10 anledningar till varför du bör flytta till München

Det är många som vill flytta till München. Bayerns vackra huvudstad lockar varje år till sig många nyinflyttade, eller ”Zuagroaste” som man säger på bayerska (”Zugereiste på högtyska”). Vad är anledningen till att så många väljer att flytta till denna tyska stad med knappt 1,5 miljoner invånare? I den här artikeln ger vi dig 10 anledningar till varför det är en bra idé att flytta till München.

Ska du flytta till München?

Klicka här för att få flyttoffert gratis
(c) Can Stock Photo / Mapicss

1. Flytta till München: Det är en mycket vacker stad

München är superfint. Gator med gamla sekelskiftesbyggnader, vackra sjöar, ölserveringar (Biergarten), modern arkitektur och parker ger München en varierad och skön känsla. Bor man här kan man njuta av utbudet varje dag.

Foto: Pixabay.com

2. Kulturutbudet i München

Året runt pågår det ett antal kulturella events på Volkstheater (Folkteatern), på den bayerska statsoperan, Münchens kammarspel, på de många teatrarna, på muséerna och andra platser. Två gånger om året äger kulturfestivalen Tollwood rum och lockar många besökare. Kort sagt, det blir aldrig långtråkigt om du flyttar till München.

Foto: Pixabay.com

3. Annorlunda fritidsaktivitet: Flodsurfing

Utöver det vanliga utbudet av fritidsaktiviteter som finns i större europeiska städer, som muséer, bio, teater, konserter och sportklubbar, har München även något alldeles speciellt – surfing mitt i staden. Den berömda ”Eisbachvågen” uppstår vid en sidoflod till floden Isar, jämte Haus der Kunst, som varje år lockar till sig många intresserade.

4. Där tradition och framtid möts

I Tyskland kan München ibland anses som en något högfärdig och småborgerlig stad, men det är en klyscha som man snabbt inser inte stämmer. Visst är hyror och boendekostnader något högre än i övriga Tyskland (men fortfarande helt normala jämfört med svenska priser), och i München bor det många människor här som har råd med detta. Men att kalla staden för högfärdig bara för den sakens skull är inte riktigt rättvist.
Det finns en livlig street art-scen i München och här uppstår många intressanta projekt. Du kan köpa dig en Dirndl (en traditionell folkdräkt) som har sytts upp i afrikanskt tyg. Här blandas Kulturer med varandra på samma sätt som i andra städer. Men i München upprätthålls alltid ett visst mått av tradition – med en Biergarten! Det finns såklart internationell mat i München, ett brett utbud av live-musik, och såklart Tollwood-festivalen. Det är bara högfärdigt i München när du väljer att den typen av ställen – och sådana finns det i varje stad.

5. Cykelvägar och bra lokaltrafik

München har en väl utbyggd lokaltrafik och det finns även bra möjligheter att ta cykeln i vardagslivet. Bor du i München kan du ofta lämna bilen hemma. Det är något många människor uppskattar och tycker är ett plus på livskvalitetskontot.

München stad med alperna i bakgrunden.
(c) Can Stock Photo / haraldmuc

6. Närhet till bergen

Naturintresserade och vandringsfantaster som inte vill välja mellan livet i storstaden och närheten till naturen kommer att gilla München. Det är en speciell känsla av frihet och livsglädje att betrakta världen från toppen av ett berg. Berg och vandringsmål är mycket lätta att snabbt nå från München. Efter en lång dag längs vandringslederna är det heller inte svårt att hitta belöning i form av en god öl i det vackra Bayern. Urvalet är stort, och där det finns berg finns det naturligtvis även vintersporter. På Münchens Stadtportal får du en överblick över det stora utbudet. Om du ska flytta utomlands kan detta vara en av de övervägande faktorerna för att välja just München.

7. Flytta till München: Många grönområden

I München finns det många grönområden där du kan återhämta dig och njuta av naturen. De gröna stråken längs floden Isar, den engelska trädgården, slottsträdgården och de många parkerna gör att München blir något alldeles speciellt. En hög livskvalitet är nästan garanterad i den här staden. Att flytta till München betyder absolut inte att du behöver ge upp ett liv i naturen.

8. Badsjöar i München och dess omgivningar

Det finns ett antal idylliska badsjöar i och runt München. Dreiseenplatte till exempel, med de tre sjöarna Fasaneriesee, Feldmochinger See och Lerchenauer See ligger i nordvästra München och de är bara en del av den långa listan. Du kan hyra små båtar, det finns lekplatser och såklart även panoramavyer längs med de många stränderna.
Schwabinger See ligger mitt i staden och på grund av läget är den mycket omtyckt av Münchenborna. Det finns många fler sjöar, men särskilt floden Isars banker måste nämnas. Det finns alltså många möjligheter att svalka sig i det blå och samtidigt njuta av naturen under en varm sommardag i München.

Ska du flytta till annat land?

Klicka här för att få flyttoffert gratis

9. München är en by

I Tyskland anses München ibland som ”på landet” och som ”en by”. Det bor 1,5 miljoner invånare i München men staden känns ändå överskådligt. Att påstå att man får en bykänsla av München var nog inte menat som något positivt, men det är verkligen positivt när man är på plats och känner atmosfären. Om du flyttar hit har du alla fördelarna som kommer med att bo i en stad, samtidigt som du får uppleva en viss lantlig charm. Det finns till exempel många veckomarknader och Farmers Markets runtom i hela staden, där du varje vecka kan köpa färsk och god mat. Är München en by? Ja kanske, men en himla bra en!

10. En speciell och mysig charm

München är annorlunda: Dirndl och Lederhosen, vackra byggnader, street-art och Biergarten. Haters gonna hate, men om du är redo för att pröva något nytt är München ett bra alternativ.
Det går snabbt att packa flyttkartongerna och när tiden är mogen är du redo att ge dig ut på ett nytt äventyr. Med rätt inställning och en öppenhet blir München en fantastisk plats att bo på. Se bara till att inte glömma någonting inför flytten, vill du vara helt säker kan du läsa vår checklista inför flytt.

Uppdaterad 2024-05-06 (Första publicering 2019-11-01)
Av  Mattias | 24-05-06 |
Kommentarer (0)