Byta lås i ytterdörr själv t.ex. när du flyttar in. Vanligt eller kodlås?

Det är en bra idé att byta lås (låscylinder) i ytterdörren när du flyttar in i en lägenhet eller i ett hus. Det är en förhållandevis liten kostnad och du kan göra det själv. Nycklar kan vara på drift och bara den känslan tycker många är tillräcklig för att byta lås.

Kan man byta lås själv?

Du kan byta lås själv, längre ned kan du läsa om hur du gör det. Beroende på vilket märke det är på låset så fungerar det på lite olika sätt, men i princip så byter du bara ut låscylindern och allt annat är orört. Största felet du kan göra är om du låter låscylindern sticka ut lite utanför själva låset. Detta är nämligen det tjuvarna tycker bäst om, då tar de en rörtång och sen vrider de hela låscylindern. Detta är dock lätt att undvika.

När du köper ny låscylinder så kan du göra det i de flesta byggvaruhus, om någon kan bevaka ditt hem så är det bästa om du kan ta med den du ska byta ut. De vanligaste är runda alternativt ovala, så kan du inte ta med dig så ta några foton så kommer det ordna sig. Om du handlar på webben så rekommenderar vi Låsgiganten som brukar ligga bra till prismässigt och är bra att ha och göra med.

Låscylinder med nyckel

© Pixabay

Får man byta lås själv i hyresrätt/bostadsrätt?

Du får byta lås själv i både hyresrätt och bostadsrätt om inget annat står angivet i ditt avtal. Du har ansvar för att kunna återställa bostaden i ursprungligt skick så om du behöver göra åverkan på dörren så behöver du ha fastighetsägarens tillstånd. Detta gäller till exempel om du vill borra i dörren för att sätta i ett sjutillhållarlås, eller ändra till en annan typ av lås. En god idé är att spara de gamla låscylindrarna så att du kan sätta i dem när du ska flytta igen. Detta är speciellt viktigt om du bor i en fastighet där det finns någon typ av låssystem.

Gäller då försäkringen om du gör det själv? Generellt är svaret ja, du får byta lås själv så länge det inte är något speciallås, vilket är väldigt ovanligt på bostäder. De stora fastighetsföretagen har i vanliga fall helt vanliga låscylindrar och försäkringsbolagen säger att det är ok att byta själv om du vet vad du gör.

Byta lås pris, vad kostar det?

Låssmeden tar betalt per timme plus vad själva låscylindern kostar. Beroende på var i landet du bor kan timtaxan variera men räkna med att de vill ha betalt för 1 h för själva låsbytet och beroende på avstånd kan det bli mer tid. Räkna med 2000 kr till 3000 kr för att byta låscylinder på dagtid inklusive material. Tyvärr vill man ju oftast ha det bytt under jourtid på grund av att man tappat nyckeln. Då kan du räkna med ytterligare 1000 kr.

Via hyresvärden och bostadsrättsföreningen brukar det kosta mellan 1000 och 2000 kr.

Om du byter låscylindrarna själv, vilket du klarar, så behöver du bara betala för låscylindrarna och de eventuella extranycklarna du vill ha utöver de som är med vid köpet. Låscylindrar kan du köpa för från 500 kr till 2000 kr. Tänk på att vissa fastighetsägare har mycket bra rabatter om du handlar via dem. Tänk också på om det är mer än en låscylinder du vill byta, om du t.ex. har en balkongdörr med samma låscylinder.

Lås i ytterdörr

@Pixabay

Tappat nyckel, måste jag betala och gäller hemförsäkringen?

Tappar du nyckeln i hyreshus eller bostadsrätt så behöver du generellt betala för ett nytt lås med nya nycklar. Om nyckeln har ingått i ett låssystem så kan fastighetsägaren försöka kräva dig på priset för att byta alla nycklar. Detta finns det rättsfall kring, och enbart om det står tydligt i ditt kontrakt att du kan bli tvungen att stå för denna totala kostnad så ska du betala, annars bör du bestrida.

