Flytta till Göteborg, vilka områden är bäst?

Göteborg, Sveriges näst största stad, erbjuder en hög livskvalitet, goda jobbmöjligheter och ett rikt kulturliv. När du flyttar till Göteborg är det viktigt att tänka på bostadsområdet, kollektivtrafiken, närhet till utbildning respektive arbetsplats.

Göteborgs stadsdelar, var ska man bo?

Många som skall flyttar till nya städer vill gärna ha lite tips och råd om den nya staden innan man kommer dit. Här har vi därför samlat en del info för dig som skall flytta till Göteborg.Flytta till Göteborg

Vilket område man ska flytta till

När man skall flytta till Göteborg eller vilken annan större stad som helst så är den första frågan ofta, vilket område skall jag flytta till? Det är såklart väldigt mycket upp till tycke och smak men jag skall försöka ge en redogörelse för vad olika områden har att erbjuda och vilka skillnader som finns.

Flytta till Göteborg – Centrum

Göteborg är ingen mångmiljonstad och även om centrum består av några olika delar så går det att promenera de allra flesta sträckorna. I stadskärnan finns områden så som Kungshöjd, området kring Kronhusbodarna, Lorensberg och Vasa. Alla dessa kännetecknas egentligen av att ligga mycket centralt. Husen är, med vissa undantag från området kring Kronhusbodarna, byggda i sten med mellan 4-6 våningar. Vill man bo nära restaurang och nöjesliv är Vasa eller Lorensberg marginellt bättre placerade men även runt Kungshöjd finns mycket restauranger att erbjuda, exempelvis erbjuder den nyligen upprustade Rosenlundsgatan ett trevligt restaurangstråk.

Flytta till områden i direkt anslutning till Centrum

Den som skall flytta till Göteborg och vill bo lite mer i utkanten av centrum, antingen för att slippa de absolut högsta priserna och väntetiderna eller för att undvika att bo mitt i nöjeskvarteren har flera områden att välja på. Åt söder finns Johanneberg, Almedal och så småningom Krokslätt. Trevliga områden, närhet till centrum och enkla kollektiva kommunikationer till hela staden. Johanneberg består till stor del av äldre fashionabla villor som i många fall gjorts om till flerbostadshus medans Almedal och Krokslätt erbjuder i många fall erbjuder landshövdingehus. Området erbjuder inte mycket av restauranger och butiker i sig själva men det är mycket nära in till centrum. I öster finns Gårda som i mångt och mycket liknar ovan nämnda områden. Här finns också Örgryte som är Göteborgs mest centrala villaområde med närhet både till centrum och Delsjöområdet. Norr ut finns området kring centralen/Stampen och Redbergsplatsen/Lunden. Västerut finns det flest områden och det är också i dessa som erbjuder ett visst eget utbud av restauranger och barer. Framförallt är Linne och Majorna mycket populära tillhåll. Majorna ligger också i direkt anslutning till vattnet. Mellan dessa två områden finns Masthugget och Kungsladugård. Alla dessa områden är mycket populära och är väl det som närmast kan jämföras med Stockholms Södermalm. De ligger också granne med Göteborgs stora parkområde Slottskogen.

Förorterna är också fina i Göteborg

För den som vill flytta till Göteborg och vill eller behöver bo i en förort så finns det flera alternativ. Söderut ligger Askim som först består av flerbostadshus i betong för att sedan övergå till mycket fashionabla villaområden i Hovås och Billdal. Liknande områden, med mycket fina villor i nära anslutning till havet finns i Långedrag, Fiskebäck och Näset i väst och i Torslanda på Hisingen. Dessa områden är de mest exklusiva förorterna. I väster, nära Långedrag och Näset finns Frölunda, en förort med mycket höghus, förbindelserna är mycket goda in till centrum och det finns också ett köpcentrum, Frölunda Torg. På Hisingen, som är en större ö en många kanske tror så finns det många områden. Närmast staden (i alla fall fågelvägen) ligger Eriksberg ett nybyggt mycket fräscht område där många av bostäderna har utsikt över vattnet. Det är ett område som utvecklas mycket med restauranger och barer. Lika mycket en del av storcentrum som en förort. På Hisingen finns förutom Torslanda och Eriksberg också de områden som tyvärr ofta figurerat i tidningarna med anledningen av skottlossningar det senaste. Dessa är Backa och framförallt Biskopsgården. Dessa områden fått oförtjänt mycket skit och även om de kanske inte hör till de vackraste stadsdelarna så finns det ingen anledning att känna sig otrygg här.

Norrut finns Kortedala och Lärjedalen. Dessa har närhet till mycket grönområden och natur men saknar närhet till havet. Här finns både villor och flerbostadshus. Jag har inte nämnt alla områden och förorter till Göteborg men hoppas att detta gav något till dig som skall flytta till Göteborg. Här hittar du en full förteckning över Göteborgs områden. 

Grönområden i Göteborgsområdet

Det finns flera områden med grönska och möjligheter till löpning eller andra motionsformer i eller i nära anslutning till Göteborg. Mest centralt är som tidigare nämnt Slottsskogen, i söder finns Sandsjöbacka reservatet och i öst finns Delsjöområdet. Både Sandsjöbacka och Delsjön är stora skogsområden. Även i norr finns mycket områden som bjuder in till utomhusaktiviteter. Exempelvis området kring Kviberg.

Vilka områden i Göteborg har nära till vatten?

Vill man flytta till Göteborg och bo nära havet så är det något av följande områden som är bäst lämpade:
Hovås, Billdal, Näset, Fiskebäck, Långedrag, Majorna, Eriksberg, Torslanda.

Flytta till Göteborg för kulturen!

  1. Göteborgs Kulturkalas: Denna årliga kulturfestival äger rum i augusti och erbjuder ett brett utbud av gratis föreställningar och aktiviteter inom musik, teater, dans, litteratur och mycket mer.
  2. Göteborg Film Festival: Som Skandinaviens största filmfestival, hålls den varje år i januari-februari och presenterar internationella och lokala filmer, samt seminarier och workshops.
  3. Göteborgs Konstmuseum: Detta framstående konstmuseum har en imponerande samling av nordisk och internationell konst, från 1400-talet fram till idag.
  4. Universeum: Detta vetenskapscenter och akvarium erbjuder spännande och lärorika upplevelser för alla åldrar, med utställningar om allt från rymden och regnskogar till teknik och innovation.

Vill du ha hjälp med din flytt till Göteborg? Vi kan ta fram och så du kan jämföra förslag på flyttfirmor, bra flyttstädning, elavtal, bredbandsabonnemang och hemförsäkring som finns tillgängliga dit du skall flytta.

Mer info om att flytta till Göteborg och om lämplig flyttfirma hittar du här 

Uppdaterad 2024-04-25 (Första publicering 2015-08-03)
Av  Mattias | 24-04-25 |
Kommentarer (0)