Så får du dina vänner att hjälpa till med flytten: 7 tips

Många av oss försöker hålla nere kostnaderna i samband med en flytt, ju snävare budget man har desto viktigare känns det. I den här artikeln får du tips och tricks som gör att vänner och familj vill hjälpa till vid flytten – utan att det blir en massa plågade miner och dålig stämning.

1. Därför hjälper vännerna till vid flytten

Det är högst troligt att man förr eller senare själv kommer att flytta och då behöva bära både flyttlådor och möbler. Du har kanske redan själv tänkt i banorna att om jag hjälper min kompis att flytta så får jag själv hjälp av honom eller henne när det är min tur att flytta. Se din egen hjälpsamhet och slit som en investering i din egen framtida flytt. Hjälp till när dina vänner och din familj flyttar och du kommer få hjälp av dem när det är din tur.

Vänner som hjälper till i flytten
Foto: Bigstock.com

2. Du kommer inte få hjälp av varenda en av dina Facebook-vänner

Tänk en extra gång innan du ber en kompis om hjälp att bära flyttkartonger och utföra annat tungt arbete – skulle du själv hjälpa den här personen utan att tänka efter? För att du verkligen ska få den hjälp du behöver, och för att undvika onödiga konflikter, är det bäst att bara be riktigt goda vänner om hjälp.

3. Planera väl i förväg

Informera dina vänner så tidigt som möjligt om flyttdatumet. På så sätt kan du försäkra dig om att de har tillräckligt med tid för att planera in flyttdatumet i kalendern. Helgerna när folk är lediga är förstås den bästa tiden för att så många som möjligt ska kunna hjälpa till. Du kan naturligtvis inte förvänta dig att någon tar ledigt från jobbet för att hjälpa till vid en flytt. Informera även dina vänner om hur långt det är till din nya bostad, om du flyttar flera trappor upp och om det i så fall finns en hiss i byggnaden. Otrevliga överraskningar på flyttdagen kommer troligtvis sänka humöret hos dina medhjälpare.

4. Slösa inte med dina medhjälpares tid och kraft

Ta inte upp mer tid än nödvändigt från dina vänner när du har fått dem att hjälpa till vid flytten. Be dem komma exakt vid den tidpunkt när du behöver dem så att de slipper stå och vänta.
Dina vänner utgår antagligen från att du behöver dem för att transportera dina saker från punkt A till B. För att organisera flytten så smidigt som möjligt är det bra om du märker upp alla kartonger på ett smart sätt inför flytten. Här kommer ett par tips på hur du kan packa flyttkartongerna smidigt och snabbt.
Tänk på att packa kartongerna så att de inte går sönder vid transporten – fyll dem inte för tungt och inte med saker som inte går ned i dem. Det kan vara en bra idé att hyra flyttlådor av plast. De är stabila och du behöver inte förvara onödiga pappkartonger efter flytten. Beställ hem plastlådorna till den gamla adressen och låt upphämtningstjänsten hämta dem på den nya adressen.
Se till att det finns en parkeringsplats för flyttbilen nära huset så att dina medhjälpare inte behöver bära lådorna alltför långt. Låt dina vänner veta detta redan innan flytten. Märker de att du har organiserat allt för att det ska bli så lätt som möjligt för dem är det troligt att de tycker att det är smidigare och roligare att hjälpa till. Se gärna till att du har bärhjälpmedel såsom en pirra.

Flyttpizza
Foto: Pixabay.com

5. Se till att det finns mat och dryck

Se till att det finns gott om mat, dryck och godis till dina medhjälpare på flyttdagen. Det är ett måste. Tänk på att se till att det finns tillräckligt mycket vatten, speciellt om det är en varm dag. Det kan även vara smart att ha flyttöl redo vid dagens slut.
Pizza är dessutom något av en tradition när man flyttar, och det går lätt att beställa. Vill du hellre laga mat själv är en smidig gryta, till exempel chili con carne en bra idé. Ha mat, dryck och snacks redo och nära till hands under dagen så orkar dina medhjälpare hålla uppe humöret.

6. Musik gör arbetet roligare

Förbered en spellista för flyttdagen och försök att ta med musik som passar alla i flyttlaget.

7. Visa att du är tacksam

Ett mycket enkelt tips, men ett av de allra viktigaste: Tacka dina vänner för hjälpen! De avsätter sin dyrbara tid till att hjälpa dig och det är inte alltid självklart att människor gör det.

Extra tips: En liten present som tack är alltid uppskattat. När man flyttar brukar man ju ofta sortera ut saker som man inte tänker ta med till nästa hem. Kanske finns det något i din ”det här ska bort”-låda som någon av medhjälparna vill ha? Du kan även ge dem en hembakad kaka som tack, eller varför inte ett verktyg, det viktiga är att visa att du är tacksam för snart kanske du behöver deras hjälp igen.

Av  Mattias | 19-09-01 |
Kommentarer (0)