Vissa hemförsäkringar gäller för låsbyte andra inte. Den billigaste typen av hemförsäkringar så ingår det oftast inte, medan i hemförsäkringar med drulle-/otursskydd så brukar någon typ av hjälp ingå. Var uppmärksam på hur hög självrisken är ibland kan den vara väl så hög som själva låsbytet. Vissa försäkringsbolag har rabatter hos låssmeder, dessa kan vara riktigt bra att utnyttja.

Måste hyresvärden ha reservnyckel

Du har exklusiv rätt till din lägenhet, det innebär att hyresvärden och bostadsrättsföreningen enbart har rätt att gå in i lägenheten efter att du givit ditt ok. Detta gäller även fast de har reservnyckel eller en så kallad huvudnyckel till bostaden. Enda gången som fastighetsägaren har rätt till att gå in i din lägenhet utan att du fått information är när det krävs en akut åtgärd, till exempel vid en vattenskada eller risk för brand. För vanligt underhåll måste du ha givit medgivande innan de får går in i lägenheten. Om du inte ger det inom skälig tid så kan fastighetsägaren begära handräckning av kronofogden för att få gå in.

Sjutillhållarlås det kan hålla tjuven borta, det gör det lite svårare för tjuven att ta sig in. Sjutillhållarlås är också bra om din hyresvärd eller bostadsrättsföreningen har fått reservnyckel till din vanliga låscylindern. Då kan du ändå ha kontroll över att ingen går in när du inte vill det genom att aldrig dela ut sjutillhållarlåsnyckeln.

Byta Assa dörrlås, och andra ovala låscylindrar, så här gör du

Generellt är det mycket enkelt att byta dörrlås eller egentligen korrekt skrivet att byta låscylindern. Börja med att ta bort skruvarna på låsvredet på insidan av dörren, låt dörrhandtaget vara orört. När du tar bort låsvredet så ser du två skruvar. Du kan nu lossa de två skruvarna som håller fast låscylindern med en liten skruvmejsel. Du kan nu dra ut låscylindern från utsidan av dörren. Sätt i en ny, skriva fast de två skruvarna, skruva fast låsvredet. Nu är du klar! Prova att lås och öppna dörren i öppet läge när du provar första gången, så att du inte riskerar att bli in- eller utelåst om något blivit fel.

Byta Assa 2002 dörrlås, och andra Assa låscylindrar t.ex. 700-serien och 2000-serien/EVO

När du ska byta en rund låscylinder som det är i Assa 2000 och även Assas 700-serie (OFG-cylindrar) så är det lite mer komplicerat, men du klarar det om du i lugn och ro följer instruktionen nedan. Vi beskriver även hur du byter ASSA Twin, ASSA MAX och ASSA DP nedan.

Du börjar med att titta på insidan titta på undersidan av den blanka ringen runt låscylindern. Någonstans på denna ring sitter en liten vanlig skruv, oftast sitter den så att den inte ska synas på undersidan. Skruva loss den, nu kan du ta loss ringen runt cylindern på insidan av dörren. Gör samma sak på utsdan. Ibland är det så kallade Torxskruvar, försök då inte med någon annan skruvmejsel, för risken är stor att du då har sönder skruvarna.

Nu har du tagit bort ringarna både på ut- och insidan. Nu ska du leta efter en liten pigg på undersidan av cylinderkåpan på innercylindern. Ta en syl eller spik och tryck in piggen samtidigt som du drar ut cylinderkoppen och skruvar på den. Ibland får man ta i lite, men så länge piggen är intryckt så är det bara att ta i.

Nu kommer det svåraste, du kan nu se två stycken pluggar, kl 10 och kl 14, om man tänker sig timvisaren på en klocka. Dessa pluggar täcker de skruvar som håller fast låscylindern. Eftersom dessa lås ska hindra inbrottstjuven från att ta sig ut genom ytterdörren, så har man satt i dessa pluggar för att hindra att det bara är att skruva loss låscylindrarna om han kommit in genom ett fönster.

