Flytta utomlands, 25 tips du inte får missa

Det finns mycket att tänka på om du ska flytta utomlands, vi har listat det viktigaste nedan. Hör gärna av dig till oss om du ska flytta, framförallt inom Europa så har vi personal i många länder.

Ska du flytta till annat land?

Klicka här för att få flyttoffert gratis

Flytta utomlands, Skatteverket vad säger de?

När du vet att du ska bo utomlands mer än ett år så ska du anmäla det till Skatteverket på blanketten ”Flyttning till utlandet”, det gäller även om du inte trodde det från början. Du anses då av Skatteverket vara utflyttad, om du flyttar inom norden så ska du anmäla dig inflyttad till ditt nya land. Personnummer och medborgarskap påverkas inte av detta. Men det finns en del annat att tänka på, så vi rekommenderar att ringa Skatteverket och fråga, till exempel vad som gäller om du har tjänat pengar i Sverige men som utbetalas när du är utflyttad. Ett tips kan också vara att ha en särskild postadress till någon betrodd i Sverige, då kan du få myndighetspost dit, alternativt anmäl dig till deras e-tjänst så att du bara får det digitalt.

Flytta utomlands, flyttgubbar som bär soffa

Datumet för Skatteverkets registrering av utlandsflytten kan spela roll

Det är det ditt anmälda flyttdatum som räknas för din flytt, alternativt det datum som du anmäler utlandsflytten om du gör det efter att du redan flyttat. Tänk på att detta datum kan spela stor roll för var du ska deklarera och vilken skatt du ska betala. Ta gärna kontakt med Skatteverket och få förklarat hur det kan påverka just din deklaration.

Försäkringskassan om att flytta utomlands

Om du flyttar utomlands inom EU/EES, har ibland rätt att behålla vissa förmåner i Sverige, men grundprincipen är att du får del av det sociala skyddsnät som finns i landet du flyttar till. Du behöver då få ett intyg från försäkringskassan som du kan beställa på deras hemsida. Det kan i vissa fall vara bättre än i Sverige. Vår erfarenhet är att studenter och pensionärer i vissa länder har billigare sjukvård och mediciner. Om du flyttar utomlands utanför EU/EES så upphör oftast alla rättigheter till bidrag från försäkringskassan. Tänk också på att förmånerna inte kommer tillbaka från första dagen du flyttar tillbaka, detta gäller det att vara uppmärksam på om ni planerar att skaffa barn och samtidigt flytta tillbaka till Sverige.

Ska du bo utomlands länge?

Om du vet att du inte ska tillbaka till Sverige på ett tag, tänk då på att innan du flyttar göra sådana saker som kan vara svåra att göra utomlands ifrån. Till exempel:

  • Förnya ditt pass
  • Förnya ditt körkort
  • Ha gärna två olika kreditkort med lång giltighetstid
  • Ta de vaccinationer du och familjen behöver
  • Avsluta eller pausa alla lokala medlemskap i till exempel gym och föreningar
  • Informera a-kassan och facket om din utlandsflytt så att du eventuellt kan pausa ditt medlemsskap.

Facebookgrupper och mässor om att flytta utomlands

Det finns gott om Facebookgrupper om att generellt flytta utomlands, men också mer specifika om att jobba utomlands, vara pensionär utomlands och så vidare. Det anordnas också mässor regelbundet om att bo utomlands, oftast är mässorna finansierade av de som säljer eller hyr ut bostäder i andra länder.

Facebook för varje destination utländskt land eller ort

Ett riktigt bra sätt att få info är via Facebookgrupper, i nästan varje land och större stad så finns det en Facebookgrupp som heter något i stil med: ”Svenskar i Berlin” eller Skandinaver i Ischgl”, dessa grupper har mycket bra information. Framförallt kan du där få kontakt med andra som precis gjort det du tänker göra. De har varit i samma situation och är oftast mycket hjälpsamma.

Lär dig språket om det är möjligt

Dina kunskaper i det lokala språket kommer påverka hur snabbt du kan komma in i det nya samhället. Idag finns bra appar för att lära sig språk, till exempel Duolingo, som även i sin gratisversion är väldigt bra. När du väl är på plats så finns det ofta språkutbyten, det vill säga att du lär någon svenska eller engelska mot att den personen lär dig det lokala språket, i appen Meetup och även i många Facebookgrupper har du möjligheten att hitta en ny kompis att lära dig språk med.

