Flytta till Halmstad – så lär du känna stan

Ska du flytta till Halmstad och vill komma till rätta där så snart som möjligt? Här är tipsen som vägleder dig när du ska lära känna din nya hemstad. Utforska anläggningar för upplevelser, aktiviteter och gemenskap; gå på lärorika vandringar, få koll på Halmstads stadsdelar och låt dig välkomnas in i staden av föreningslivet.

Halmstad Arena

Här händer det saker både inne och ute. Konserter, idrottsevenemang, mässor och kongresser. Halmstad Arena rymmer flera idrottshallar, ishall, äventyrsbad, fotbollsplaner, skatepark, cricketplan, gym, idrottsmuseum, lunchrestaurang, café och kiosk.

Kulturhuset Najaden

Musik, dans och andra kulturformer frodas i detta stora hus.

Halmstads teater

Vid Nissans strand ligger Halmstads Teater med ett varierat utbud av teaterföreställningar, shower, konserter och stand up-komedi.

Halmstads konsthall & stadsbibliotek

Halmstads konsthall och Stadsbibliotek ligger i samma ingång. Det är fri entré till konsthallen, så du kan titta in närhelst du har lust.

Östra Stranden i Halmstad
Foto av Markus Luther (Unsplash)

Guidade promenader eller vandringar på egen hand i Halmstad

Under sommaren kan du följa med på guidade konstpromenader som är gratis för allmänheten. Vill du gå en runda på egen hand kan istället du hämta en karta på Halmstads konsthall, det finns olika kartor för barn och vuxna.

En historisk stadsvandring kan du också göra på egen hand, utifrån den här guiden.

Är du mer sugen på natur än kultur? Upptäck naturen i närområdet via guidade naturvandringar i Halmstad.

Föreningslivet i Halmstad

Hitta en förening som passar dina intressen med hjälp av Halmstads föreningslista.

Halmstads stadsdelar – områden som är bra och dåliga

Om du verkligen vill lära känna din nya hemstad bör du inte lämna blinda fläckar på kartan. Lär dig orientera dig och bekanta dig med de olika stadsdelarna. Här är en översikt över Halmstads stadsdelar:

Östra förstaden som ligger öster om Nissan hör till de äldre stadsdelarna i Halmstad. Här finns främst stenhus, och många dekorativa fasadutsmyckningar.

Väster är ett villaområde i sluttningen mot Galgberget. Här finns fräst trähus, många av dem med stora trädgårdar.

Norr ligger på båda sidor om Norra vägen. Här finns bostadshus från förra sekelskiftet, gamla läroverket, naturområdet Galgberget och idrottsplatsen Örjans vall. Norre Katts park ligger vackert vid Nissan. Fortsätter du norrut i en och en halv timme hamnar du i Göteborg.

Östra stranden två kilometer söder om Halmstad centrum är en av Sveriges längsta sandstränder. Det finns ett stort område med sommarstugor här, en campingplats och Hagöns naturreservat.

Andersberg i sydöstra Halmstad är ett område med flerbostadshus som omgärdas av Andersbergsringen. Stadsdelen har ett eget centrum.

Brogård ligger i Fylleåns dalgång. Här finns både lägenheter och villor.

Frennarp är ett grönt bostadsområde med villor, parvillor och radhus, omkring två kilometer nordost om centrum.

Fyllinge ligger alldeles söder om Halmstad.

Gustavsfält och Linehed består av lägenheter och villor. Stadsdelarna och knyts samman med Andersberg genom ett stort grönområde med flera friluftsanordningar.

Kärleken är en äldre stadsdel i norra Halmstad.

Sofieberg är ett låghusområde intill Kärleken.

Mickedala ligger i närheten av Länssjukhuset och Galgberget. Här finns den stora Västra Kyrkogården och Halmstads ridhus.

Nissastrand är en ny stadsdel i centrum av staden med flera kvarter av nybyggda lägenheter. I området ligger också Halmstads stadsbibliotek och konsthall.

Nyhem ligger på östra sidan utmed Laholmsvägen, här finns bland annat studentlägenheter.

Rotorp ligger högt beläget på Väster. Relativt högt beläget i det annars platta Halmstad har man härifrån utsikt över staden och havet.

Skedalahed är ett villaområde med idrottsplats.

Snöstorps kyrka utsågs till Sveriges vackraste kyrka 2007.

Söder är en av de nyaste stadsdelarna i Halmstad; väster om Nissan, söder om Halmstads slott.

Söndrum ligger fyra kilometer väster om centrum, i riktning mot Tylösand. Här finns ett eget centrum och en rad bostadsområden: Bergsgård, Bäckagård, Trottaberg och nybyggda Albinsro och Kyrkbyn.

Vallås som ligger öster om Halmstad centrum har också ett eget litet centrum.

Så det finns inga dåliga områden i Halmstad, det är dock så att vissa områden passar bättre för till exempel barnfamiljer än andra. Glöm heller inte att kolla in vad flyttfirma kostar! Lycka till med din flytt till Halmstad.

Uppdaterad 2024-04-16 (Första publicering 2021-05-31)
Av  Nina | 24-04-16 |
Kommentarer (0)