Flytta akvarium – tips på bästa sättet att flytta akvariet, stort som litet
Viktigaste tipsen för hur du ska flytta ett akvarium:
- Flytta inte akvariet med fiskarna kvar i
- Spar akvarievatten och bevara lite av ekosystemet som gör att akvariet snabbare kommer i balans
- Töm akvariet på allt såsom sand, växter och vatten innan du lyfter det
- Se till att akvariet står plant utan något som det kan knäckas över i transporten
Akvarieflytt är stressande för dig och fiskarna
Att flytta ditt akvarium kan vara den största utmaningen i din flytt! Ett akvarium är stort och bräckligt, men dessutom är ditt akvarium den miljö som dina fiskar är vana vid. För fiskar är en flytt mycket stressande och för mycket förändring i deras miljö kan vara dödlig. Den goda nyheten är att med nedanstående tips kan du minimera fiskarnas och din flyttstress.
Fem viktiga tips när du ska flytta ditt akvarium
Du vill ha ha med dig dina fiskar, växter och hela ekosystemet levande till ditt nya hem. Därför är det viktigt att du genomför flytten av ditt akvarium på så kort tid som möjligt. Fiskarna, växterna och bakterierna kan hålla sig vid liv utan problem i upp till 12-16 timmar utanför akvariet, men ju kortare tid desto bättre. Så planera flytten av ditt akvarium noggrant. Du vill inte ha oplanerade händelser som gör så att flytten tar längre tid än planerat. Därför är det bästa, om möjligt, att planera en separat dag där du bara fokuserar på akvarieflytten. Fem viktiga tips:
- Se till att du har allt hemma som du behöver i god tid innan flytten. Det som nämns här i artikeln kan köpas på internet, men ibland kan det ju vara lite leveranstid.
- Ordna lämplig transport. Det är oftast bättre att transportera ditt akvarium i en separat skåpbil än tillsammans med alla dina andra saker som ska flyttas
- Flyttar du akvariet samma dag som alla dina andra saker? Vänta då till allra sist med att flytta ditt akvarium och se till att akvariet är det första som du packar upp och installerar i ditt nya hem.
- Tänk noga efter i förväg var du ska placera ditt akvarium i ditt nya hem. Mät noggrant upp så att det får plats. Mät också alla passager, dörröppningar och trapphus, så att du kan vara säker på att ditt akvarium går att lyfta dit du vill ha det, framförallt om det är ett stort akvarium som du ska flytta. Att transportera och lyfta ett akvarium är mycket känsligt så det gäller verkligen, att så långt som möjligt, tänka efter innan flytten av akvariet ska ske.
- Ett sista tips innan du börjar flytta ditt akvarium: fotografera då alla dina slanganslutningar och hur allt hänger ihop. Man glömmer mer än man tror om hur allt ska hänga ihop, då är det bra med foton, framförallt om du är tvungen att plocka isär något.
Flytta akvarium med eller utan vatten?
Du ska aldrig flytta ett akvarium eller transportera det med vatten (eller fisk). Vattnets vikt gör att akvariet lätt går sönder så det knäcks eller bara börjar läcka. Det finns på en del sidor att akvarier mindre än 1 meter kan man ha kvar lite vatten i, vår starka rekommendation är att aldrig flytta eller transporter ens små akvarier med vatten i.
Skälet till att det med små akvarier ibland rekommenderas att behålla sand och vatten upp till 5 cm är för att kunna behålla så mycket som möjligt av ekosystemet. Men du har ändå inget ekosystem kvar om akvariet knäcks på grund av tyngden från sand och vatten. Sand väger dessutom mer än dubbelt så mycket som vatten.
I vilket fall så ska aldrig fisken vara kvar i akvariet vid flytten, den ska alltid transporteras separat.
Flytta akvarium till annat rum
Tänk på att det mesta som står i denna artikel gäller också även fast du bara ska flytta ett akvarium till ett annat rum i din bostad. Vi på Moveria har hört talas om både knäckta och välta akvarier på grund av att man bara skulle flytta det en kort sträcka och därmed inte ville tömma ut allt innehåll. Det finns få undantag när man inte behöver planera noga och göra allt steg-för-steg med en checklista även fast du bara ska flytta akvariet till ett annan rum.
Transport av akvariet, saker att tänka på
Ditt akvarium, förutom fiskarna, har ett antal andra komponenter, som var och en måste transporteras på ett annat sätt.
Vi börjar med vattnet. För att minimera stressen för din fisk och bakteriekoloni, så ta om möjligt med allt akvarievatten till ditt nya hem. Du kan använda väl rengjorda dunkar eller hinkar med lock för detta.