Flytta utomlands med flyttfirma

Det finns ett antal sätt att ta med sig sina ägodelar utomlands. I Sverige finns några bolag som är specialiserade på detta. Vi på Moveria rekommenderar att verkligen fundera på hur mycket du behöver ha med dig, om det är värt att transportera. Detta är givetvis beroende på om du tänkt komma tillbaka. Regeln är att ju längre du kan vänta på dina grejer, desto billigare blir det. Flyttar du inom EU/EES så kan du få RUT-avdrag för din flytt, även om du flyttar mellan länder inom EU/EES. Du kan läsa mer i vår artikel om RUT.

Flytta till Tyskland, Spanien eller Portugal

Några av de mest populära länderna att flytta till för svenskar är Tyskland, Spanien och Portugal. Vi har skrivit specifika artiklar med tips gällande flytt till Tyskland, Spanien och Portugal. Varje land har sina specialiteter som man måste känna till för att allt ska löpa smidigt. Framförallt om du ska bo mer än 3 månader utomlands så gäller det att kolla upp vad som gäller gällande till exempel försäkringar, annars kan det bli väldigt dyrt om något händer dig.

Arbets- och uppehållstillstånd när du flyttar för att arbeta eller studera

Om du är Svensk medborgare eller EU/EES-medborgare så har du möjligheten att jobba, studera eller bosätta dig i ett land som tillhör EU/EES, det vill säga alla EU-länder plus Norge, Island och Lichtenstein (lite special med Schweiz).

Om du inte är Svensk medborgare eller EU/EES-medborgare så har du ändå möjligheten att jobba, studera eller bosätta dig i ett land som tillhör EU/EES inklusive Schweiz om du är ”varaktigt boende” i annat EU-land än det du ska flytta till, dock behöver du ansöka om uppehållstillstånd i det land du flyttar till om du ska vara där längre än tre månader. Om du inte varaktigt har bott i EU/EES-land och är medborgare i land utanför EU/EES så behöver du kontrollera noga innan med landets ambassad vilka regler som gäller för dig.

Flytta utomlands med barn

Vi har skrivit en artikel om hur det är att flytta med barn och även om att flytta utomlands med barn. Det är en stor sak för alla  i familjen att flyta utomlands, med barn borde då vara ännu större. Det är det men många vittnar också om att det blir ett projekt som alla är med på och som familjen samarbetar kring. Det blir ofta en ny kultur som alla ska lära känna, nya kompisar, nya sätt att umgås. Allt blir nytt, för alla, detta får oftast familjen att stärkas och de som oftast klarar sig bäst att anpassa sig till den nya miljön är barnen. Båda att lära sig språk och ny kultur så har de stora fördelar i och med att de inte är lika låsta vid hur det brukar vara. Se till att ha mycket tid för barnen och att ni som föräldrar kan vara med och stötta i början. Ofta kan det vara bra om den ena föräldern kan vara hemma på heltid i början efter flytten, så att det alltid finns någon att prata med och även hjälpa till med praktiska saker som skjuts till idrottsträningar etc.

Ska du flytta till annat land?

Klicka här för att få flyttoffert gratis

Lycka till med din utlandsflytt

De flesta i Moveriateamet har bott ett eller flera år utanför deras hemländer. Det är något vi verkligen rekommenderar att prova, du lär känna dig själv på ett helt annat sätt än hemma. Genom att se att andras ”konstiga sätt” kanske inte är så konstiga så förstår man att det finns en del att lära från andra. En av våra medarbetare arbetade faktiskt på resande fot i fem år, hon levde i en folkabuss som åker runt i europa. Sånt gillar vi, vill du läsa mer om Valine så kan du göra det här.

Många av våra medarbetare i de olika länderna vi arbetar i kan hjälpa dig med väldigt lokala frågor. Så hör gärna av dig till oss om din utlandsflytt, vi tycker om när du flyttar utomlands 🙂

Uppdaterad 2021-03-17 (första publicering 2012-11-19)
Av  Mattias | 21-03-17 |
Kommentarer (0)