Flyttkort – så funkar det idag

Att meddela sin nya adress via flyttkort funkar annorlunda idag jämfört med för ett antal år sedan. Tjänster med portofria flyttkort har försvunnit eller förändrats, och portopriserna har skjutit i höjden. Eftersom privatpersoner i allt mindre utsträckning skickar post sinsemellan nöjer sig också en del helt enkelt med vetskapen att adressen går att hitta via hitta.se eller eniro. Lite synd kan man tycka. Bland annat då flyttkort inte bara är ett sätt att informera, utan också ett tillfälle att göra sig påmind, och visa att relationen är värdefull. Vi reder ut hur det funkar idag för dig som vill skicka flyttkort! Beställ flyttkort på nätet, skicka digitalt eller gör dina egna.

Flyttkort – vad är det?

Flyttkort är ett sätt att meddela sin nya adress till sina kontakter. Det var tidigare vanligt att skicka fysiska flyttkort, men idag är digitala flyttkort vanligare. 

Flyttkort att göra själv och skicka via Posten
Foto av Kate Macate via unsplash

Flyttkort via Posten gratis?

Gratis flyttkort är ett minne blott. Tidigare kunde man hämta flyttkort gratis på Posten, eller beställa hem gratis flyttkort i samband med att man anmälde ny adress via Svensk Adressändring (som bland annat ägs av Postnord).

Idag kan du fortfarande beställa portofria flyttkort i samband med att du beställer eftersändning genom Adressändring, men inte utan kostnad. Det kostar cirka 6 kronor per flyttkort. Se aktuell prislista på adressandring.se.

Funderingar kring adressändring och eftersändning? Se våra tips!

Olika flyttkort att beställa på nätet

Du kan beställa olika designade flyttkort på nätet, men då behöver du lägga till porto. Önskefoto, Vistaprint med flera säljer flyttkort på nätet. Beställ färdigtryckta flyttkort om du vill slippa skriva allt för hand. Vill du skicka fysiska flyttkort men hålla kostnaden nere? Utse ett begränsat antal som du skickar fysiska flyttkort till, och låt resten få nöja sig med digitala flyttkort. 

Flyttkort via mejl eller sms

Tidigare kunde flyttkort via mejl och sms skickas gratis via Posten, genom att man fyllde i e-postadresser och mobilnummer online, men den tjänsten finns inte längre kvar. Att själv skicka sina flyttkort via mejl eller sms är förmodligen vanligaste sättet att meddela ny adress idag. Det måste inte vara tråkigt – addera en personlig hälsning, bild eller varför inte en GIF.

Gör dina egna flyttkort 

Vill du skicka roliga och personliga flyttkort? Gör dina egna!

Skapa egna flyttkort online – mall med text

Det kan du göra online för att skicka digitalt, eller skriva ut och posta. På exempelvis Canva kan du skapa egna flyttkort gratis, om du registrerar ett konto, vilket också är gratis att göra. Här finns flera mallar med text som du enkelt kan anpassa.

Skapa egna flyttkort för hand

Gillar du att pyssla kan du skapa papperskort. Det tar förstås tid och energi och kan kosta en del i porto, men du behöver ju inte göra till alla i bekantskapskretsen, utan nöja dig med de närmaste och skicka digitala flyttkort till övriga.

Ett tips är att kolla Pinterest för inspiration.

Vad ska flyttkortet innehålla?

Först och främst ska det framgå vem eller vilka det är som flyttar. Du ska förstås skriva din nya adress, men du kan dessutom skriva din gamla adress och stryka eller kryssa över den. Uppge gärna mobilnummer och mejladress också, även om det är samma som tidigare, så att mottagaren har alla dina kontaktuppgifter uppdaterade. 

Lägg gärna till en liten personlig hälsning. Kanske passar du på att bjuda in till inflyttningsfest, eller välkomna personen att hälsa på någon gång framöver.

Behöver du mer hjälp med hur man ändrar sin adress kan du kolla in vår artikel om gratis adressändring.

Uppdaterad 2024-03-12 (Första publicering 2023-03-31)
Av  Nina | 24-03-12 |
Kommentarer (0)