Flytta till Tyskland från Sverige – Saker du inte skall missa

Bostadsmarknaden i Tyskland skiljer sig från Sverige, med färre som äger sina bostäder. Hyra är vanligare, med två typer: ”Kaltmiete” (kallhyra) och ”Warmmiete” (varmhyra). Vid flytt till Tyskland, börja med att söka bostad online, registrera din adress hos ”Bezirksamt” och öppna tyskt bankkonto för arbetsinkomst. Priser per kvadratmeter varierar mellan städer, t.ex. Berlin 63 000 kr/m2 och München 119 000 kr/m2 (mars 2021).

Bostad när du flyttar till Tyskland

Bostadsmarknaden ser lite annorlunda ut i Tyskland gentemot Sverige. Det är relativ få tyskar som äger sina bostäder, främst beror det på de tyska amorteringskraven som säger att 100 procent av bolånet skall vara betalt inom 30-40 år. Det krävs också, allt som oftast, 30 procent eller mer i kapitalinsats. I Stockholms är genomsnittspriset per kvadratmeter på 98 000 kr, i Berlin är genomsnittspriset 63 000 kr/m2, München 119 000 kr/m2, Hamburg och Frankfurt 72 000 kr/m2, Stuttgart 67 000 kr/m2 priserna är baserade på städernas centrum i mars 2021. Priserna har stigit kraftigt de senaste åren, i till exempel Berlin så har priserna stigit med ungefär 50% de senaste 3 åren.

Få flyttofferter till Tyskland från kontrollerade flyttfirmor

Det vanligaste och troligtvis det klokaste är att till en början hyra en bostad och leta efter objekt att köpa när man väl är på plats. Den här texten kommer därför främst att fokusera på dig som skall flytta till Tyskland och skall hyra din bostad. Marknaden för att hyra bostad i Tyskland är stor eftersom de flesta tyskar sällan köper bostäder och många hyr sin bostad hela livet.

Det finns två typer av hyra i Tyskland. ”Kaltmiete” (kallhyra) och ”Warmmiete” (varmhyra). ”Kaltmiete” är den grundläggande hyran, den innefattar enbart kostnaden för de kvadratmeter man hyr. Warmmiete är den grundläggande hyran plus andra kostnader som hyresvärden kräver och liknar den hyran vi är vana med från Sverige. Warmmiete innefattar vatten, värme och servicetjänster (såsom sophämtning, städning etc). Warmmiete kan, men måste inte, också innehålla TV/internet och telefoni. Var därför noggrann med att kolla upp vad som ingår i just din Warmmiete.

När du skall flytta till Tyskland var medveten om att det är vanligt att hyresvärden kräver en deposition. På tyska heter detta ”kaution”. Den kan motsvara upp till tre månadshyror. Skall du hyra ett hus så görs detta vanligtvis genom kommersiella aktörer, bostadsrättsföreningar. Du betalar då också en sorts deposition som oftast motsvaras av två ”kaltmieten” plus moms.

När du flyttar är det viktigt att inte glömma andra viktiga detaljer. Läs vår checklista inför flytt för att säkerställa att allt görs som det ska.

Att hitta bostad när du skall flytta till Tyskland

Börja med att söka efter bostad på nätet. Att hitta en bostad att hyra en kortare period är ganska enkelt. Därifrån är det lättare att arbeta sig in på marknaden och köpa en bostad eller hyra något mer långvarigt. Det tyska namnet för andrahandsuthyrning är ”Zwischenmiete”. På www.wg-gesucht.de hittar du många bostäder du kan hyra. Vill du hitta en permanent långvarig bostad direkt, kika på www.immobilienscout24.de, där är utbudet stort.

