Flyttgröt, bröd och salt vid inflyttning – klassiska inflyttningspresenter

Inflyttningsfester firas med traditionella gåvor som bröd och salt, symboliserande gemenskap och välstånd. I Sverige är flyttgröt en vanlig inflyttningsgåva. Franska ”Pendaison de Crémaillère” firas med en gryta i spisen, medan engelska ”house warming party” innebär att gäster eldar upp träbitar för att värma huset och driva bort onda andar.

Det är en lång tradition med inflyttningspresent

Att flytta till ett nytt hem ska firas, lika mycket idag som tidigare i historien. Vänner, familj och nya grannar bjöds förr in till den nya bostaden, precis som idag och de kom inte tomhänta. De klassiska inflyttningspresenterna som gavs då var ofta traditionella och symboliska. Många gåvor som gavs var enligt flerhundraåriga sedvänjor. Bröd och salt eller flyttgröt eller varför inte lite husvälsignelse.

Symbolisk-inflyttningsgåva-bröd-och-saltKälla: CanStockPhoto

Bröd och salt som inflyttningspresent

En flyttradition som vi delar med bland annat med tyskar och fransmän är att ta med bröd och salt till inflyttningsfesten. Att ge bort bröd och salt symboliserade gemenskap (”bryta bröd”) och välstånd (saltet). Brödet representerar livets nödtorft och saltet kunde man ju använda för bland annat konservering så det symboliserade välstånd, dessutom var det dyrt. I Tyskland finns fortfarande denna tradition ibland vid bröllop, ”En gåva som ska skydda mot det onda”. 

Flyttgröt – en svensk traditionell inflyttningspresent

I Sverige har traditionen alltid varit att man kommer med flyttgröt när någon har flyttat, vilket innebär att komma med mat till de nyinflyttade. Ofta kom man med gröt, bröd eller salt som symbol för att de nyinflyttade inte skulle lida brist på livets nödtorft. Idag har traditionen med gröt, salt och bröd ändrats en aning, men mat och bakverk är fortfarande vanliga inflyttningsgåvor. Det kan vara till exempel en tårta, lite kolor, bullar eller en enkel bit paj! Ett tips är att baka eller laga maten själv för att krydda med lite extra omtanke. 

Klassiska inflyttningspresenter vid inflyttning i Europa 

Moveria finns i ett antal länder i Europa och vi har upptäckt att en del av våra traditioner är lokala medan många av våra traditioner finns i alla våra länder. Det visar på rikedomen i våra europeiska traditioner. 

Hängande-gryta-i-spis

 I Frankrike kommer du att bli bjuden till ”Pendaison de Crémaillère”. Det betyder bokstavligen att det hänger en gryta i spisen. Detta är en tradition sedan medeltiden och den symboliserar den första måltiden i det nya huset. Alla vänner som hjälpt till att flytta var välkomna att dela denna första måltid i huset.

”Crémaillère” som är hänganordningen av stål som användes för att hänga grytan spisen. Den var ofta utsmyckad och vacker. Detta var det sista som ”flyttades in” i bostaden som en symbol för välfärd och att det alltid skulle finnas mat på bordet.

House-warming-party

 Värme spelar en viktig roll i många länder i samband med inflyttning. Till exempel på engelska så är ju till och med namnet på inflyttningsfest – ”house warming party”. Där var traditionen att alla gäster tog med sig en liten symbolisk träbit som de eldade upp i den första elden som tändes i eldstaden. Förutom att det var bra att värma upp huset så skulle det också driva bort eventuella onda andar och annat otyg.

Andlighet när du flyttar in ett nytt hem, husvälsignelse

Både tyskar och britter delar seden att ge husvälsignelse. Detta gör de runt om i bostaden samt till de som ska bo där. Detta görs för att skydda bostaden och de boende mot ondska.

Vanligaste inflyttningsmaten idag? Flyttpizza? 

Idag skulle jag tro att flyttpizzan är vanligare. Känner ni till fler traditioner vid flytt? Hör då gärna av er till oss.

Uppdaterad 2021-03-16 (Första publicering 2012-12-13)
Av  Irina | 23-04-29 |
Kommentarer (3)

Kommentarer

  • Örjan Gustafsson

    Hej. Intressant sida… Jag hade letat runt efter saltets betydelse i inom kyrkan i nästan fyra års tid efter att jag vid ett tillfälle hade ett arbete i Grevbäcks kyrka – en medeltida kyrka i Västergötland. Man hade fått problem med väta underifrån, varför man tagit bort kalkstenläggningen i koret. När min kollega och jag kom dit hade man funnit dels en dödskalle och dels en kristallin klump. Eftersom ingen annan vågade eller vågat känna efter vad klumpen bestod av gjorde jag det, Det var ”koksalt”. Sedan läste jag i en av Diana Gabaldons böcker ” Snö och aska” om en Syndaförtärare – och ett fat med salt och några brödskivor i samband med en dödsbädd. Dessa var skotska katoliker. Sedan läste jag någonstans att man under medeltiden vid dopet strödde några saltkorn i munnen och beströk barnet med olja. Kan dödsvaksermonin vara en vad vi idag kallar ”flyttgröt” till himmelriket..?

  • Emma von Dahn

    Jag har hört att man ska ”slänga” pengar på golvet hos de nyinflyttade. Gärna i alla rum. Något ni hört talas om? Var kan det komma ifrån och varför?

    • Mattias

      Hej Emma,
      ”kasta mynt på golvet vid inflyttning” eller ”slänga pengar”, verkar inte vara så vanligt idag. Men vi har frågat runt och det finns i flera av de länder där Moveria finns. Det verkar råda lite osäkerhet om pengarna ska ge lycka eller ”att hemmet aldrig ska bli utan pengar”. För en del kanske pengar leder till lycka…Vi har inte hittat något entydigt svar på var traditionen kommer ifrån. I Sverige har inflyttningsgåvor varit vanliga sen lång tid tillbaka såsom salt och bröd, men även pengar förekom. Men att därifrån slänga pengar på golvet har vi inte kunnat få fram hur det hänger ihop. Kanske någon som läser detta vet mer?

Kommentarer stängda