Flytta till Kanada – vad behöver du tänka på?

Att flytta till Kanada innebär bland annat att förbereda sig på att navigera i visum- och uppehållstillståndsprocessen, hitta bostad och arbete, förstå sjukvård och försäkring. I denna artikel går vi igenom allt från visumkrav, bostads- och arbetsmarknaden, skatter och socialförsäkringar, sjukvård och försäkringar, till skolgång för barn och hur du genomför själva flytten.

Flytta till Toronto i Kanada
Toronto, Kanada (C) Unsplash Juan Rojas

Visum och uppehållstillstånd för att flytta till Kanada

För att komma in i Kanada behövs förutom giltigt pass antingen ett visum eller en elektronisk resehandling, kallad eTA (Electronic Travel Authorization).

Det finns flera typer av visum beroende på syftet med din vistelse i Kanada,till exempel arbete, studier eller familjeåterförening. Ett vanligt sätt att få uppehållstillstånd i Kanada är genom Express Entry, som är ett poängbaserat system för att ansöka om permanent uppehållstillstånd.

För unga upp till 30 år kan Working Holiday Visum vara ett bra alternativ. Det ger möjlighet att bo och jobba i Kanada ett år. Ska du studera i Kanada mer än 180 dagar ska du söka visum för studier.

Processen för att söka arbetstillstånd, Federal Skilled Worker Visum, är omfattande och innebär bland annat att du behöver genomgår ett test. Språkkunskaper är exempel på faktorer som väger in.

Kanadas immigrationsmyndighet heter IRCC. Börja med att besöka IRCC:s webbplats.

Anmälan om utlandsflytt

Gör anmälan om utlandsflytt till svenska skatteverket om du ska stanna mer än ett år i Kanada: skatteverket.se Stannar du kortare tid och vill behålla din folkbokföringsadress i Sverige? Anmäl då särskild postadress till Skatteverket för att få din post till ditt boende i Kanada: skatteverket.se

Hitta bostad och arbete i Kanada

När du planerar att flytta till Kanada behöver du fundera på var du helst vill jobba och bo, om du inte redan har det klart för dig.

Det är bra att ha koll på att engelska är det dominerande språket på västkusten, medan franskan är stark ju närmare Montreal och Quebec du kommer. I de större städerna som Toronto, Vancouver och Ottawa finns flest jobb. Samtidigt är det dyrare att bo där. Generellt är utländsk arbetskraft med rätt kvalifikationer välkommen i Kanada.

Om du vill hitta arbete i Kanada kan du börja med att använda jobbsökningssidor, och nätverka med andra svenskar som redan bor i landet, till exempel via nätforum och sociala medier.

Om du söker boende i Kanada är Craigs list en bra startpunkt. Här kan du hitta de flesta boendetyper. Även här kan du utnyttja forum för nätverkande, som Facebookgrupper.

Räkna med att betala en månadshyra i deposition om du ska hyra bostad i Kanada. Om du inte på något sätt har orsakat skador på bostaden under din tid som hyresgäst ersätter depositionen sista månadshyran vid utflytt.

Skatter och socialförsäkring i Kanada

När du flyttar till Kanada och börjar arbeta där kommer du att bli skattskyldig i landet. Du måste ansöka om ett så kallat Social Insurance Number (SIN) för att betala skatt och ta del av socialförsäkringssystemet. Det är viktigt att förstå det kanadensiska skattesystemet och hur det skiljer sig från det svenska, samt att ansöka om skatteavtal för att undvika dubbelbeskattning.

Sjukvård och försäkring i Kanada

Om du inte fått permanent uppehållstillstånd i Kanada har du inte tillgång till Medicare, det vill säga den kostnadsfria offentliga sjukvården. Eftersom kostnaden då blir hög och betalning ofta krävs innan behandling gäller det att teckna en privat sjukvårdsförsäkring. Även om du så småningom får tillgång till Medicare bör du ha någon form av kompletterande försäkring, eftersom tandvård och medicin annars inte täcks.

