Flytta till Köln – 11 anledningar till att flytta till Köln

Flytta till Köln – är det en bra idé? Ja! Den berömda domkyrkostaden lockar massor med turister varje år och den årliga karnevalen är en fantastiskt rolig tillställning, men är Köln en bra stad att leva och bo i? Vi ger dig 10 starka argument som talar för ett liv i den största staden i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen (med över 1 miljon invånare). Det är bara att packa ägodelarna och lasta flyttbilen – och vips kan ett nytt och spännande kapitel i ditt liv börja i denna vackra tyska stad!

Ska du flytta till Tyskland?

Klicka här för att få flyttoffert gratis
Köln - Flytta dit
Köln – Pixabay.com

1. Internationell stad med många influenser

I Tyskland har Köln ett rykte om sig att vara en stad där människor från de mest olika kulturer snabbt integreras och där integrationen verkligen fungerar. Enligt den officiella hemsidan för Köln stad bor det för tillfället människor från över 180 olika länder i denna miljonstad. Detta berikar livet för Kölnborna med ett stort kulturutbud och utmärkta restauranger med både lokalt och exotiskt kök. Den som gillar en multikulturell stad med internationell prägel bör titta på att flytta till Köln. Ska du flytta någon annanstans kan du kika in vår artikel om att flytta utomlands.

2. Flytta till Köln – en stad med många grönområden

Många tänker nog att livet i en storstad ofta innebär att man lever i en betongöken utan växter och natur. Men i Köln stämmer detta verkligen inte. Nästan hälften av Kölns yta är täckt med vatten- eller grönområden. Staden erbjuder parker och till och med små skogar – perfekta för återhämtning och kraftsamling. Blücherparken, den botaniska trädgården eller Aachener Weiher – det är lätt att fly från betongen i Köln.

3. Om du gillar sport bör du flytta till Köln

Köln är en fantastisk stad för sport- och träningsintresserade. Här finns den enda sporthögskolan i Tyskland, och Kölns maraton är ett välbesökt sportevent. I Kölns närområde (60 km) ligger det inte mindre än 35 golfbanor, och utbudet av olika sportklubbar och föreningar är mycket stort. Här hittar du säkert något som passar ditt sätt att träna på.

4. Shoppingmetropol

Köln är något av ett insidertips för den som älskar shopping. Här hittar man allt från exklusiva designermärken till stora varuhus och små boutiquer. Mysiga caféer och restauranger finns överallt, vilket gör det trevligt att ta små sköna pauser i shoppingen.

5. Fantastiskt uteliv

Utöver det kulturella utbudet med olika konserter och liknande finns det i Köln även ett berusande och varierat uteliv på kvällarna. De populäraste barerna, dansställena och klubbarna hittar du framförallt på innerstadens ringgator. Urvalet i de olika stadsdelarna är stort och här får du möjlighet att leva ut och roa dig i fulla drag. En unik upplevelse – Kölns karneval.
Karnevalen i Köln är världsberömd. Kölnborna ser fram emot den varje år, med några få undantag som inte är fullt lika roade. Karnevaltiden (även kallad den femte årstiden) sätter igång den 11:e i 11:e klockan 11:11 och når sin höjdpunkt under dagarna före fastan sätter igång. På torsdagen veckan före Askonsdagen, även nu kl. 11:11 sätter gatufesten igång på torget Alter Markt. Det är startskottet för en folkfest utan dess like. Invånarna firar på gatorna och på krogarna. Antingen deltar man själv i paraden och följer med till de olika stadsdelarna, eller så hejar man på från gatkanten – och alla är såklart utklädda.


Kölns karneval är verkligen en del av stadens identitet och man märker verkligen att det är en annan känsla och ton här än i många andra tyska städer. Karnevalen är en riktig gatufest, och den har även en enorm integrerande funktion, både mellan nyinflyttade och gamla Kölnbor, men även mellan sociala skikt i samhället. Alla är med, oavsett om man är högt uppsatt chef eller lokalvårdare. Alla ropar ”Kölle Alaaf” och gungar armkrok till sångerna från berömda Kölnband såsom Höhner, Brings, Bap osv. Karnevalen är ett tillfälle för alla att träffa varandra, trots olikheter, och det gör den till något alldeles speciellt.

