Flytta till en ny stad

Att flytta till en ny stad innebär nya utmaningar. Förutom de praktiska förberedelserna står du också inför att lära känna en ny plats och nya sammanhang, hitta vänner och bekantskaper, komma till rätta och trivas. Här kommer råd längs vägen.

Våga flytta till en ny stad

Att flytta innebär förändring, förändring innebär ovisshet och ovisshet kan väcka rädsla. Men att våga flytta till en ny stad innebär att våga testa något nytt. Oavsett om du har en kärlekspartner, ett nytt jobb, studier eller liknande som väntar, eller helt enkelt följer en längtan efter nystart, så väntar nya upplevelser. Gör du inte slag i saken är risken att du ångrar dig. 

Du behöver inte heller se det som ett oåterkalleligt beslut. Testa att bo i den nya staden, visar det sig att du inte trivs så kan du ju alltid återvända till hemstaden, eller testa att bo någon annanstans.

Flytta till ny stad för kärleken

När du flyttar till en ny stad för kärleken som redan bor där har du någon som kan visa dig runt, presentera dig för sitt nätverk och bjuda in dig till sociala sammanhang. Vilket förstås är positivt och värt att ta emot, men ett råd är att utforska stan på egen hand också; hitta egna sammanhang utifrån dina intressen och hitta nya bekantskaper också utanför relationen. Det ökar förutsättningarna för att du ska landa ordentligt och trivas, och självständighet och utrymme är som bekant viktiga ingredienser i en parrelation. Skulle relationen ta slut är det mycket värdefullt att ha det där egna som motverkar tomhet och ensamhet.

Flytta med familjen till ny stad

Ju fler familjemedlemmar, desto fler möjligheter till ringar på vattnet, se de allmänna tipsen inför flytt till ny stad.

Kanske flyttar du med familjen till en ny stad för att du eller din partner fått jobb där? Då är det schysst om den som får sociala kontakter via jobbet också bjuder med sin partner när det funkar.

Flytta till en ny stad med barn

När du ska flytta till en ny stad med barn kanske du funderar mindre över dig själv och mer över hur barnen ska kunna känna trygghet i förändringen och trivas i sin nya stad. Kom ihåg att barn ofta är mer anpassliga än man tror, och dessutom kan vara bättre än oss vuxna på att knyta nya band. Kolla gärna upp möjliga aktiviteter utanför förskola och skola i god tid innan flytt, men det kan också vara bra att låta barnet upptäcka vilka aktiviteter klasskompisar och grannar går på, för att kanske haka på någon av dem.

Och du – glöm inte bort dig själv.

Läs också:

Flytta med barn – så gör du det bra

Flytta isär med barn

Byta förskola eller skola vid flytt

Flytta till en ny stad ensam

Flyttar du på egen hand till en ny stad är det lätt att känna sig ensam. Men kom ihåg att du inte är ensam om att vara nyinflyttad, och även bland de som bott i stan ett tag eller flera år finns det de som är intresserade av att göra nya bekantskaper och odla olika intressen.

Flytta till en ny stad för jobb

När du flyttat till en ny stad för att börja på ett nytt jobb väntar en intensiv tid av nyorientering. Räkna med att bli trött, men försök ändå säga ja till AW och andra möjliga inbjudningar. Be också kollegorna om tips på allt från restauranger till utflyktsmål och aktiviteter.

Flytta till en ny stad utan jobb

Om du funderar på att flytta till en ny stad utan jobb behöver du förstås förvissa dig om att det fungerar ekonomiskt, och ägna dig åt jobbsök. När det gäller att hitta boende kan det bli mer utmanande om du inte kan visa banken eller hyresvärden en anställning. När du bestämt dig för att ta steget och hittat ett permanent eller tillfälligt boende blir socialt nätverkande i den nya staden viktigt också för ditt jobbsökande. Berätta för alla att du är på jobbjakt, och vad du i första hand är ute efter.

