Flyttmat – bra mat att bjuda på när du flyttar

Pizza har definitivt gått om Flyttgröt som bra mat vid flytt. Här kommer fem tips på rätter som fungerar utmärkt som flyttmat. De kan antingen förberedas i förväg eller så görs dem snabbt och lätt på plats.

Pizza som flyttmat

(c) Freepik

Kycklingspett

Ett härligt kycklingspett kan antingen lagas innan och sedan ätas kallt bland flyttkartonger eller så kan dem värmas upp några minuter i ugnen. Servera med en god kall sås och lite sallad så har man en mycket god är nyttig måltid. Vill man så kan man göra sina kycklingspett själv då finns det bra recept på nätet. Annars så finns det fantastisk goda frysta Yakitorispett. Varumärket som säljer de godaste heter Sky food och finns i de flesta livsmedelsaffärer.

Paj

Paj fungerar alltid i den här typen av situationer. Kan lagas både en och två dagar innan. Om man verkligen inte har tillgång till något av sitt husgeråd under flytten så kan man till och med skära upp pajen innan och äta den kall. Har man lite mer utrustning att tillgå så är en paj alltid godast varm med en fräsch sallad vid sidan.
Här kommer två tips på pajer som passar utmärkt som flyttmat. En laxpaj som gör sig god kall och en enkel men ack så god ädelostpaj.

Tunnbrödsrullar

Kanske min personliga favorit. Man kan göra dem i hur många olika sorter och varianter som helst. Det är bara fantasin som sätter gränser. Har du en bra smakkombination i huvudet så tveka inte att lägga ihop dina ingredienser i en tunnbrödsrulle. Det är sällan det blir fel. Dessutom kräver tunnbrödsrullar varken bestick, tallrikar eller någon form av tillagningsutrustning. Gör dem innan flytten och ät dem ståendes mitt bland flyttkartonger. Och du som säger att det inte är tillräckligt matigt och inte blir mätt. Då är det bara att ha i nya bättre ingredienser.

Mitt bästa tips är att ta oxinnanlår och pepparotsgrädde. En smaksensation.

Gryta

Kräver att man har spis och tallrikar att tillgå men i övrigt är det väldigt enkelt. Förbered en gryta en eller några dagar i förväg. Många grytor blir bara godare om de får stå och dra till sig några dagar. Värm sedan upp på spisen och servera. De flesta grytor behöver inget tillbehör men ett bröd att doppa i en mustig sås är såklart aldrig fel. Det finns mängder av bra grytrecept med alla olika sorters ingredienser på nätet. Här är en personlig favorit. En gulasch som görs på fransyska eller högrev.

Pannkakor

Barnsligt, ja lite. Gott, ja mycket. Pannkakor kan antingen ätas som vanligt med sylt, socker eller annat sött alternativ. Vill man ha ett matigare och mer mättande alternativ så kan man egentligen slänga på det man har hemma på pannkakan. Ost och skinka är ett alternativ. Svampstuvning och olika röror fungerar också bra. Prova exempelvis kyckling- eller räkröra.

Vänner som äter flyttmat

(c) Freepik

Flyttmat måste klara sig

Vad är då bra flyttmat? Oftast är det tungt och jobbigt att flytta. Det finns skäl till att man förr ofta åt flyttgröt och liknande energirika måltider. Fundera på om du har någon uppvärmningsmöjlighet under flytten, annars är ju god kall mat att föredra. Det är ofta också så att alla kanske inte kan äta samtidigt, då är det också bra att ha något som kan ätas kallt.

Flyttpizza, flyttburgare eller annan hämtmat går ju bra om du vill slippa fixa något själv. Fundera på om maten kan ätas utan bestick. En Pizza, hamburgare eller paj kan ju ätas med händerna eller med hjälp av en servett, bara du har tillgång till en kniv att skära upp pizzan med.

Mindre tid än du tror till Flyttmaten

Att flytta skall vara trevligt. God flyttmat kan förhoppningvis göra vänner och familj på gott humör efter allt bärande. Tänk på att ofta tar flytten mer tid och kraft än du räknat med, så planera för någon enkel flyttmat! Vi förstår att det är mycket att stå i under flytten. Därför har vi tagit fram en checklista inför flytt för att underlätta så mycket som möjligt. Med den och bra flyttmat hoppas vi att processen går smidigare, lycka till!

God flytt!
Uppdaterad 2024-05-02 (Första publicering 2014-10-30 av Markus)
Av  Mattias | 24-05-02 |
Kommentarer (0)