Flytta kassaskåp, pris för flyttfirma eller flytta själv

Oavsett om du eller en flyttfirma ska flytta ditt kassaskåp krävs planering innan. Det är nämligen riskfyllt och komplicerat. Priset för att flytta ett kassaskåp med hjälp av flyttfirma beror på hur tungt det är, och hur lång sträcka det ska flyttas. Räkna med minst 3 000 kr, oftast blir det betydligt dyrare. Vill du inte anlita en flyttfirma utan flytta kassaskåpet själv behöver du hyra en lastbil som tål belastningen om du inte har en sådan, och även hyra eller köpa flytthjälpmedel som det rekommenderas att använda.

Planera innan flytt av ditt kassaskåp

Ta mått på skåpet, uppskatta dess vikt, och kolla om det går att lyfta av dörren. På skåp där gångjärnen sitter på insidan brukar det inte gå att ta loss dörren. Se efter om det är fastbultat i golvet eller väggen. (Så att du själv kan planera och agera, eller meddela flyttfirman informationen.)

Kontrollera bärighet i trappor/hissar där kassaskåpet ska transporteras genom bostaden. Kontrollera också att det finns marginaler i dörröppningar och andra ställen längs med sträckan där kassaskåpet och de som förflyttar det ska passera på vägen ut ur byggnaden, och på vägen in i den byggnad dit kassaskåpet ska flyttas. Ibland kan det krävas eller åtminstone underlätta att tillfälligt ta loss en dörr eller del av ett räcke. Säkerställ på så sätt att flytten går att genomföra utan att det uppstår personskador eller skador på golv, väggar, tak, räcken och dylikt

Pris för att flytta ett kassakåp

Priset för att flytta ett kassaskåp beror framför allt på kassaskåpets vikt och hur lång sträcka det handlar om. För att få prisuppgift från flyttfirman behöver du meddela hur mycket skåpet väger, eller hur mycket du uppskattar att det väger. En fingervisning är att du som får räkna med att det som minst kostar 3 000 kronor att flytta ett tungt kassaskåp via en flyttfirma.

Kan man flytta ett kassaskåp själv?

Att flytta ett kassaskåp själv, det vill säga utan att anlita någon, är inte omöjligt, men vi rekommenderar att man inte gör det. Kassaskåp väger ofta hundratals kilo, är stora och otympliga. Därför är processen att flytta och transportera kassaskåp både komplicerad och riskfylld. Det är alltså farligt att flytta kassaskåp själv, där en krossad fot eller ihjälklämd person hör till de värsta scenarierna. Genom att ta hjälp av professionell flyttfirma med rätt erfarenhet och utrustning för uppdraget slipper du riskera att du, andra personer, interiör och fordon skadas.

Vill du ändå lösa det själv följer här en lista med tips och vad du bör tänka på för att flytta kassaskåp smidigt och säkert.

Flytta kassaskåp själv
Photo by Jason Dent on Unsplash
 • Töm skåpet
  Även om innehållet inte är tungt finns risk för att det trillar omkring inuti skåpet; det kan vara distraherande när du som bärare behöver vara lugn och fokuserad.
 • Ta bort eventuella bultar
  I vägg och/eller golv.
 • Lyft av dörren om det går
  Öppna dörren i 90 graders vinkel och lyft dörren rakt uppåt. Det minskar vikten avsevärt och gör det dessutom lättare att greppa skåpet. 
 • Var minst 3 personer som flyttar
  Ni ska inte bara orka bära, ni ska göra det kontrollerat och balanserat. Var minst 3 personer som flyttar skåpet, och ha gärna en extra som övervakar det hela på ett par meters avstånd.
 • Parkera lastbilen så nära som det bara är möjligt
 • Använd flytthjälpmedel
  Längre ned finns tips på flytthjälpmedel.
 • Röj undan fritt utrymme kring skåpet och längs vägen
  Se till att inget kan komma i vägen i rummet där kassaskåpet står och i alla utrymmen som skåpet ska flyttas igenom. Så slipper ni snubbla eller törna in i saker. 
 • Klä dig smart för jobbet
  Ha bekväma men inte alltför lösa kläder, skydda fötterna med ordentliga skor, undvik smycken och annat som kan fastna och vara i vägen, och bär håret uppsatt om du har långt hår.
 • Stressa inte
  Se till att ha goda tidsmarginaler och ta det  lugnt. Stress är nämligen en riskfaktor som kan bidra till att kassaskåpet tippar över och välter. Ta pauser när det behövs och ta det extra lugnt vid passager som trappor, hiss och ramp upp till flyttbil där olyckshändelser är vanligast.
 • Lyft och ställ ned på rätt sätt
  Var vänd rakt mot den del av skåpet som du ska lyfta, ha blicken framåt och fötterna axelbrett isär. Böj knän och höfter och håll ryggen rak. Vrid aldrig kroppen. 
 • Kommunicera
  Prata med varandra för att följas åt i en jämn takt och ha koll på vad som händer, när det behövs en paus och så vidare. 
 • Avbryt om det inte känns bra
  Känns det obehagligt eller osäkert – avbryt och sök reda på någon professionell som kan ta över.

