hemifrån.

flyttbil som är för liten pga liten flyttbudget

Planering
…är a och o. Försök därför att lägga undan så mycket pengar som möjligt innan du flyttar och köp gärna på dig billiga saker som du vet att du kommer behöva, exempelvis köksutrusting. En flytt blir som sagt nästan alltid dyrare än vad man räknat med, även om man försöker hålla ner kostnaderna. Se till att alltid ha en buffert ifall något oförusett händer. En bra måttstock är att försöka spara minst 10% av din inkomst varje månad för att lägga in på ett buffertkonto.

Flytten
Själva flytten kostar pengar även om man kan dra ned på utgifterna genom att flytta själv istället för att ta hjälp av en flyttfirma. Men det är fortfarande bensin som ska betalas och i många fall kan du behöva hyra en lastbil eller ett släp. Kartonger kostar oftast inte så mycket och i vissa fall kan man få en del kartonger gratis från mat- eller klädbutiker. Tänk  också på de små utgifterna som tillkommer under en flyttdag som mat och dryck.

Möblering
Konsumentverket har gjort en uträkning att det kostar ca 27 800 kr att möblera ett nytt hem (beroende på storlek naturligtvis, men ofta är det första boendet inte så stort). När man gör en budget är det lätt att man enbart räknar med de stora utgifterna som exempelvis säng, bord och soffa men man måste även ta med småsaker i beräkningen såsom lampor, köksutrustning, handdukar och lakan. Det går självklart att komma undan billigare om man så önskar eftersom det finns mycket som man kan köpa begagnat till en början eller låna av familj och vänner. Bland annat finns det en mycket stor marknad för begagnade möbler. Dels kan du hitta mycket begagnat på sidor som Blocket, men även organisationer som Stadsmissionen, Myrorna och andra second hand-butiker har ofta ett bra utbud.

Avtal
Det finns en del utgifter som uppkommer när du först flyttar hemifrån, som man kanske inte tänker på. Det kan vara till exempel el, bredband, tv, telefon, o.s.v. Se över dina avtal och ring runt och hör med olika företag för att jämföra de billigaste priserna.

Hyra och mat
Se till att alltid betala hyran och räkningarna först och lev på det som blir kvar utöver. Betalas inte hyran i tid riskerar man en vräkning och betalar man inte räkningarna kan man t.ex. stå utan el och senare även få betalningsanmärkningar och kronofogden efter sig. Detta kan göra det svårt att få lån, handla på kredit eller öppna abonnemang i framtiden. Du kan hålla nere dina månadskostnader genom att till exempel storhandla mat och sedan frysa in det som blir över. Dessutom är det oftast billigare att handla storpack och större mataffärer har oftast mycket bättre priser än lokala mataffärer. Det går att spara massor på detta sätt fast man egentligen köper samma produkter

Uppdaterad 2024-04-22 (Första publicering 2014-01-24)
Av  Mattias | 24-04-22 |
Kommentarer (1)

Kommentarer

Kommentarer stängda