Spärra adress så att ingen flyttar ut dig

För att förhindra att obehöriga flyttar din adress så kan du spärra den på Skatteverket så att den enbart kan ändras med hjälp av BankID. Detta är gratis och något som alla med BankID bör göra. Det finns också flera andra aktörer som har liknande tjänster, men då tar de betalt för det.

ID-kapare börjar ofta med att ändra din adress

När någon obehörig vill komma åt dina id-uppgifter för att till exempel teckna lån eller abonnemang i ditt namn, så brukar det börja med att de gör en adressändring. Då kan de ta emot dina brev, så att du inte märker att de ändrar uppgifter hos Skattemyndigheten och företag.

Spärra adressändring från ID-kapare

Spärra obehörig Adressändring på Skatteverket.se

Genom att spärra obehörig adressändring på Skatteverket.se så gör du att bedragare inte kan ändra din adress utan att ha tillgång till ditt BankID. Efter att spärren är aktiverad så fungerar det inte längre att skicka in flyttanmälan på pappersblankett med förfalskad namnteckning, endast adressändring med BankID kan göras. Likaså hindras bedragare från att anmäla särskild postadress, även då behöver de ha tillgång till ditt BankID för att kunna göra en sådan ändring. Genom att göra detta minskar du risken för att bli ID-kapad.

Adresslåset via Adressandring.se

På sajten adressandring.se kan du också spärra så att ingen kan eftersända eller lagra din post, detta hindrar att någon kan adressändra via deras tjänst. Adresslåset kostar ingenting och gör så att du måste använda BankID eller annan e-legitimation för att kunna begära eftersändning eller lagring av post. Alla över 16 år kan registrera sig för adresslåset.

Kivra och andra digitala brevlådor

Genom att öppna en digital brevlåda och där ta emot myndighetspost så får du snabbt koll på om någon har gjort någon förändring utan din tillåtelse. Även kreditupplysningar kan du ta emot den vägen. Detta hindrar inte att någon kapar din identitet eller gör en adressändring, men det gör att du snabbt får reda på det så att du då snabbt kan stoppa det som är i görningen.

Andra skydd mot falsk adressändring

Det finns andra företag som erbjuder olika tjänster för att hindra id-kapning, det de ofta säljer är en bevakningstjänst som varnar när något har hänt. Både Skatteverkets och Adressändrings tjänster hindrar att det görs, varför du åtminstone ska börja med att anmäla dig hos dem. Att de är gratis gör ju inte saken sämre. Vill du veta mer om ämnet kan du läsa vår artikel om adressändring och flyttanmälan.

Uppdaterad 2024-04-07 (Första publicering 2021-05-17)
Av  Mattias | 24-04-07 |
Kommentarer (0)