Naturligtvis ska du också transportera fisken i sitt eget, välbekanta vatten. För fisken är det bästa när de transporteras i en mörk behållare. Det minskar stressen för dem. En kylbox eller hård kylväska går utmärkt att transportera fiskarna i. De är också lämpliga då de också skyddar mot plötsliga temperaturskillnader. Det går också att använda hinkar med lock eller dylikt men tänk på att det inte får finnas några vassa kanter eller annat som kan sticka hål på fiskpåsarna i kylväskan eller hinken.
Ännu bättre är att lägga fisken i de speciella fisktransportpåsar som finns att köpa i djuraffärer. Ska du transportera fiskarna under lång tid så ska så kallade andningsplastpåsar (breath bags) användas. Dessa påsar behöver du inte ha någon luft i då de andas. Om du istället använder fryspåsar eller andra kraftiga påsar så ha då 1/3-del vatten och 2/3-delar luft i påsen. Tänk också på att det inte får finnas några skarpa hörn eller andra ställen där fiskarna kan fastna. Du kan ”runda” av hörnen med hjälp av gummisnoddar. Om du köper fisktransportpåsar så brukar de vara gjorda så att fiskarna inte kan fastna någonstans under transporten.
Ställ sedan påsarna med fisk i kylväskan och tänk på att det måste finnas rejält med luft i kylväskan när du stänger till den.
Växterna tar du försiktigt upp ur akvariet och lägger i plastpåsar med med lite akvarievatten och mycket luft i, då blir de inte slemmiga men överlever ändå rätt länge utanför akvariet. För att transportera dem säkert så lägg dem gärna i en hink eller plastlåda.
När du tar med akvariefilter så tänk på att inte rengöra dem, försök se till så att de fortfarande står i akvarievatten under transporten. Om du har ett externt filter så är det oftast enklast att transportera det i en stor hink. Filtret och dess bakteriekultur överlever ca 24 h, därefter bör du rengöra det ordentligt. Likaså om det är en varm dag och det inte luktar gott om filtret efter transporten så är det troligen bättre att rengöra det än att prova att använda det med risk för att fiskarna dör.
Akvariesand och grus skopas lättast upp från botten med en plastspade eller något annat som inte skadar akvariet. Tänk på att vara försiktig så att inte gruset repar akvarieglaset. Lägg sanden eller gruset i en hink med lock, gärna täckt av akvarievatten så du bevarar så mycket som möjligt av bakteriekulturen. Om du inte har någon hink med lock så kan du ta en vanlig hink och bara ta en plastpåse i den. Tänk dock på att att vanlig plastpåse utan hink snabbt går sönder med sand eller grus i den.
Akvariefiskar under flytten
Dina fiskar kommer att bli rejält stressade under flytten, det är många saker som inte kommer vara så som fiskar vill ha det, till exempel ändrad miljö, liten påse och alla rörelser som det blir under transporten. Det är därför det är så viktigt att göra flytten så snabbt som möjligt för fisken så att stressen hålls till ett minimum.
Fler tips gällande fisken när du ska flytta ditt akvarium
- Köp ny fisk senast 1 månad innan flytten. Vänta helst till efter flytten, annars blir det så mycket stress för fiskarna.
- Du kan eller till och med bör låta bli att mata fiskarna någon eller några dagar innan flytten, du vet bäst vad dina fiskar klarar av. Men genom att ge dem mindre mängd mat så kommer det minska mängden avföring i plastpåsarna när de flyttas. Om det blir för mycket avföring så kan vattnet bli giftigt för fiskarna.
- När du bär fiskarna och när de transporteras så gör det så stabilt och mjukt som möjligt, försök också undvika höga ljud som kan nå fiskarna. Allt som kan minska stressen är bra.
- Använd gärna två plastpåsar så att om en går sönder kan den andra skydda dem.
- Om det är risk för att det blir för kallt i kylväskan under transporten så kan du använda en värmekudde eller för längre transporter så kan du använda handvärmare. Tänk dock på att handvärmarna kan bli riktigt varma direkt efter att man knäckt dem, så lägg dem i tidningspapper så att de inte kommer i direktberöring med någon fiskpåse.
- Om det är risk för att det blir för varmt i transporten så går det alldeles utmärkt att använda kylklampar, men linda även in dessa i tidningspapper så att inte någon fiskpåse blir för kall. Generellt minskar stressen hos fiskarna om de har det lite kallare än vanligt men det är väldigt olika mellan olika fiskarter vilka temperaturer som är bäst för dem.