Registrera dig i kommunen

När du vet vilken adress du skall bo på kan du registrera det hos kommunen, eller rättare sagt den tyska motsvarigheten. På tyska heter det att ”Anmeldebestätigung” det betyder helt enkelt bostadsanmälan. Detta gör du hos ett så kallat ”Bezirksamt”. Du behöver ett sådant här registreringsbevis bland annat för att bli skatteregistrerad och för att kunna öppna bankkonto. Det kan ibland bli lite besvärligt för den som i början har en väldigt tillfällig adress, men med intyg från en hyresvärd skall det inte vara några problem att registrera sig på den tillfälliga adressen och på så sätt kunna få tillgång till banktjänster etc. Var noga med att göra kopior och spara ditt ”Anmeldebestätigung”. Det är oftast nödvändigt vid resor eller som tidigare nämnt när man skall öppna bankkonto, blir registrerad för skatt, skaffa försäkring och liknande göromål. Det finns många olika ställen i Tyskland man kan flytta till. Ett av dessa är Köln, som vi skrivit en artikel om.

Öppna bankkonto för dig som skall flytta till Tyskland

När du är både praktiskt och officiellt inflyttad i din nya bostad i Tyskland har du möjlighet att öppna ett tyskt bankkonto. Detta är såklart inget som är nödvändigt, man kan välja att behålla sin svenska bank men om man skall jobba så krävs det ett tyskt konto att få in sin lön på. Detta givet att arbetsgivaren är tysk och har sin bas i Tyskland såklart. Det finns flera banker i Tyskland på check24 kan du jämföra villkor och kostnader. För att öppna ett bankkonto krävs bara giltig legitimation och din ”Anmeldebestätigung”.

Hitta jobb

Skall du flytta till Tyskland utan jobb men vill hitta ett där är den första frågan du bör ställa dig hur mycket tyska du pratar. Ju bättre din tyska är desto fler jobbmöjligheter finns det. Det är dock inte helt kört även om du inte pratar tyska. I de större städerna och framförallt i Berlin finns det jobbmöjligheter även för de som inte pratar tyska. Många internationella företag söker engelskspråkig personal och vissa fall också svenskspråkig. En bra hemsida att söka jobb på är jobrapido.de. Använd söktermer som ”swedish” och ”english” för störst chans till napp. Om du redan nu pratar hygglig tyska så fråga runt i butiker och kaféer. Precis som i Sverige är det lättare att anställa någon man träffar. Var också vaksam på anställningsannonser i fönstren hos restauranger och butiker. Det är ett vanligt sätt att söka personal på.

Språkkurser för dig som skall flytta till Tyskland

Det finns billiga tyska språkkurser i det som heter Volkshochschule. Volkshochschule finns i alla tyska städer, genom universiteten brukar det också finnas bra och billiga eller gratis språkkurser. 

Försäkring för dig som skall flytta till Tyskland

Är du inte stadigvarande bosatt i Tyskland gäller med största sannolikhet din svenska försäkring. De flesta försäkringar täcker utlandsvistelse för upp till 6 månader. Skulle du flytta till Tyskland stadigvarande och skaffar ett tyskt jobb och så vidare så gäller dock inte din svenska försäkring och du måste då teckna en tysk. Är du anställd hos en tysk arbetsgivare och arbetar 20 timmar eller mer per vecka så har du en sjukförsäkring via din arbetsgivare. Arbetar du mindre, är frilansare eller dylikt så måste du själv lösa en försäkring. Något som är relativt dyrt i Tyskland. Det kan då vara mer lönsamt att försöka hitta en lösning med något av de svenska försäkringsbolagen. Flera av dem erbjuder försäkringar för den som skall jobba eller studera utomlands under en begränsad period.

Klicka och få en flyttoffert snabbt och enkelt

Den som skall flytta till Tyskland för att jobba eller av annan anledning bo där stadigvarande, bör veta att det finns fem stycken obligatoriska försäkringar i Tyskland. Det är en sjukförsäkring (de som nämns ovan), en försäkring för långvård och äldreomsorg, en pensionsförsäkring, en olycksfallsförsäkring och en arbetslösförsäkring. Dessa kallas tillsammans Sozialversicherung och betyder socialförsäkring för social säkerhet. Din arbetsgivare registrerar dig även för dessa försäkringar. När du har dessa försäkringar får du ett social security card med ditt social security number.

Vi på Moveria hjälper dig gärna via vår tyska sajt om flytt moveria.de

Uppdaterad 2024-04-30 (Första publicering 2015-07-04)
Av  Mattias | 24-04-30 |
Kommentarer (1)

Kommentarer

Kommentarer stängda