Sälja utan mäklare, hus och bostadsrätt, hur gör man?

Beslutet om att sälja bostaden på egen hand utan mäklare baseras på att du har mycket tid att lägga på försäljningen och försöker få ut så mycket som möjligt av vinsten. Men tänk på att en mäklare ofta har knepen för att trissa upp priserna, så det handlar om en avvägning om vad du tror gynnar dig. Det är också en fördel att ha koll på försäljningsprocessen för att allt ska gå rätt till. Har du inte det, går detta naturligtvis att lära sig. Det är ingen större skillnad på att sälja bostadsrätt utan mäklare jämfört med att sälja hus utan mäklare, det gäller bara att vara påläst om vad som gäller. Det vanligaste när man ska sälja sin bostad på egen hand är att genomgå en enkel fyrstegsprocess: annonsering, visning, budgivning, avtal. Nedan följer en kort sammanfattning om vad varje steg innebär. 

Jämför lån – snabbt och enkelt!

Annonsera utan mäklare

Till din annons behöver du göra en uppskattad värdering av din bostad. Det kan du göra genom att se vad liknande bostäder i samma område har blivit värderade till på bostadssajter. Detta för att ha ett utgångspris som stämmer någorlunda överens med marknadsvärdet. Vidare är det alltid uppskattat att ha mycket bilder tillgängliga för köparen. Det kan vara värt att anlita en professionell fotograf för att ta bilder som tilltalar. Tänk också på att lägga ner lite extra tid på att skriva en bra beskrivning av bostaden, det lockar ofta fler intresserade köpare. Sedan är det bara att lägga upp annonsen på till exempel Booli, sociala medier och första steget i försäljningsprocessen är avklarad. Läs längre ned om hur du kan annonsera utan mäklare på Hemnet.

Bostadsannonsens utformning av väldigt viktig för försäljningspriset. Om du har beslutat att utforma den på egen hand, är det väl värt att lägga tid på att skapa en kvalitativ annons. Här kommer en sammanfattning av viktiga kriterierna för en framgångsrik bostadsannons!

En bild säger mer än tusen ord 95 % av alla bostadsletare börjar med att titta på bilder på husets exteriör och interiör. Se därför till att inkludera lockande bilder i annonsen. Det kan vara värt att anlita till exempel en fotograf för detta som kan knepen med ljus och vinklar för att skapa tilltalande bilder. Välj en bra dag att ta bilder då det är fint väder och gärna fotografier från ”rätt årstid”. Lyft även fram bilder som visar fördelar med huset.

Tänk på ordvalet Enligt en dansk undersökning utförd av den danska bostadsförmedlingssajten Boligsiden.dk har ordvalet i bostadsannonser stor betydelse för slutpriset i en försäljning. Vissa ord kan höja priset rejält, medan andra ord istället kan sänka värdet med drygt 60 %. Här tänkte vi dela med oss av en sammanfattning av bra och dåliga ordval så att du kan få ut så mycket som möjligt av din försäljning!

Ord som kan höja slutpriset på din bostad:

Ångbad, Vinkällare, Sällan, Brygga, Fiskbensparkett, Balkong, Lönn,  Jacuzzi, Stuckatur, Granit, Gourmet, Exklusiv, Shopping, Toppmodernt, Strandlinje

Ord och symboler som kan sänka slutpriset på din bostad:

Exekutiv auktion, I behov av,  Dålig, Fallfärdigt, Rivning, Upprustning, Äldre Hantverkare, Motorväg

Fakta om huset I en beskrivning av huset finns det stort utrymme att lyfta fram fördelar med din bostad. Lägg lite extra energi på detta och se till att skriva i beskrivande och berättande form. Kolla upp om det finns intressanta (och kanske lite ovanliga) anekdoter om huset, lägg till det i sådana fall för att krydda annonsen en aning. Glöm inte att skriva konkret fakta om huset, bostadsyta, antal rum, o.s.v.

