En bok om att flytta utomlands med barn

Ska du flytta utomlands med barn? Om du sätter in pengar till Plan International och meddelar oss så skickar vi en bok gratis till dig, läs mer längst ned.

Vi får ofta frågor om böcker gällande flytt och framförallt då böcker gällande flytt utomlands med barn. För ett tag sedan fick vi tag på författaren till boken ”Ofta tänker jag på Tarek”. Det är en barnbok (6-9 år) tänkt för högläsning. Boken handlar om Malin som flyttar till Frankrike med sin familj, fast hon inte vill. Givetvis finns det saker som gör utlandsflytten jobbig för ett barn, men också många glädjeämnen. Detta tas upp på ett bra sätt i bokens berättelse.

Få flyttofferter för att flytta utomlands från kontrollerade flyttfirmor

Det finns många händelser att diskutera med barnet, som ett sätt att förbereda barnet på flytten. Till exempel har de andra barnen likadana kläder som jag? Leker de samma lekar? Kommer jag bli bjuden på födelsedagskalas? Sådana frågor kommer oftast naturligt från barnets sida, när man läser en så bra bok om att flytta utomlands med barn. Det som skiljer boken från andra liknande böcker om att flytta utomlands med barn, är att det är ett barn som flyttar från Sverige, till ett annat land. Plötsligt är det det vi tycker är naturligt som blir lite udda.

Det är inte bara tufft att flytta utomlands som barn, man flyttar ju också ifrån sina nuvarande kompisar, detta beskrivs också i boken. Boken kom ut 2016 men vi rekommenderar varmt den inför en utlandsflytt med barn. Vi tog kontakt med författaren Katis Malmqvist och ställde några frågor. Bokbild flytta utomlands med barn, "Ibland tänker jag på Tarek"

Känner du till några liknande barnböcker?

Några andra barnböcker som skriver om utlandsflytt känner jag inte till. Kanske är det därför den har uppmärksammats så mycket?

Har du någon ny bok på gång om att flytta utomlands med barn?

Jag är nästan klar med ett bilderboksmanus för de allra yngsta. Ämnet är likartat, men kan inte avslöja mer…

Hur kommer det sig att du skrev boken?

Tanken på ”Ofta tänker jag på Terek” har bott i mitt huvud i fyrtio år. Då var jag tjugofem och flyttade med min sexåring till ett annat land. Hon gick till skolan i bävernylonoverall och graningekängor medan de andra lekte i klänningar och kappor. Det var en nyttig resa, både för mig och mina barn. Den öppnade våra ögon och lärde oss att vi alla innerst inne är lika. Två av mina tjejer jobbar med bistånd i Burma och Bolivia.

Vill ni hjälpa Plan international och få Katis bok?

Om ni vill läsa mer om boken så kan du göra det på författarens Katis blogg om boken. Katis har också skänkt ett antal böcker till Moveria. Vill du ha en av dessa så skicka en skärmdump på att du skänkt minst 50 kr till Plan international med märkning Moveria, samt till vilken adress du vill att vi skickar boken.

Har du fler boktips om att flytta utomlands med barn?

Hör då gärna av er till oss så vi kan tipsa andra.

Av  Mattias | 24-01-03 |
Kommentarer (0)