Se också Så flyttar du tunga möbler själv

Flytta kassaskåp i trappa eller i hiss

Var mycket försiktig och vaksam om du ska flytta kassaskåpet i trappa eller hiss. Det är här många skador sker.

Ska kassaskåpet flyttas nedför en trappa eller uppför en trappa väljer du hjälpmedel utifrån hur tungt kassaskåpet är. Bärselar eller trappkärra kan fungera. Anlitar du en specialiserad flyttfirma har de flera maskinella specialredskap att utnyttja. 

När ett kassaskåp ska transporteras i hiss är första steget att kontrollera att vikten ligger under hissens maxgräns. Du vill inte att hissen slås ur funktion på grund av överbelastning. Därefter är det mycket viktigt att du ställer skåpet rätt i hissen så det inte tippar över och skadar hissen och/eller de som åker med. Eventuella hjul ska förstås vara låsta.

Flytta kassaskåp i Stockholm, Göteborg och Malmö

Ska du flytta kassaskåp i någon av storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö så finns det ett antal flyttfirmor som är specialiserade på att hantera flytt av tunga föremål. De är dock inte lika många som vanliga flyttfirmor och är därför ofta uppbokade en bit framåt, så se till att ha framförhållning om du vill anlita någon för kassaskåpsflytt.

Transportera kassaskåpet kräver planering

För att transportera kassaskåpet på ett lagenligt och säkert sätt krävs god planering. Ta först och främst reda på kassaskåpets vikt, och använd en lastbil som är godkänd för vikten till kassaskåpstransporten. Se också till att det är ett lämpligt och jämnt lufttryck i fordonets däck. Fäst skåpet, surra fast det ordentligt så det håller sig stilla under transporten.

Flytthjälpmedel som behövs om du ska flytta ett kassaskåp själv

Det finns olika typer av flytthjälpmedel som gör det enklare och säkrare att flytta ett kassaskåp själv. Har kassaskåpet hjul kan mattor användas för att skydda golvet, och särskilda små ramper för att rulla över trösklar.

En kvalitativ pirra är ofta lämplig, och ett annat alternativ är bärselar. Tänk på att ni alltid behöver se till att hålla skåpet i balans så det inte svänger eller välter, även när ni använder flytthjälpmedel

Se artikel om flytthjälpmedel

Youtubeklipp med hur man kan flytta ett kassaskåp

Det kan vara svårt att visualisera en kassaskåpsflytt. Då kommer Youtube väl till pass. Här är ett Youtubeklipp som visar hur man kan flytta ett kassaskåp.

Var ute i god tid efter som det är lite special

Det myllrar av flyttfirmor som kan hantera det mesta, men när det gäller de allra tyngsta lyften är det generellt ont om den kompetens och de specialverktyg som bäst gör jobbet att hantera tunga lyft. Var därför ute i god tid når du ska välja och boka flytt av kassaskåp.

Uppdaterad 2024-04-26 (Första publicering 2022-01-12)
Av  Nina | 24-04-26 |
Kommentarer (0)

Kommentera