Flytta till Belgien – tips & råd

Att flytta till Belgien innebär att hitta en bostad, söka jobb, ordna rätt papper och tillstånd från nationellt nummer till sjukförsäkring. Här får du en överblick med några tips och råd.

Belgisk flagga, flytta till Belgien
(C) Unsplash Despina Galani

Rätt att vistas i Belgien

Du behöver inget visum när du flyttar till Belgien, ett pass eller nationellt ID-kort räcker. Eftersom Belgien är ett EU-land har du som svensk rätt att vistas och arbeta där. 

Få flyttofferter för att flytta till Belgien från kontrollerade flyttfirmor

Ska du stanna längre än 3 månader bör du dock skaffa ett uppehållstillstånd (carte de séjour/verblijfsvergunning), som kan komma att behövas då vissa arbetsgivare, hyresvärdar och organisationer kräver papper på att du har uppehållsrätt i Belgien.

Skaffa en bostad i Belgien

Det första steget när du planerar att flytta till Belgien är att hitta en bostad, något som kan ta lite tid. På grund av bostadsbrist är det relativt dyrt både att köpa och hyra bostad i Belgien. Priserna varierar förstås beroende på region, och du kan förvänta dig att betala mer i större städer som Bryssel och Antwerpen än i mindre städer och på landsbygden. 

Börja söka bostad i Belgien genom att:

  • Använda fastighetsportaler och mäklare online.
  • Kontakta lokala fastighetsbyråer i Belgien.
  • Skapa kontakter genom sociala medier och expatforum.

Visar det sig svårt att hitta ett långsiktigt boende kan du alltid börja med en tillfällig lösning, som att hyra i andra hand.

Hitta ett jobb i Belgien

Att hitta ett jobb i Belgien kan vara en utmaning, särskilt om du inte talar något av landets officiella språk (nederländska, franska eller tyska) flytande. Det är dock inte omöjligt och det finns en del tjänster där en god engelska kan räcka. 

Arbetsmarknaden anses vara rätt bra i landet, där EU-staden Bryssel och hamnstaden Antwerpen är livligast. Det finns flera branscher där möjligheterna är större för svenskar, som teknik, turism och språkundervisning. 

Här är några tips för att hitta jobb i Belgien:

  • Lär dig ett eller flera av Belgiens officiella språk för att öka dina chanser att få jobb.
  • Använd jobbsökningssidor och expatforum för att hitta lediga tjänster.
  • Nätverka med andra svenskar som redan bor och arbetar i Belgien.

Skaffa Annexe 19 om du ska söka jobb efter flytten

Om du flyttar till Belgien utan jobb behöver du inom 10 dagar efter ankomsten registrera dig som arbetssökande och skaffa Annexe 19 på den lokala arbetsförmedlingen.

Skatt och socialförsäkring i Belgien

När du flyttar till Belgien och börjar arbeta där kommer du att bli skattskyldig i landet. Det är viktigt att du anmäler dig till den belgiska skattemyndigheten och får ett skattenummer. I Belgien kallas det nationellt nummer (NN) och fungerar även som socialförsäkring.

I och med att Sverige har dubbelbeskattningsavtal med Belgien får du som skattskriver dig där betala SINK-skatt: särskild inkomstskatt på din inkomst/pension. Den ligger på 25 procent.

Det finns dock ett antal krav som måste uppfyllas för att du ska anses vara ”fullständigt utflyttad från Sverige” och därmed vara berättigad till SINK-skatten. Du får inte äga bostad i Sverige förutom fritidshus, inte ha maka/make eller barn under 18 år kvar i Sverige, inte bedriva näringsverksamhet eller sitta i bolagsstyrelse i Sverige. Du ska ha en permanent bostad i Belgien och vistas där minst 6 månader om året. Läs mer på Skatteverket.se.

Pension och förmåner

Om du har arbetat i Sverige och betalat in till det svenska pensionssystemet kommer du att ha rätt till svensk pension när du flyttar till Belgien. Du kan även ha rätt till belgisk pension om du arbetar och betalar in till det belgiska pensionssystemet. För att få en fullständig bild av din pension och förmåner är det viktigt att kontakta både svenska och belgiska myndigheter.

Sjukvård i Belgien

Sjukvården i Belgien är god och jämförbar med den vi har i Sverige. Om du fortfarande är folkbokförd i Sverige får du vård på samma villkor som belgiska medborgare med det europeiska sjukförsäkringskortet. 

Om du folkbokför dig i Belgien, skaffar ett NN och sjukförsäkringen mutuelle får du tillgång till det offentliga sjukvårdssystemet.

Du kan även välja att teckna en privat sjukförsäkring om du föredrar det.

Utbildning och skolor i Belgien

Om du flyttar till Belgien med barn är det viktigt att undersöka utbildningsalternativen. Det belgiska utbildningssystemet är uppdelat i tre steg: grundskolan (école primaire/basisonderwijs), mellanstadiet (école secondaire/secundair onderwijs) och gymnasiet (enseignement supérieur/hoger onderwijs). Det finns både offentliga och privata skolor, samt internationella skolor som erbjuder undervisning på engelska och andra språk. Ett exempel är Europeiska skolan Bruxelles Aregenteuil som har en svensk sektion

Så genomför du flytten till Belgien

Börja i god tid innan flytten med att gå igenom dina ägodelar hemma i Sverige och bestämma vad du ska göra med dem. Vad vill och behöver du ta med dig till Belgien? Är det något som ska packas undan för förvaring i Sverige? Vad kan säljas, skänkas eller slängas? Ta hjälp av vår checklista för att flyttrensa och vår checklista för att flyttpacka.

Det finns flera bra flytt- och transportfirmor att välja mellan, som även kan hjälpa dig med eventuell förvaring i Sverige. Fundera på om du vill sköta flyttstädningen själv eller anlita städfirma. Vi hjälper dig gärna att få tag på flyttfirma inför din flytt till Belgien.

Vad gäller kring att föra in flyttgods i Belgien?

Eftersom Belgien är ett EU-land  behöver du inte betala tull, moms eller andra skatter för ditt flyttgods. Du behöver inte heller lämna in någon importdeklaration.

För införsel av vapen, farliga föremål och vissa kulturföremål gäller också särskilda regler. Läs mer hos Tullverket.

Viktiga dokument, tillstånd och annat att ordna

När du flyttar till Belgien finns det flera viktiga dokument, tillstånd och annat du behöver ordna.

  • Registrera dig på Svensklistan på Svenska Ambassaden i Bryssel.
  • Anmäl din närvaro i landet hos det lokala kommunhuset (maison communale/gemeentehuis) inom åtta arbetsdagar efter ankomst
  • Skaffa ett uppehållstillstånd (carte de séjour/verblijfsvergunning) om du planerar att stanna längre än 90 dagar.
  • Gör anmälan om utlandsflytt till svenska skatteverket om du ska stanna mer än ett år: skatteverket.se
  • Stannar du kortare tid och vill behålla din folkbokföringsadress i Sverige? Anmäl då särskild postadress till Skatteverket för att få din post till ditt boende i Belgien: skatteverket.se
  • Omvandla ditt svenska körkort till ett belgiskt körkort inom sex månader efter att du har flyttat.
Uppdaterad 2024-04-25 (Första publicering 2023-10-01)
Av  Nina | 24-04-25 |
Kommentarer (0)