10 anledningar till varför du borde flytta till Berlin

Tysklands huvudstad är känd i hela världen för sin färgglada, unga och intressanta atmosfär och årligen flyttar många nya berlinare till metropolen. I den här artikeln ger vi dig 10 anledningar till varför det är en bra idé att flytta till Berlin.

Berlin bor nästan 3,5 miljoner människor, och det gör den till Tysklands största stad. Berlin har mycket att erbjuda sina invånare, och vår 10-i-topp-lista är bara början på en lång lista med fördelar som finns med att bo i denna europeiska metropol. Flytta till Berlin: här är 10 bra argument för en flytt

Ska du flytta till Berlin?

Klicka här för att få flyttoffert gratis
(c) Can Stock Photo / photocreative

1. Många naturområden och gröna ytor i Berlin

Att det finns mycket grönområden är ett mycket övertygande argument. Massor med små gröna ytor, och även många stora parker och skogar bidrar till stadens känsla lika mycket som de historiska gatorna och deras vackra byggnader. Fler grönområden betyder även en bättre luftkvalitet för de boende, och med 416 000 träd är det lätt att andas i Berlin.

Det grönområde som har störst betydelse är troligtvis ”der Tiergarten” – en av Berlins två djurparker. Berliner Tiergarten har en yta på 210 hektar och ligger i centrum. Men även Treptower Park, de olika slottsträdgårdarna (Glienicke, Charlottenburg och på Pfau-ön), Viktoriaparken och de många folkparkerna bidrar med härliga parker som gör Berlin till en grön huvudstad.

2. Du behöver inte ha bil i Berlin

Berlin är en mycket cykelvänlig stad. Berlinborna cyklar ofta, kanske på grund av de ständigt stigande bensinpriserna, men även för att det är miljövänligt och för att det är ett enkelt sätt att få motion. Många cyklar även till och från jobbet varje dag. Berlin har därför ett mycket bra cykelvägsnätverk. Dessutom finns det många cykelturer man kan göra i och runt Berlin, vilket kan vara en bra idé för en helgutflykt. Om du bor i Berlin kan du få inspiration av denna översikt över cykelvägar i Berlin till att lämna bilen hemma och ta cykeln istället.

3. Det finns ett stort utbud för konst- och kulturintresserade

Om man ska nämna alla muséer, teatrar, operor, konstutställningar och konserter som finns och sker i Berlin skulle det här bli ett väldigt långt blogginlägg. Om man flyttar till Berlin betyder det att man har ett gigantiskt urval av kulturhändelser att välja mellan, och troligtvis kan de allra flesta hitta något i eventskalendern som tilltalar dem.

4. Massor av möjligheter till en aktiv fritid

Utöver kulturutbudet finns det även stora möjligheter att ägna sig åt andra aktiviteter på fritiden i Berlin. På en varm sommardag kan du besöka någon av de många badsjöarna eller ett friluftsbad. I Berlin finns såklart även ett stort sportutbud. Det finns klätterhallar och klätterparker, beachvolleyboll- och tennisplaner och boulebanor där det är lätt att spendera en söndagseftermiddag – Berlin har helt enkelt allt du behöver om du gillar sport.
Vi behöver väl knappt nämna att Berlin även är världsberömt för sin klubbscen och sitt nattliv. En sak är säker, långtråkigt blir det inte i den här europeiska huvudstaden.

Bild med Berlin
© Can Stock Photo / PhotoHS

5. Flytta till Berlin – multikulturellt och inbjudande

Människor från många olika länder bor och lever i varje område i Berlin. Alla de olika kulturerna formar Berlin och gör staden till en färgglad och livlig plats.

Vill du äta asiatisk eller arabisk mat, dansa till latinamerikansk salsa på en bar eller spela amerikansk fotboll? Du kan hitta allt i Berlin. Även LGBT-rörelsen är stor i staden. Generellt är Berlin en mycket öppen och tolerant stad, vilket vi tycker är ett mycket bra argument. Vem vill inte flytta till Berlin med den känslan liksom?

6. Inget hav? Det glömmer du snabbt i en av Berlins många beach-barer!

Okej, till skillnad från städer som Barcelona eller Lissabon ligger inte Berlin nära havet, men det har man kompenserat med ett stort antal beach-barer istället. I Berlin kan du njuta av en kall öl medan du ligger i en strandstol under ett parasoll och känner sanden mellan tårna. Här hittar du en lista med de 10 bästa strandbarerna i Berlin.

7. Utmärkt lokaltrafik

Berlin har ett utmärkt lokaltrafiknät. Som vi redan nämnt kommer du kunna lämna bilen hemma oftare om du flyttar till Berlin. Till och med nattetid kör bussar och tunnelbana genom Berlin, och på helgerna kör till och med de traditionella U- och S-bahn-tunnelbanorna 24 h om dygnet.

Bild med Flytta till Berlin
(c) Can Stock Photo / Boarding1Now

8. Berliner “Spätis“

”Spätis” är ett slanguttryck för ”Spätverkaufsstellen”, som ungefär betyder nattbutiker. I de här butikerna kan du köpa mat även efter de normala affärstiderna. ”Spätis” är en riktig institution i Berlin och hjälper många av invånarna att ta sig igenom dagen (och natten).

9. Kulinariska upplevelser

Det går att äta gott, billigt och otroligt varierat i Berlin. Det finns över 5 000 restauranger, barer och caféer vilket gör det lätt att hitta något för varje smakinriktning. Du kan hitta internationella restauranger som passar dina krav perfekt, och såklart finns det även matställen som anpassat sig efter olika dieter. I Berlin är det inte svårt att äta kosher, vegetariskt, veganskt eller vilken typ av livsstil eller kosthållning du än har valt. Att flytta till Berlin innebär att flytta till en värld av kulinariska upplevelser.

10. Staden är omgiven av vatten

I Berlin är du inte bara omgiven av grönområden, utan även av vatten. Här finns det sjöar, floder men även friluftsbad så att det räcker och blir över. På grund av de tre floderna Havel, Spree och Dahme har Berlin även många broar som ger staden en speciell karaktär. Den kändaste sjön är antagligen den stora Wannsee, men det finns även många mindre sjöar i och runt Berlin. Att hitta en badplats under varma sommardagar är alltså inte svårt.
Berlin är en fantastisk stad att leva och arbeta i, och därför flyttar årligen många till denna tyska huvudstad. Det går snabbt att packa flyttkartongerna och därefter är det bara att kasta sig in i äventyret. På moveria.se har vi samlat ett antal blogginlägg som kan vara till hjälp när du planerar din flytt.

Den här listan är som sagt bara början på en lång lista med bra anledningar, och Berlin har mycket mer att erbjuda än vad vi har listat här. Om du funderar på om du ska flytta till Berlin så kan den här artikeln vara en bra hjälp. Dela gärna dina personliga tips och råd för flytten i kommentarsfältet nedan.

Behöver du ett flyttföretag för din flytt till Berlin? Begär in offerter från flera olika flyttföretag direkt här på sidan.

Klicka här för att få flyttoffert gratis
Av  Irina | 19-08-27 |
Kommentarer (0)