Flytta till Malmö 2024 – tips på vilka områden som är bra att flytta till i Malmö?

Vill du flytta till Malmö? När du planerar att flytta till Malmö är det viktigt att välja rätt område som passar dina behov. Populära områden i Malmö inkluderar Västra Hamnen, Limhamn, Möllevången och Kirseberg. Varje område har sin egen unika charm och erbjuder olika fördelar, så utforska dessa platser för att hitta det perfekta stället att bo.

Vad är det som lockar, var är bäst att bo, hur hittar man bostad, hur ser det ut med jobb, utbildning och barnomsorg och hur mycket får man betala i skatt när man bor i Malmö? Det och lite till går vi igenom i denna överskådliga guide för dig som funderar på att flytta till Malmö. 

Bild över Malmö med Turning torso
(C) Unsplash Pontus Ohlsson

Sveriges tredje största stad – en stor småstad nära kontinenten 

Malmö är Sveriges tredje största stad och näst efter Stockholm den svenska stad som spås expandera mest. I den sydliga storstaden är vintern kortare och Europa närmare.

Här finns goda förbindelser både inrikes och utrikes: flyg via Malmö Airport och Kastrups internationella flygplats, tåg från Malmö centralstation och Triangeln, och motorvägar åt alla håll. Över Öresundsbron till Köpenhamn tar du dig snabbt via bil eller bekväma snabbtåg. 

Inne i stan finns gott om bussförbindelser, och det är också lätt att ta sig fram till fots och på cykel. Här finns en mix av människor och inom idrott, kultur, shopping, god mat och natur har Malmö mycket att erbjuda. De problem som finns i staden till trots beskriver många malmöiter en lugn stad med småstadskänsla, livskvalitet och rikt kulturklimat. ”En stor småstad.”

I Sydsvenskans reportage Varför flyttade du till Malmö? berättar tolv personer vad de tycker är grejen med Malmö. Däribland Sandra Mickelsson, DJ och radiopratare: 

”Efter att ha bott i Sveriges tre storstäder så skulle jag nog säga att Malmö generellt sett har en mer avslappnad atmosfär är de övriga två. Jag gillar mixen av människor här och det faktum att man nästan kan känna i luften att kontinenten är nära. Malmö saknar Stockholmsstressen och Göteborgsvädret vilket bara det genererar ett hälsosammare klimat.”

Vilket område i Malmö är bra att bo i?

Här lyfter vi exempel på områden att bo i Malmö. Det går i allmänhet snabbt att ta sig fram mellan de olika stadsdelarna i Malmö, både med buss och cykel. 

DHL PostNord DpD UPS leverans i Malmö
(C) Moveria

Centrala Malmö

Södra innerstaden befolkas av unga invånare, det är här du hittar storstadspulsen med restauranger, nattklubbar och folkmyller. Här ligger populära llevången, eller Möllan som det heter i folkmun. En smältdegel i miniatyr, med gemytliga butiker, restauranger och härlig atmosfär kring Möllevångstorget.

Västra innerstaden är lugnare med många grönområden, som omtyckta Pildammsparken. Här hittar du attraktiva delområden som Dammfri, Hästhagen, Fågelbacken och delar av Slottsstaden.

Nära natur & friluftsliv i Malmö

Limhamn som tidigare var en egen ort ligger nära havet med fin natur. Riseberga och Kvarnby är andra trevliga områden för dig som uppskattar närhet till naturen.

Andra områden i Malmö

Stadsdelen Hyllie utvecklas för fullt. Här ligger Malmö Arena. 

Västra hamnen, tidigare ett industriområde, hör idag till de mest attraktiva områdena i Malmö. Det är här Turning Torso ligger. 

Stadsdelen Rosengård har i media mest blivit omtalad för stökigheter, men här finns också ett blomstrande föreningsliv och många barnfamiljer. Härifrån kommer Zlatan.

Jobb och utbildning i Malmö

Näringslivet i Malmö är rikt, hit lockas nya företag inom olika områden att etablera sig. Det är dessutom kort pendlingstid till både Köpenhamn och Lund. Öresundsregionen räknas som Nordens största arbetsmarknadsregion.

Malmö högskola är idag landets största högskola och Lunds universitet ligger knappt 25 minuters bilfärd bort. 

Barnomsorg – förskoleplats i Malmö

Du kan redan innan du flyttar till Malmö ansöka om förskoleplats, för att sedan komplettera ansökan med hyreskontrakt, andrahandskontrakt eller köpeavtal.

Gå in på aktuell kommuns webbsajt; observera att tätorten Malmö sträcker sig över flera kommuner, förutom Malmö kommun hör delar av Burlövs kommun och Lomma kommun till Stormalmö.

I vår artikel om att byta förskola och förskola vid flytt får du översikt över vad som gäller.        

Hitta bostad att hyra när du flyttar till Malmö

Jämfört med våra andra storstäder är det lättare att hitta bostad i Malmö, och hyrorna är generellt lägre. En annan fördel är att även utanför de centrala delarna är det nära till allt.

Till de största hyresvärdarna i Malmö hör MKB, Stadsbostäder och Heimstaden som både förvaltar vanliga hyresrätter och studentbostäder. Utöver hyresrättslägenheter finns ett relativt stort utbud av andrahandsuthyrning och alternativa boendeformer i Malmö.

Ett tips är att kolla in den användbara guiden Hitta bostad att hyra innan du inleder din bostadsjakt.

Köpa bostad i Malmö billigare än Sthlm och Gbg

Det är billigare att köpa bostad i Malmö jämfört med Stockholm och Göteborg. Malmö har inte visat samma omfattande prisökning på bostäder som Stockholm och Göteborg. Snittpriset per kvadratmeter för en bostadsrätt i Malmö ligger på 29 706 kr, och för villor 36 072 kr/kvm. Att jämföra med snittpriset 72 199 kr/kvm för bostadsrätter och 57 357 kr/kvm för villor i Stockholm,  och 48 396 kr/kvm för bostadsrätter och 43 006 kr/kvm för villor i Göteborg.*

*Siffror hämtade från Svensk Mäklarstatistik, uppdaterat 8 april 2020

Skattesats i Malmö kommun & kringliggande kommuner 2024

Tätorten Malmö sträcker sig över flera kommuner. Förutom Malmö kommun hör delar av Burlövs kommun och Lomma kommun till Stormalmö. Närmast kringliggande kommuner är Vellinge, Svedala, Staffanstorp och Lund.

Total skattesats år 2024 enligt SCB:

  • Malmö kommun 32,42 %
  • Burlövs kommun 31,27 %
  • Lomma kommun 30,82 %
  • Vellinge 29,68 %
  • Svedala 31,42 %
  • Staffanstorp 30,27 %
  • Lund 32,42 %

I den totala kommunala skattesatsen ingår kommunal skattesats och skattesats till regioner.

Ska du flytta till Malmö snart? Du hittar praktiska tips och checklistor kring allt som rör flytt, bostad och folkbokföring här på Moverias flyttportal. Till exempel en checklista för dig som ska flytta hemifrån, och tips inför flytt till studentboende.

Lycka till!

Uppdaterad 2024-04-22 (Första publicering 2020-08-15)
Av  Mattias | 24-04-22 |
Kommentarer (0)

Kommentera