Flytta till Stockholm – att tänka på!

Vill du flytta till Stockholm? Vad är det som lockar, vilket är det bästa området att bo i Stockholm, hur hittar man bostad, hur ser det ut med jobb, utbildning och barnomsorg och hur mycket får man betala i skatt när man bor i Stockholm? Det och lite till går vi igenom i denna överskådliga guide för dig som funderar på att flytta till Stockholm.

Storstaden med extra allt: Stockholms rika utbud lockar

Stockholm har i egenskap av storstad väl utbyggd kollektivtrafik och tillgång till allmännyttor som sjukvård, skolor och bibliotek. Kultur och nöjesutbudet är stort; när det gäller olika typer av evenemang, shopping, mat och uteliv finns mycket att uppleva. Muséer, teatrar, konserthallar, djurparker och nöjesparker. Därtill finns ett stort föreningsliv, idrottsarenor, simhallar och mötesplatser för att odla intressen av alla de slag.

Stockholm är ett nav för näringsliv och utbildning, och för dig som funderar på att flytta till Stockholm med barn finns det många olika inriktningar bland förskolor, grundskolor och gymnasieskolor.

Flytta till vackra Stockholm
Bild av Axel Antas-Bergkvist (Unsplash)

Sist men inte minst är Stockholm en vacker stad vid Mälarens inlopp, med fina grönområden nära skärgården, naturreservat och skog.

Som helhet är Stockholm heterogent, och många upplever att det i Stockholm finns en större öppenhet och tolerans jämfört med i mindre städer och på landsbygden.

Nackdelar som brukar nämnas på tal om att bo i Stockholm är stressiga miljöer och mentalitet, att det är för lätt att spendera pengar och alltså kan innebära en dyr livsstil, och att det är svårt att hitta bostad och allt för höga bostadspriser. Det finns dock många förutfattade meningar om Stockholm som bygger på begränsade erfarenheter. Stockholm är mer än centralstationen i rusningstid, Plattan och NK. Kanske känner du någon som inte upptäckt det, och därför uttrycker sig negativt om din stundande flytt till Stockholm?

Vilket område i Stockholm är bäst att bo i?

Utforska det eller de områden du tror skulle kunna passa att bo i. Identifiera vad som är viktigt, önskvärt och möjligt utifrån dina förutsättningar; bostadstyp, storlek, läge etcetera. På så sätt kan du undvika att lägga tid och kraft på att undersöka områden och kolla på bostäder där det i slutändan inte kan bli aktuellt att bo.

En faktor som många förr eller senare märker väger tungt är närheten till och antalet anslutningar i kollektivtrafiken. Att bo inom gångavstånd till en T-banestation eller en pendeltågsstation gör vardagen smidigare. Det finns förstås en hel del busslinjer också, men tänk på att det kan kännas tröttsamt med byten mellan olika kommunikationsmedel.

Närheten till skola och jobb behöver inte vara avgörande, många barn åker kollektivt till skolan. Men att tillbringa timmar med att pendla varje dag kan vara tröttsamt. Därför är det fördelaktigt om du har bostad och arbetsplats/skola i alla fall på samma sida av stan. Transportcykling blir allt mer populärt i och omkring Stockholm, många gånger är det snabbaste sättet att ta sig fram på cykeln.

Måste man bo centralt? Fundera på om verkligen du kommer springa på evenemang och äta ute varje dag? Kanske går det faktiskt fint att ha basen en bit utanför, och ta del av Stockholms utbud när du har lust? Längs tunnelbane- och pendeltågslinjerna finns boenden som är mindre dyra, och många lugna områden varifrån du enkelt kommer in till city när du vill.

När du är nyfiken på ett område: googla och sök efter relevanta grupper på exempelvis Facebook. Läs inlägg och ställ frågor. Känner du några som bor eller har bott i närheten? Hör dig för om vad de har för upplevelse av området. Så är det förstås bra om du har möjlighet att åka dit en eller flera gånger för att känna in platsen.

Stadsdelar innanför tullarna i Stockholm

Det är vanligt att skilja innerstad från ytterstad i Stockholm genom att säga “innanför tullarna” respektive ”utanför tullarna”. På Norrmalm, Vasastan, Östermalm och Djurgården är det mycket få som har möjlighet att bosätta sig. Men innanför tullarna ligger bland annat också Södermalm och Kungsholmen, båda omgivna av vatten med fina vyer.

Södermalm har en historia som arbetarstadsdel, idag syns här många unga invånare besöka klubbar, restauranger, fik och juicebarer. Här finns många second hand och vintagebutiker, liksom små nischade butiker. Här finns flera parker varav Tantolunden är störst till ytan.

Kungsholmen där stadshuset ligger finns fler bostadshus men också shoppingstråk, restauranger och barer. Rålambshovsparken är en stor och omtyckt park invid vattnet.

Stadsdelar alldeles utanför tullarna i Stockholm

Exempel på attraktiva områden strax utanför tullarna är Gröndal, Aspudden, Årsta och Hammarby Sjöstad.

Stockholms förorter

Stockholms förorter ser rätt olika ut, en del har centrum i form av egna stadskärnor eller gallerior medan andra är mer flytande.

Gemensamt för Stockholms förorter är att det finns grönområden och är nära till vattendrag och natur. Flera angränsar exempelvis till Nackareservatet som lockar till motion, utflykter och friluftsliv året om. Visste du att det finns omkring 330 naturreservat i Stockholms län?

