Flytta till Lund

Ska du flytta till Lund? Vad kul! Här finns Lunds Universitet och ett stort studentliv, men också närhet till vackra friluftsområden. 

Hur är det att bo i Lund? 

Lund är en studentstad, och präglas därför av studentliv vilket är härligt för dig som är just student. För dig som inte är student, kan Lund vara ett trevligt val ändå. Det är en lugn och ganska liten stad, med närhet till storstaden Malmö, och även Köpenhamn bara en tågfärd bort.

Hur många studenter är det i Lund?

I Lund finns omkring 46 000 studenter.

Flytta-till-Lund-fin-stadsgata
(C) Unsplach Mats Hagwall

Vad finns det att göra i Lund?

Stadsparken i Lund är populär bland de flesta, där du kan besöka bland annat solens och skuggans trädgård, en nordisk djungel och Söderlyckans skatepark. Lunds domkyrka är även ett populärt besöksmål. Vid Lunds universitet ligger en av Sveriges äldsta och vackraste botaniska trädgårdar som är öppen för alla att besöka.

Var är bra att bo i Lund?

Det finns inga direkta problemområden i Lund. De flesta områdena har alla något bra att erbjuda, beroende på vad man söker.

Hur är det att bo i Linero?

Linero är ett av få områden som har ett lite sämre rykte, då det tidigare var ett socialt utsatt område. Idag har man tagit ett nytt grepp och satsat på nybyggnation. Området ligger med naturen runt hörnet.

Hur är det att bo i Södra Sandby?

Det är den tredje största tätorten i Lunds kommun. Här finns Skrylle, Lunds största natur- och fritidsområde. För dig med barn kan det vara intressant att veta att byskolan är flerfaldigt prisad för sin skolmat.

Hur är det att bo i Stångby?

Det är en av de orter i kommunen som planeras att växa mest, med 3 000 nya bostäder de närmaste 20 åren. I den här barnvänliga stadsnära orten är medelåldern låg, 31 år. 

Hur är det att bo i Hjärup?

Här bor du i en tätort mellan Lund och Malmö, i Staffanstorps kommun. Hjärup är populärt för lugnet och de goda kommunikationerna. Bostadsområdet Jakriborg med sin särpräglade arkitektur är som en stad i staden.

Hur är det att bo i Dalby?

En tätort med anor från 1100-talet. Här ligger Sveriges minsta nationalpark, Dalby Söderskog, och här finns även Nordens äldsta stenkyrka, Dalby kyrka. Natursköna Dalby har ett bra serviceutbud och lockar boende i alla åldrar.

Vad kostar det att bo i Lund?

Enligt en artikel från Sydsvenskan 2021 är Lund den näst dyraste staden i Skåne att köpa bostadsrätt i.

Snittpriset per kvadratmeter för en bostadsrätt i Lund kommun ligger på 45 066 kr, och för villor 44 302 kr/kvm. Att jämföra med snittpriset 36 212 kr/kvm för bostadsrätter och 46 509 kr/kvm för villor i Malmö kommun.*

*Siffror hämtade från Svensk Mäklarstatistik, uppdaterat 8 september 2022

Är det svårt att få bostad i Lund?

Det är högt tryck på bostäder i Lund, speciellt när det gäller studentbostäderna

Hur får man en lägenhet i Lund?

Du kan få en lägenhet i Lund genom att antingen ställa dig i bostadskö hos något av fastighetsbolagen såsom Balder eller Heimstaden, eller Lunds kommuns bostadskö. Du kan också köpa en bostadsrätt. Är du ute efter studentlägenhet finns AF Bostäder och Bopoolen, bland annat. 

Hur lång tid tar det att få studentbostad i Lund?

I vissa fall kan det ta uppemot ett till två år att få ett förstahandskontrakt. Andrahandskontrakt går ofta betydligt snabbare. Glöm bara inte att ändra din adress, lycka till!

Uppdaterad 2024-04-24 (Första publicering 2022-10-02)
Av  Nina | 24-04-24 |
Kommentarer (0)