Flytta till en ny stad för att plugga

När du flyttar till en ny stad för att plugga kommer studentaktiviteter stå till buds, mer eller mindre beroende på hur pass präglad stan är av studentlivet. Börja med att tacka ja och ta för dig. Även om det känns nervöst eller om du tvivlar på att just den där grejen är din grej. Det blir så mycket lättare att bli varm i kläderna och träffa folk om du faktiskt hakar på och tar dig ut. Kom också ihåg – många andra är i samma sits. 

Testa olika studieplatser som bibliotek och cafeér, kolla upp gym och aktiviteter. Att hitta rutiner för både pluggandet och fritiden skapar trygghet.

Ny stad och inga vänner…

Det är normalt att känna sig vilsen när man har flyttat till en stad och inte har några vänner. Börja med att ta en dag i taget, och försök ha tillförsikt. Var öppen och låt det ta tid. 

Prata om hur du känner med andra, både om vad som känns bra och vad som känns jobbigt. Om det är svårt att prata med någon i nya stan i nuläget, hör då av dig till någon vän eller släkting på annan ort. Bjud dem att komma och hälsa på eller åk och hälsa på dem. Det är viktigt att ha saker att se fram emot, och i våra relationer med nära och kära finns både tröst och energi att hämta. 

Läs också:

Depression i samband med flytt – när det roliga blir något jobbigt

Allmänna tips inför flytten till en ny stad

  1. Gör research om stan innan flytt – utforska den när du är på plats
    Lär känna staden genom att först göra research innan du flyttar, och sedan utforska den när du är på plats. Ska du börja hos en ny arbetsgivare eller på en skola – läs på om den.
  • Bostadsområdet
  • Lokaltrafik
  • Fritidsaktiviteter
  • Klubbar och föreningar 
  • Kultur och nöjesliv
  • Utflyktsmål 
  • Affärer och restauranger
  • Vårdmottagningar
  • Och så vidare.

    På nätet hittar du fakta och information, ibland är det också på sin plats att mejla eller ringa för att få reda på mer. På nätforum och i grupper på sociala medier kan du hitta mer personliga tips och omdömen, och där kan du också passa på att ställa frågor.

    Ge dig sedan ut på stan och upptäck den på plats, lär dig hitta och förankra din lokalkännedom i verkligheten.
  1. Skapa trivsel i ditt nya hem
    Försök att komma i ordning så snart som möjligt och skapa trivsel i ditt nya hem. Då kan en trygg och hemmastadd känsla infinna sig och bli utgångspunkten för din nya tillvaro.
  2. Säg ja och häng med
    För att det ska hända något behöver du säga ja till saker, och hänga med när tillfället bjuds. Lunch, fika, shoppingtur eller träningspass. På tu man hand eller i grupp. På sikt kan du återgå till att tacka ja med urskiljning, men den första tiden tjänar du på att vara öppen för allt.
  1. Skapa ringar på vattnet

Ta alla tillfällen i akt att presentera dig för ytterligare en person. En vän till en kollega, en förälder till barnets nya klasskompis, en kollega till en träningskompis och så vidare. Berätta för dina bekantskaper vad dina intressen är, och hör om de känner någon som delar dem. Be dem gärna presentera er för varandra.

Bjud hem nya bekantskaper och uppmuntra dem att ta med sig fler gäster.

  1. Var aktiv
    Var aktiv på ett eller annat och gärna flera sätt. Anmäl dig till träningspass, aktiviteter, kurser. Där har du kamrater som också kan bli vänner.
  1. Lägg ut en blänkare på sociala medier
    Gå med i lokala grupper på exempelvis Facebook och skriv ett inlägg där du rätt och slätt berättar att du är ny i stan, och meddelar att du gärna vill lära känna stan och göra nya bekantskaper. Du kan göra detsamma i grupper som inte är lokalt knutna men samlar personer med gemensamma intressen – hör om någon av medlemmarna bor i din nya stad och har lust att träffas. 

Guider till några svenska städer:

Flytta till Uppsala
Flytta till Malmö 

Flytta till Göteborg

Flytta till Stockholm

Flytta till Borås

Flytta till Örebro

Flytta till Halmstad

Av  Nina | 22-01-24 |
Kommentarer (0)

Kommentera