Populära förorter söder om Stockholm är exempelvis Bagarmossen, Fruängen och Mälarhöjden.

På andra sidan Stockholm lockar bland annat Alvik och Vällingby.

Områden i Storstockholm

Storstockholm betecknar Stockholm storstadsregion, och omfattar sedan 2005 alla kommuner i Stockholms län.

Pendeltågslinjerna når bland annat Nynäshamn vid havet och Södertälje söderut, och norrut Solna, Sundbyberg, Sollentuna och Upplands Väsby. Från Upplands Väsby och Märsta är det inte långt till Arlanda.

Värmdö och Ekerö når du med buss från Slussen respektive Brommaplan.

Jobb och utbildning i Stockholm

Generellt kan sägas att det finns gott om jobb att söka i Stockholm. I Sveriges största stad finns företag i alla möjliga branscher och storlekar, lägg till det den offentliga sektorn och du ser att det behövs arbetskraft. Men det finns också många sökande. Något som kan vara bra att vara förberedd på är att rekryteringsprocessen tenderar att vara utdragen i en del branscher.

I Stockholm finns lärosäten som samlar många studenter, däribland Stockholms Universitet, Södertörns universitet, Konstfack, KTH och Handelshögskolan. Här finns också flera folkhögskolor och ett stort antal yrkesutbildningar på olika institut.

Barnomsorg – förskoleplats i Stockholm

Stockholms stad har ett gemensamt ansökningssystem för alla kommunala och fristående förskolor. För att ansöka om förskoleplats gäller att du och ditt barn ska vara folkbokförda i Sverige. För att sedan få en förskoleplats i kommunal verksamhet ska ni vara folkbokförda i Stockholms stad, alternativt kunna uppge en kommande adress där.

Ska du flytta till ett område utanför Stockholms stad? Gå in på den aktuella kommunens webbplats.

I vår artikel om att byta förskola och förskola vid flytt får du allmän översikt över vad som gäller.

Hitta bostad att hyra i Stockholm

Ja, det är en utmaning att hitta bostad att hyra i Stockholm. Inflyttningen är stor, byggandet hinner inte med och såväl hyror som bostadspriser klättrar uppåt. Köerna är långa på hyresmarknaden och för att få ett förstahandskontrakt i Stockholm krävs ofta många års väntan.

Till de största hyresvärdarna i Stockholm hör bland andra Stockholmshem, Svenska bostäder och Skandia fastigheter som både förvaltar vanliga hyresrätter och studentbostäder. I förorterna finns kommunala hyresvärdar som till exempel Botkyrkabyggen.

Därutöver finns många privata hyresvärdar, ta reda på vilka som finns i de områden du är intresserad av och ta kontakt med dem. Där kan det vara möjligt att få tag på en hyreslägenhet genom att tydligt visa intresse, utan att först samla köpoäng. I Stockholm är det också vanligt med andrahandsuthyrning och alternativa boendeformer.

Ett tips är att kolla in den användbara guiden Hitta bostad att hyra innan du inleder din bostadsjakt.

OBS: Visst får man räkna med att lägga mer på boendet i Stockholm, men kom ihåg att du ska kunna betala övriga räkningar och leva också. Oavsett vilken typ av kontrakt du erbjuds – tacka inte ja utan att göra en budget som visar att hyran ligger inom ramarna för din ekonomi. Försäkra dig om att du kan få det att gå ihop.

Se Flytta hemifrån budget

Köpa bostad i Stockholm

Ska du köpa bostad i Stockholm bör du räkna med att din boyta sannolikt kommer bli mindre än om du valt att köpa bostad i en mindre stad.

Snittpriset ligger på 72 731 kr/kvm för bostadsrätter och 57 862 kr/kvm för villor i Stockholm. Tittar man på Storstockholm är snittpriset 58 181 kr/kvm för bostadsrätter och 44 879 kr/kvm för villor*.

För att få överblick över vad bostadspriserna ligger på i olika områden kan du också kika på Hemnet eller Booli.

*Siffror hämtade från Svensk Mäklarstatistik, uppdaterat 9 juni 2020

Skattesats i Stockholms kommun & kringliggande kommuner 2020

Total skattesats år 2020
Stockholms kommun 29,82 %
Sundbybergs kommun 30,98 %
Sollentuna 30,20 %
Solna kommun 29,20 %
Nynäshamn 31,93 %
Botkyrka 32,23 %
Haninge 31,76 %
Huddinge 31,95 %
Nacka 30,51 %
Lidingö 30,07 %
Värmdö 31,26 %
Ekerö 31,33 %
Södertälje 32,23 %
Danderyd 31,03 %
Järfälla 31,23 %
Upplands-Väsby 31,50 %
Täby 29,63 %

I den totala kommunala skattesatsen ingår kommunal skattesats och skattesats till regioner.

Tips för dig som ska flytta till Stockholm

Ska du flytta till Stockholm snart? Du hittar praktiska tips och checklistor kring allt som rör flytt, bostad och folkbokföring här på Moveria flyttportal. Till exempel en checklista för dig som ska flytta hemifrån, och tips inför flytt till studentboende.

Lycka till!

Av  Nina | 21-03-14 |
Kommentarer (0)