Utbildning och skolor i Kanada

Om du flyttar till Kanada med barn är det viktigt att undersöka skolalternativen i ditt nya hemland. Det kanadensiska skolsystemet består av grundskola, mellanstadiet och gymnasiet, och det finns både offentliga och privata skolor. Det kan även finnas internationella skolor som erbjuder undervisning på andra språk än engelska och franska, vilket kan vara ett bra alternativ om du vill att dina barn ska fortsätta utveckla sin svenska.

Studera i Kanada

Kanada har ett antal högkvalitativa universitet och högskolor som lockar internationella studenter från hela världen. Om du överväger att studera i Kanada är det viktigt att göra grundlig research om olika utbildningsinstitutioner, ansökningsprocesser och visumkrav för studerande.

Så genomför du själva flytten till Kanada

När du väl har bestämt dig för att flytta till Kanada är det dags att planera själva flytten och transporten av dina ägodelar.Här är några saker att tänka på när det gäller att flytta dina saker till Kanada:

Flyttrensa och flyttpacka

Börja i god tid innan flytten med att gå igenom dina ägodelar hemma i Sverige och bestämma vad du ska göra med dem. Vad vill, kan och behöver du ta med dig till Kanada? Är det något som ska packas undan för förvaring i Sverige? Vad kan säljas, skänkas eller slängas? Ta hjälp av vår checklista för att flyttrensa och vår checklista för att flyttpacka.

Packa och organisera dina ägodelar noggrant. Tänk på att packa skrymmande eller ömtåliga föremål på ett säkert sätt för att undvika skador under transporten. Om du anlitar en flyttfirma kan de ofta hjälpa dig med packningen och ge råd om hur man bäst packar och skyddar dina saker.

Det finns flera bra flytt- och transportfirmor att välja mellan, som även kan hjälpa dig med eventuell förvaring i Sverige. Fundera på om du vill sköta flyttstädningen själv eller anlita städfirma.

Välja flyttfirma

Det finns både svenska och kanadensiska flyttfirmor som kan hjälpa dig med din flytt till Kanada. Det är viktigt att jämföra priser och tjänster från olika företag för att hitta det bästa alternativet för din situation. När du väljer flyttfirma, tänk på följande faktorer:

  • Erfarenhet av internationella flyttar och specifikt flyttar mellan Sverige och Kanada?
  • Försäkringsskydd för dina ägodelar under transporten?
  • Kundrecensioner och referenser för att säkerställa att företaget är pålitligt och professionellt?

Moveria hjälper dig gärna att få tag på en flyttfirma inför din flytt till Kanada.

Container eller flygtransport?

När det gäller att transportera dina ägodelar till Kanada kan du välja mellan containertransport via båt eller flygtransport. Varje alternativ har sina för- och nackdelar:

Containertransport är ofta det mest ekonomiska alternativet, men det kan ta längre tid att få dina ägodelar fram till din nya bostad i Kanada. Du kan välja att hyra en hel container för dig själv eller dela utrymme med andra personer för att sänka kostnaderna.

Flygtransport är ett snabbare alternativ jämfört med containertransport, men det kan också vara betydligt dyrare. Om du har några särskilt värdefulla eller brådskande föremål som du behöver få fram snabbt kan flygtransport vara ett bra alternativ.

Tullregler och importbestämmelser

När du flyttar till Kanada är det viktigt att känna till de kanadensiska tullreglerna och importbestämmelserna för att undvika onödiga förseningar och extra kostnader. När du flyttar till ett land utanför EU ska du fylla i en tulldeklaration på ett tullkontor vid gränsen, alternativt låta din flyttfirma ta hand om det. Läs mer hos Tullverket.

Kanada har legaliserat bruk och innehav av cannabis. Observera att det dock är olagligt att föra med sig cannabis till eller från Kanada, det kan leda till allvarlig straffpåföljd. 

Sammanfattningsvis, när det gäller själva flytten till Kanada bör du noggrant undersöka och jämföra flyttfirmor, överväga olika transportalternativ, och noggrant planera packning. Det är också viktigt att vara medveten om kanadensiska tullregler och importbestämmelser för att säkerställa en smidig och problemfri överföring av dina ägodelar till ditt nya hem i Kanada.

Av  Nina | 24-01-03 |
Kommentarer (0)