Läs mer ingående om mäklare här

Visning av bostad utan mäklare

Om det är många som är intresserade av din bostad är det visning som oftast tar längst tid att genomföra. Du kan välja att ha öppna visningar där potentiella köpare kan komma och gå som dom vill, eller boka in alla visningar för sig. Under en öppen visning klarar sig många på egen hand, men det krävs lite mer engagemang under privata visningar. En visning handlar om att visa upp bostaden och låta köpare se hur det ser ut i verkligheten. Oavsett visningsform är det därför bra att berätta om allt positivt med lägenheten, visa renoveringar, berätta om grannar och närområdet och så vidare. Men du får inte glömma bort att berätta om eventuella brister och fel som finns i bostaden, annars kan du bli ersättningsskyldig.

Sälja bostadsrätt utan mäklare

Budgivning utan mäklare

En budgivning går att utföra på lite olika sätt men det vanligaste är att ta emot buden via telefonsamtal, email eller sms. Se till att uppdatera dina budgivare om vad det högsta budet ligger på för att se om någon bjuder över. När du valt en budgivare är det bara pappersarbetet kvar, men dock en mycket viktig del i försäljningsprocessen. Det finns i Sverige ingen lagstiftning om hur budgivningen ska gå till, ej heller behöver du välja den som lagt högsta budet.

Avtal utan hjälp av mäklare

Standardavtal för överlåtelse finns att köpa hos var och varannan bokhandel. Det är att rekommendera att införskaffa ett sådant för att inte missa någon viktig del eller bli lurad. I avtalet ska uppgifterna fyllas i och undertecknas av dig som säljare och din köpare. Vill du tillägga någonting i avtalet med villkor eller något speciellt för just den här försäljningen så kan du anlita en advokat eller jurist för att utforma ett avtal åt dig, eller prata med banken och be dem om hjälp. Tänk på att endast skriftliga avtal gäller i fastighetsaffärer, så även fast ni kommer överens muntligt så är det inte giltigt förrän det finns nedskrivet.

Sälja utan mäklare på Hemnet

Hemnet tar inte emot annonser från privatpersoner, så ska du sälja utan mäklare på Hemnet så måste du få en mäklare att annonsera åt dig. Du får betala annonsavgiften till Hemnet, de betalar i sin tur tillbaka hälften av sin avgift till den mäklare som lagt in annonsen. En normal annons på Hemnet kostar mellan 1000 och 7000 kr, allt beroende på hur mycket din bostad kostar och hur många extratjänster du vill köpa med.

Ett annat sätt är att nästan sälja utan mäklare, det vill säga att ni anlitar en av de mäklartjänster som finns på nätet, de gör då pappersarbetet och det formella medans du får stå för det mesta praktiska såsom att hålla i visningarna av bostaden. Det kostar idag ca 15 000 kr, lite beroende på hur mycket du vill att mäklarna ska göra.

Sammanfattningsvis att sälja utan mäklare

Det går bra att sälja utan mäklare, men du behöver vara noggrann och läsa på. Använder du standardavtal så kommer du undan många problem. Vi på Moveria skulle inte rekommendera att sälja utan mäklare, utan istället använda någon av de prisvärda mäklarna som finns på nätet. De har koll på det formella så du slipper göra något misstag. Något du med enkelhet kan, och bör, göra själv är dock adressändring. Läs om detta för att inte missa ett av många viktiga steg gällande din flytt. 

Jämför lån – snabbt och enkelt!

Uppdaterad 2024-04-15 (första publicering 2015-03-26)
Av  Mattias | 24-04-15 |
Kommentarer (2)

Kommentarer

 • Sebastian

  Hej! Vilken bra sammanfattning kring saker att tänka på vid en privat bostadsförsäljning. Jag jobbar på ett företag som bygger en digital plattform som gör det möjligt att för dig som privatperson sälja din bostad via vår tjänst. Exempelvis hjälper tjänsten dig med köpekontrakt, kontroll av ägandeskap och signering.

  • Admin

   Hej!
   Tack för din positiva återkoppling. När vi får frågor om detta så vet vi vilka som kan hjälpa till 🙂

Kommentarer stängda