Flytta till Uppsala, tips för alla t.ex. student och med barn

Flytta till Uppsala för dess suveräna läge, rika historia, kulturliv och attraktiva jobb- och utbildningsmöjligheter. Uppsala universitet, SLU och växande arbetsmarknad erbjuder karriärmöjligheter. Populära bostadsområden inkluderar Rosendal, Luthagen, Svartbäcken, Ekeby, Eriksberg, Årsta, Tunaberg, Fålhagen, Flogsta och Norby.

Flytta till Uppsala – guide med tips

Vill du flytta till Uppsala? Vad är det som gör Uppsala till en bra stad att bo i, vilka områden är bäst att flytta till, hur hittar man bostad, hur ser det ut med jobb, utbildning och barnomsorg och hur mycket får man betala i skatt när man bor i Uppsala? Det och lite till går vi igenom i denna överskådliga guide med tips för dig som funderar på att flytta till Uppsala.

Flytta till Uppsala Domkyrka
Foto av Yang Tang från Unsplash

Varför bo i Uppsala?

Varför väljer så många att bo i Uppsala? 4 000 personer flyttar årligen till Sveriges fjärde största stad Uppsala. Vad är det som lockar förutom studier och jobb?

Läget är suveränt med endast 18 minuter till Arlanda och 30 minuter till Stockholm. Inom Uppsala är avstånden också korta, vilket gör det möjligt att enkelt ta sig fram till fots eller på cykel.

Uppsala är en av Sveriges äldsta städer, med rik historia. Det är en modern stad som lyckats behålla småstadskänslan. Här finns ett rikt kulturliv och utbud av shopping, restauranger och evenemang. Fyrisån och många vackra grönområden bidrar till en trivsam stadsmiljö. På nära håll finns dessutom en levande landsbygd.

Bland de främsta landmärkena och sevärdheterna återfinns Uppsala domkyrka, slottet, Gustavianum, Gamla Uppsala fornminnesområde och Botaniska trädgården.

Uppsala universitet som är Nordens äldsta universitet grundades år 1477, och studentlivet med många traditioner och upptåg har satt sin prägel på staden och dess uteliv ända sedan dess.

Vilket område i Uppsala är bra att bo i?

Här lyfter vi exempel på områden att bo i Uppsala. I stan går det smidigt att ta sig fram mellan de olika stadsdelarna till fots, på cykel eller med buss.

Centrala Uppsala

I Rosendal bor du granne med Akademiska sjukhuset och stadens två universitet. Du kan promenera till Uppsala Science Park och cykla in till city på några minuter.

Luthagen är en vacker stadsdel där många akademiker och studenter huserar.

I Svartbäcken ligger populära badet och evenemangscentret Fyrishov.

Nära natur & friluftsliv i Uppsala

Ekeby och Eriksberg ligger inte långt bort från centrum och har nära till stora grönområden.

I Årsta finns villor och bostadsrätter, här har du tillgång till en stor park och nära till både skog och en 4H-gård.

Tunaberg och Fålhagen är andra trevliga områden för dig som uppskattar närhet till naturen.

Andra områden i Uppsala

Flogsta är största studentområdet i Uppsala.

Centrala stadsdelen Ulleråker är under utveckling.

Norby är ett exklusivt villaområde.

I Gamla Uppsala-Nyby finns nybyggda hyresrätter.

Jobb och utbildning i Uppsala, flytta till Uppsala som student

Visste du att 22 000 personer pendlar till Uppsala för jobb eller studier varje dag? Staden är välkänd för världsledande forskning på de två universiteten och allmänt förknippad med kompetens, lärande och utveckling. Här finns dessutom Sveriges snabbast växande arbetsmarknad. Kort sagt finns det gott om attraktiva jobb och utbildningar, men beroende på vad du är ute efter kan förstås också konkurrensen vara hård.

Uppsala Universitet har nio fakulteter med flera campus som är belägna i och omkring centrala Uppsala. Nationerna erbjuder pubar med förmånliga priser, fritidsaktiviteter och gemenskap.

SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, är vackert beläget i södra delen av Uppsala. Även här finns en inbjudande studentkultur.

Bland de företag som väljer att etablera sig i Uppsala finns många internationella. Näringslivet är dynamiskt och läget med närheten till Stockholm och Arlanda är fördelaktigt.

Flytta till Uppsala med barn – förskoleplats i Uppsala

Du kan redan innan du flyttar till Uppsala ansöka om förskoleplats, för att sedan komplettera ansökan med hyreskontrakt, andrahandskontrakt eller köpeavtal. På kommunens webbplats kan du både skapa dig en överblick och se hur du ansöker.

I vår artikel om att byta förskola och förskola vid flytt får du koll på vad som gäller generellt.

Hitta bostad att hyra när du flyttar till Uppsala

Trycket är stort och det är inte det lättaste att få tag på en bostad att hyra i Uppsala. Det är lång kötid, så om du planerar att flytta till Uppsala i framtiden gör du bäst i att ställa dig i kön redan nu.

Till de största hyresvärdarna i Uppsala hör fastighetsbolagen Diligentia, Graflunds och Heimstaden. Störst är Uppsalahem, ett allmännyttigt bostadsbolag som förvaltar både lägenheter och studentbostäder.

Du som vill bo i studentlägenhet eller korridor kan även kolla med nationerna, som också har studentbostäder som medlemmar kan hyra.

Utöver hyresrättslägenheter och studentlägenheter finns ett relativt stort utbud av andrahandsuthyrning och alternativa boendeformer i Uppsala.

TIPS: Kolla in den användbara guiden Hitta bostad att hyra innan du inleder din bostadsjakt.

Köpa bostad i Uppsala billigare än Stockholm

Liksom andra städer med stor inflyttning har priserna skjutit i höjden i Uppsala. Men det är ändå betydligt billigare att köpa bostad i Uppsala jämfört med Stockholm.
Snittpriset per kvadratmeter för en bostadsrätt i Uppsala ligger på 40 178 kr, och för villor 35 723 kr/kvm. Att jämföra med snittpriset 77 220 kr/kvm för bostadsrätter och 63 183 kr/kvm för villor i Stockholm (Siffror hämtade från Svensk Mäklarstatistik, uppdaterat 7 april 2021)

Skattesats i Uppsala kommun & kringliggande kommuner 2021

Total skattesats år 2021 i Uppsala med omnejd enligt SCB:

● Uppsala kommun 32,85 %
● Enköpings kommun 33,05 %
● Heby kommun 34,21 %
● Knivsta kommun 33,22 %
● Tierps kommun 33,00 %
● Älvkarleby kommun 34,40 %
● Östhammars kommun 33,40 %
I den totala kommunala skattesatsen ingår kommunal skattesats och skattesats till regioner.

Se också jämförelsen som visar billigaste kommunen i länet när det gäller boende.

Ska du flytta till Uppsala snart? Passa på att ta del av praktiska tips och checklistor kring allt som rör flytt, bostad och folkbokföring här på Moverias flyttportal. Till exempel en checklista för dig som ska flytta hemifrån, och tips inför flytt till studentboende.

Lycka till!

Uppdaterad 2024-04-19 (Första publicering 2023-04-29)
Av  Nina | 24-04-19 |
Kommentarer (0)