Kölns gångtrafikantzon - som man kan gå i om man flyttar till Köln
© Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0via Wikimedia Commons

6. Kölns kulturutbud

Köln är en internationell miljonstad och dess mångfald visar sig även i kulturutbudet som invånarna kan uppleva året om. Köln har till exempel mer än 100 gallerier och plockar poäng hos konstintresserade med “Art Cologne“. Förutom att konstscenen är stor så händer det alltid något som rör musik i Köln – långtråkigt lär det absolut inte bli om du flyttar till Köln.

7. Utsökt matscen med inspiration från hela världen

Den som njuter av god mat och dryck kan verkligen hitta favoriter i Köln. Staden har allt från autentiska tyska kvarterskrogar och brygghus till stjärnrestauranger.

8. Köln har ett chokladmuseum

Den är punkten behöver egentligen ingen vidare förklaring – ett chokladmuseum där man bor är alltid bra, speciellt när man efter den guidade turen får prova sig igenom sortimentet. Choklad ska ju stimulera endorfinutsöndringen i kroppen, så man borde helt enkelt bli lycklig i Köln.

9. Bra lokaltrafik

Lokaltrafiken i Köln är så väl utbyggd att du egentligen inte behöver äga en bil, eller ens någon form av eget fordon för att bo och leva här. För många är en välutbyggd lokaltrafik ett mycket viktigt kriterium när det är dags att bestämma sig för var man ska bo någonstans.

10. Kölner-mentaliteten

Kölnbor kallas på tyska ”die Kölner”, och därifrån kommer namnet. Om du vill flytta till Köln är det bara att gratulera, för där är du välkommen. Kölnbornas öppenhet märker du snabbt, oavsett om du står i mataffären, på spårvagnen eller sitter på en av de många krogarna som börjar fylla upp redan tidigt på eftermiddagen. Kölnborna tar nämligen livet lite som det kommer. De är avspända, glada, roliga och öppna, och det gäller inte bara under karnevalen. Och hur skulle de kunna bli något annat, de har nämligen en egen lag för ett lyckligare livsom de lever efter; ”das Rheinische Grundgesetz” även kallad ”et kölsche rundjesetz” på Köln-dialekten. Om du vill flytta till Köln är det hög tid att börja memorera lagen:
§1. Et es wie et es.
(„Det är som det är”)
§2. Et kütt wie et kütt.
(„Det kommer som det kommer.“)
§3. Et hätt noch emmer joot jejange.
(„Hittills har det alltid gått bra.“)
§4. Wat fott es, es fott.
(„Det som är borta är borta.“)
§5. Et bliev nix wie et wor.
(„Det förblir inte som det var.“)
§6. Kenne mer nit, bruche mer nit, fott domet.
(„Känner jag inte till, behöver jag inte, alltså bort med det.“)
§7: Wat wells de maache?
(„Vad vill du göra?“)
§8. Maach et joot, ävver nit zo off.
(„Gör det bra, men inte för ofta.“)
§9. Wat soll dä Kwatsch/Käu?
(„Vad menas med det där svamlet?“)
§10: Drinks de ejne met?
(„Dricker du en med mig?“)
§11: Do laachs de disch kapott.
(„Du kommer skratta dig fördärvad.“)

Klicka här för att få flyttoffert gratis

Bra länkar för dig som vill flytta till Köln:

Stadsinformation och anmälan om flytt för nya ”kölnare”
Staden Kölns hemsida
Parker i Köln
Olika idrottsföreningar i Köln
• Ordbok för den kölniska dialekten ”Kölsch”
Livet är härligt och extra härligt kan det vara i Nordrhein-Westfalen, och om du vill flytta till Köln eller Tyskland så hör gärna av dig till oss på Moveria. Är flytten om inte allt för lång tid kan du ta hjälp av vår checklista inför flytt. Lycka till!

Uppdaterad 2024-04-03 (Första publicering 2019-09-28)
Av  Mattias | 24-04-03 |
Kommentarer (0)