- Håll inte på att öppna kylväskan under transporten för att kolla hur det är med fiskarna. Det är mycket stressande för fiskarna att växla från det trygga mörkret till ljus och sen mörkt igen.
- Transportera fiskarna antingen en och en eller hela stimmet, helst inte två eller tre tillsammans. Stora fiskar, aggressiva fiskar och fiskar med stora fenor bör alltid packas en och en. Ha bara samma sort i varje påse. Vissa fiskarter mår även bra av att ha något mer i påsen såsom en växt eller lite plastremsor som de kan skydda sig bakom.
Säker transport av akvariet
Ett akvarium är stort och mycket bräckligt. I inledningen till den här artikeln beskrev vi hur viktigt det är att tänka efter innan. Till exempel att du ska kontrollera och mäta alla dörröppningar, trapphus etc. så att akvariet går igenom när du ska ska bära det.
Som också skrivet ovan så ska du aldrig lyfta akvariet med sand eller grus kvar i det. Om du har kvar akvariesanden så är risken stor att botten på akvariet inte håller när du lyfter det. När akvariet är helt tomt så lyfter du det försiktigt och skjuter under en stabil träskiva. Detta så att akvariet kan bäras på träskivan istället för att du bär i själva akvariet. Skydda också akvariet med bubbelplast och flyttfiltar, säkra plast och filtar med tejp eller remmar. Om du använder dig av en flyttfirma kan du kolla in vår artikel om vad en flyttfirma kostar.
Har du ett mycket stort akvarium så behöver du tänka till lite till, det kan behövas mer än två personer för att lyfta det säkert. Det finns också lite specialverktyg att fästa i glaset enligt Youtubefilmen nedan. Om du har turen att flytta ett stort akvarium där det inte finns trösklar så kan du använda rullplattor eller liknande flytthjälpmedel. Du kan då även ha en jämn stabil frigolitskiva under akvariet för att skydda det från stötar.
I videon nedan kan du se hur ett stort akvarium flyttas med ett antal olika flytthjälpmedel:
Efter flytten av akvariet
När flytten är klar så gäller det att så snart som möjligt låta akvariet komma tillbaka till dess normaltillstånd. När du flyttar akvariet så låt inte andra saker komma emellan utan försök så snabbt som möjligt fylla tillbaka akvariesanden, vatten och placera tillbaka växterna. Det behöver ju inte vara perfekt, men tillräckligt bra så att du kan sätta igång pump och rengöring så att fiskarna snabbt kan få komma tillbaka till sin naturliga miljö.
Oftast fyller man på akvariesanden först, därefter sätter man i växterna, sen fyller man på vattnet. Man kan låta vattenstrålen landa på en tallrik så att inte sanden yr omkring.
Om du transporterat fiskarna i påsar så lägg påsarna i vattnet någon timme så att temperaturen sakta ändras så att den blir densamma i påsen och akvariet. Låt sen lite akvarievatten komma in i påsen så att det kan blandas upp och låt fiskarna simma ut i akvariet från påsen.
Håll lite extra koll på fiskarna de närmaste veckorna efter flytten. Stressen gör dem extra mottagliga för sjukdomar. Du kan också vara extra noga med att se till att nitrit och nitrathalterna hålls nere främst med hjälp av små regelbundna vattenbyten (där du bara byter en liten del av vattnet).
Om det går att påverka så se till att fiskarna får en lugn miljö första veckorna efter flytten. Introducera inte heller några nya fiskar på någon månad efter flytten. Allt för att minska stressen för fiskarna och för att akvariets ekosystem ska få stabilisera sig.
Var också uppmärksam på om akvariet står på rätt plats i din nya bostad. Får akvariet för mycket solljus så kan det bli problem med värme och alger. Kanske står akvariet för nära ett element som du inte tänkt på? Det är lätt hänt i samband med all flyttstress att man inte hunnit tänka igenom alla detaljer. Därför är det extra viktigt att vara uppmärksam första tiden efter flytten på fiskarna i akvariet mår bra.
Flytta akvarium tips sammanfattning
När du ska flytta ditt akvarium så tänk efter och planera så mycket som möjligt innan. Ha inte kvar något i akvariet när du lyfter det och låt det inte knäckas över något under själva transporten. Ta väl hand om fiskarna, gärna i riktiga andningspåsar som läggs i en kylväska där en stor del av utrymmet ska vara luft. Gör gärna flytten av akvariet på en egen flyttdag så att fiskarna får så lite tid som möjligt utanför sin kända miljö i akvariet.