Flytta till Borås – bra att veta

Du som ska flytta till Borås och vill ha koll på vad som är bra att veta inför flytten och under första tiden i Borås hittar här en snabbguide.

Skandinaviens mitt Borås

Visste du att Borås på sätt och vis är Skandinaviens mitt? Från Borås är avståndet nästan detsamma till tre skandinaviska huvudstäder: Stockholm (407 km), Köpenhamn (373 km) och Oslo (352 km). Dessutom är det endast 35 minuters bilresa till närmaste internationella flygplats: Göteborg Landvetter Airport.

Fåglar som flyttar till Borås
Foto av @jacob_talking (Unsplash)

Bra områden att flytta till i Borås

Fina centrala stadsdelar där du har nära till det mesta är Salängen, Villastaden och Östermalm. Omtyckta naturnära områden är Norrmalm, Parkstaden, Hedvigsborg, Tullen och Trandared. Sjöbo har tidigare haft ett dåligt rykte vilket delvis hänger kvar, men många menar att det är oförtjänt och att Sjöbo också är ett trevligt område.

En mil utanför Borås ligger Sandared som är attraktivt för bland annat barnfamiljer. Sjömarken är ett annat ställe en bit utanför Borås, som passar den som vill bo sjönära.

Kollektivtrafik i Borås

Västtrafik driver lokaltrafiken i Borås, där bussarna drivs av biogas från Boråsarnas hushållsavfall.

Sträckan Borås–Göteborg trafikeras både av tåg och buss, med ett tiotal avgångar varje dag. Restiden är cirka en timme oavsett vilket av färdsätten du väljer. För tågtrafiken står SJ respektive Västtrafik, vid sidan om Västtrafik erbjuder bland andra bussbolagen Flixbus och Nettbuss direktbussar mellan Borås och Göteborg.

LandvetterExpressen är en av de flygbussar som tar dig från Borås till Göteborg Landvetter Airport. Resan tar endast en halvtimme.

Cykling i Borås

Det är inga problem att ta sig fram säkert på cykel i Borås. I stadens väl utbyggda nät av cykelvägar finns sju huvudstråk. Totalt finns 224 kilometer cykelvägar.

Borås cykelkarta.

Parkering i Borås

Det är tillåtet att parkera upp till 24 timmar i följd i Borås, om inget annat anges. Allmän parkering i Borås centrum är avgiftsbelagd. Inom Cityringen gäller taxan 20 kr/tim, max uppställningstid 2 tim. För övriga områden gäller varierande taxor och tider.

Parkeringsavgifter kan du betala i parkeringsautomat, med mobiltelefon via app eller sms, eller genom att ringa in.

På följande områden kan du parkera avgiftsfritt både lördagar och söndagar:

  • Bangården
  • Boråshallen
  • Gjutaren
  • Olovsholm
  • Skaraborgsvägen
  • Verkmästaren
  • Övre Brodal
  • Övre Verkmästaren.

Borås kommuns parkering

Uteliv i Borås

En av utelivets höjdpunkter i Borås är Torsdagskvällarna på Stora Torget under sommarsäsongen. De är gratis, och ett perfekt tillfälle att ta emot besökare till din nya hemstad!

Evenemangskalender Borås

Friluftsliv & träning i Borås

Förutom flera moderna idrottsanläggningar finns i Borås hela 25 hinderbanor och utegym där du kan träna gratis utomhus!

Alldeles i närheten av centrala Borås brer naturreservatet Rya åsar ut sig. Här finns tre markerade spår och ett elljusspår. Välj bland slingor på 1,5 kilometer, 2,4 kilometer, 4 kilometer och 9 kilometer. Området erbjuder också många lämpliga picknickställen och flera grillplatser. I södra delen kan du njuta av utsikten från Hestra klint.

Övrig praktisk information för nyinflyttade i Borås

Borås stads webbplats

Borås Energi och Miljö: här hittar du till exempel öppettider på återvinningscentraler.

Av  Nina | 21-05-24 |
Kommentarer (0)