Flytta till Norrköping – några tips innan du flyttar!

I Norrköping har du nära till mycket; havet och naturen såväl som stadsliv. Du har också bra pendlingsavstånd till bland annat Linköping. Norrköping är en gammal industristad, och textilindustrin har varit grunden i stadens näringsliv. För dig som är intresserad av att flytta till Norrköping kommer här några samlade tips.

Spårvagn - Flytta till Norrköping
(C) Unsplash Malin Strandvall

Bo i Norrköping – den lummiga promenadstaden

Norrköpings stadskärna ramas in av Norra, Östra och Södra promenaden – lindallér där du kan gå och cykla. Motala ström som flödar genom stan och flera parker och grönområden bidrar också till den idylliska miljön. Folkparken vid Norra promenaden är Norrköpings största park på hela 20 hektar, här sjuder det av aktivitet framför allt under sommarhalvåret. 

Bra områden att flytta till i Norrköping

I Norrköping kan man bo tryggt till stor del överallt. Centralt finns områden som Gamla Berget, Nordantill och Gamla Staden. Strax utanför promenaderna finns Såpkullen, Kneippen och Söderstaden för att nämna några få exempel. 

Vill du hellre flytta och bo lite längre utanför stan så erbjuder exempelvis Åby ett tryggt och naturnära boende med sjöar och skog runt hörnet. Kort sagt, om du vill flytta till Norrköping finns det ett flertal bra områden att välja mellan.

5 aktiviteter för barn & ungdomar 

  1. Escape House Norrköping. Passar både barn och ungdomar (såväl som vuxna). Ni låses in i ett okänt rum och ska med hjälp av olika ledtrådar ta er ut ur rummet under en viss tid. 
  2. Kolmården. Djurparken Kolmården är populär bland såväl små som stora. Här finns förutom många olika djur att hälsa på, även Bamses magiska värld samt olika åkattraktioner.
  3. Event Center Knock ‘em Down. Här finns ett brett utbud av aktiviteter, och gemensamt för dem alla är värdeordet “nytänkande”.
  4. Yoump Norrköping. Trampolinpark för hela familjen.
  5. Busfabriken. Europas största inomhuslekland med allt ifrån klätterställningar, hoppborgar till multisportarena, för att nämna några få saker.

5 fina utflyktsmål att besöka i och runt Norrköping

Kolmården ligger ett stenkast från Norrköping. Här finns självklart den kända djurparken med samma namn, men området Kolmården bjuder även på många fina vandringsslingor. Kanske vill du passa på att stanna över en natt? Välj mellan exempelvis Villa Fridhem, Vildmarkshotellet och Stavsjö Herrgårdsflygel.

Göta kanal påbörjar sin långa färd vid Mem strax utanför Norrköping. Åk en tur på kanalen, cykla längs med kanalen eller gå en avslappnande promenad. Besök Kanalmagasinet i Mem som erbjuder café, restaurang och pensionat eller kanske Kapten Billes restaurang, bastu och vandrarhem.

Löfstad slott har anor från 1600-talet. Efter en storbrand år 1750 byggdes slottet upp igen och fick sitt nuvarande utseende. Gå en guidad visning och njut av maten som värdshuset erbjduer. 2017 öppnade också handelsträdgården vid Löfstad slott som även har trädgårdscafé.

Halvön Vikbolandet ligger öster om Norrköping och brukar kallas för Östergötlands Österlen. På Vikbolandet finns naturen, gårdsbutiker där du kan besöka exempelvis getter, kalkoner och strutsar. För dig som gillar hantverk finns Bistinge keramik med butik.

En liten bit utanför Norrköping finns samhället Svärtinge, och där hittar du Billbäck plantskola med trädgård och butik. I trädgården finns Villa Flora, Billbäcks trädgårdscafé, för dig som vill avnjuta en kopp kaffe utomhus i trädgårdsmiljö. Om du väljer att flytta till Norrköping, glöm inte att läsa vår checklista inför flytt innan! Är du sugen på att kolla in andra ställen att flytta till kan du läsa vår artikel om hur det är att flytta till Linköping!

Uppdaterad 2024-05-02 (Första publicering 2022-11-11)
Av  Nina | 24-05-02 |
Kommentarer (0)