Hur flytta en tvättmaskin?

När du flyttar en tvättmaskin, koppla först loss elen och vattnet. Använd transportsäkringar eller fixera trumman med handdukar. Skydda maskinen med bubbelplast och hörnskydd. Mät dörröppningar och se till att transportera tvättmaskinen upprätt. En tvättmaskin väger mellan 65 och 80 kilo, så använd två personer vid lyft samt bärhjälpmedel som pirra/säckkärra eller bärsystem med axelband. Om tvättmaskinen är för tung kan du överväga att ta bort interna tyngder, men notera att detta kan ogiltigförklara garantin.

Flytta tvättmaskin: Förberedelse 

Tvättmaskinen är ansluten till el och vatten. Koppla isär detta kvällen innan så att vattnet hinner rinna ur och du hinner med eventuellt ”strul”. Börja med elen, har du tur är det ett vanligt eluttag och då är det bara att dra ut kontakten. Är det en äldre inkoppling så är det en så kallad ”fast inkoppling”. Denna får du bara öppna om du vet vad du gör… Börja då med att slå av elen med huvudströmbrytaren, skruva upp skruvarna till kåpan, håll i plasten på skruvmejseln och kortslut mellan kablarna för säkerhets skull. Skruva sen loss ledningarna och skruva igen kåpan. Du kan nu slå på elen igen.

Elkopplingsdosa till tvättmaskin Kontrollera var du kan stänga av vattnet, oftast finns det ett litet vred (Kulventil) i närheten, stäng då av där. Om det mot förmodan inte finns, så behöver du köpa en ventil eller ett litet stopp så att du kan hindra vattnet tills du har en ny maskin på plats.

Vattenkoppling till tvättmaskinSkruva därefter av slangen, bäst med fast nyckel men brukar gå bra med en skiftnyckel. Låt vattnet rinna av under en bra stund innan du flyttar maskinen.

Renslucka tvättmaskinOftast finns det också någon typ av renslucka. Öppna den och låt vattnet även rinna ut den vägen. Det sista du gör innan du ska flytta maskinen är att vicka den på högkant åt alla håll för att se om det går att få ut lite vatten till, så att du slipper få det i bilen. Skruva fast rensluckan och täta slangen med lite plasttejp så att du slipper vatten under transporten.

Få flera offerter på min nya hemförsäkring nu!

Flytta tvättmaskin utan transportsäkring

Alla tvättmaskiner levereras med transportsäkringar, det är oftast skruvar som gör att du kan låsa trumman under transporten, så att den inte kan skaka. Är den inte låst är risken stor att tvättmaskinen går sönder under transporten om du inte är riktigt försiktig. Om du inte har dessa transportsäkringar kvar så brukar de gå att beställa, men det brukar man också komma på för sent. Så om du inte har transportsäkringarna så kan du ta handdukar eller liknande och försiktigt fixera trumman genom att klämma in dem mellan trumman och kanten på tvättmaskinen. Viktigt att trumman inte kan skaka.

Bubbelplast för att flytta tvättmaskinKlä gärna in tvättmaskinen med bubbelplast, hörnen kan du skydda med speciella hörnskydd. Tänk på att skydda underkantens vassa kant extra bra, annars är risken stor att du skär dig när du ska lyfta.

Flytta tvättmaskin: Flytten

Tvättmaskinen är stor, hård och otymplig. Det kan vara klurigt att få den genom dörrar, uppför trappor och in i en eventuell hiss. Mät gärna innan du bestämmer dig för att flytta tvättmaskinen, framförallt dörröppningen till gamla badrum är inte alltid så bred som en modern tvättmaskin behöver för att komma in.

MåttbandEn tvättmaskin ska transporteras upprätt, då är det minst risk att skada trumman. Om den inte får plats så i bilen så kan det vara en god idé att hyra ett släp eller en liten skåpbil några timmar. Tänk på att säkra tvättmaskinen ordentligt. Om du ska använda dig av flyttfirma kan läsa vår artikel om just detta

Hur flytta tvättmaskin utan att göra illa sig?

En tvättmaskin väger i genomsnitt mellan 65 och 80 kilo. Alltså så behövs två personer att lyfta. Försök lyfta med rakrygg och använd benen vid själva upplyftet.Tvättmaskinstrumma

Det finns flera andra bärhjälpmedel. En pirra/säckkärra förenklar flytten väldigt mycket. Om du inte har hiss men trapp så är det värt mycket att få tag på en pirra/säckkärra med ”trapphjul”, den har tre hjul på var sida som gör att den ”klättrar” både upp och ner för en trapp. Det finns också olika bärsystem där man har axelband som tar vikten. Dessa går bland annat att beställa från Amazon i Tyskland och levereras på ca 1 vecka.

Om du tycker att tvättmaskinen är för tung så finns det ett sista trick. Om du har garanti kvar på tvättmaskinen så ska du inte göra detta eftersom den då inte gäller längre. I många tvättmaskiner finns tyngder, ibland av betong ibland av annat material. Om du skruvar upp baksidan eller toppen av tvättmaskinen så kan du oftast enkelt lossa dessa tyngder och därmed kunna bära dessa separat.

Vi hoppas din flytt av tvättmaskin ska gå lätt med dessa tips, hör gärna av dig om du har ytterligare idéer.

Uppdaterad 2024-05-02 (Första publicering 2016-03-14)
Av  Mattias | 24-05-02 |
Kommentarer (0)