Nu är det bra att ha två små skruvmejslar eller ännu hellre en liten näbbtång. Du ska nämligen ta ut dessa täckande pluggar. Det gör du genom att sätta i din nyckel i låset och vrida till kl 14, plocka nu ut pluggen som sitter kl 10 (författaren till denna artikel gjorde fel i 10 minuter genom att försöka dra ut fel plugg, det går inte…). Du kan behöva rucka lite på nyckeln för att hitta rätt läge så att pluggen går att dra ut. När du fått ut den så vrider du nyckeln till kl 10 och tar ut pluggen som sitter kl 14.

Om du har Assa Twin, MAX eller DP så börja med att vrida nyckeln till kl 9 och ta ut pluggen kl 10, sen vrider du nyckeln till kl 13 och tar ut pluggen som sitter motsvarande kl 14.

Skruva nu loss de två skruvarna som syns, ta loss låskoppen på cylindern på yttersidan, montera nu yttersidans cylinderkopp på den nya yttercylindern. Montera därefter de nya låscylindrarna, men prova att allt fungerar med nyckel innan du sätter i pluggarna. Ha dörren öppen när du gör detta, det ska inte vara något problem, men om det är det så är det dumt att bli inlåst…

När du konstaterat att allt fungerar så monterar du ihop allt i omvänd ordning. Du kommer behöva låsa låscylindern kl 14 och kl 10 för att kunna få i pluggarna, precis som när du skulle ta ut dem. När allt är ihopskruvat så prova nu att låsa och låsa upp med dörren öppen. Prova även knappen för ”bortaläge” när inte låsvredet ska fungera från insidan. Ibland kan denna blivit lite ruckad när man skruvat och kan då behöva justeras. Detta tar får en låssmed 10-20 min, räkna med 40-60 min, så har du god tid att hålla i ordning på alla skruvar och så har du sparat ca 1500 kr.

Byta till digitalt lås med kod

Byta Assa dörrlås till Yale Doorman

Idag är ungefär var fjärde lås som installeras ett digitalt lås. Ett av de vanligaste digitala låsen med kod att byta till är Yale Doorman. Det går att använda med tag och kod eller bara med kod. Det finns appar som kan koppla upp sig mot låset, till exempel Yales egen men även larmbolags såsom Verisure. Med app kan du även låsa upp med telefonen. Låset är batteridrivet och du får förvarning om batteriet håller på att ta slut. Det kan dock vara bra att veta att om batteriet hinner ta slut så kan du köpa ett vanligt 2-poligt 9-voltsbatteri och hålla det mot botten på kodlåset. Det räcker för att driva låset så att du kommer in.

Hur byter man då till ett Yale Doorman?

Börja med att montera bort det gamla låset inklusive handtag. Om det är ett Assa-lås så följ beskrivningen ovan. Sen är det bara att sätta i låskistan, därefter utsidelåset respektive insidelåset och skruva ihop det hela. Tänk på att dörrblecket kan behöva justeras på dörrkarmen så att dörren går helt i lås utan att hamna i spänn. Sen kommer vi till det digitala. Det enklaste är att bara använda kodlåset och strunta i taggarna, det är dock inte lika säkert. Det vi inte rekommenderar är att bara använda taggarna utan kod. Det är för lätt att bara gå och prova på alla digitala kodlås i området om man skulle råkat tappa en tag. Programmering av kod och taggar sker lätt via en app. Men för att den ska börja fungera så behöver låset kommunicera med ditt WiFi. När du väl fått detta att fungera så är det riktigt enkelt att lägga in koder och tider för när de ska gälla. Vi rekommenderar att alla boende får en egen kod, då ser man lätt vem som kommit och gått. Man kan då också göra så att barnens kod bara fungerar vissa tider. När du ändå installerar detta så passa på att ställa in att låset låser sig självt, åtminstone efter kl 22 eller så, då glömmer ni aldrig dörren öppen. Dock om ni använder tag så kan det göra att ni blir utelåst, så det bästa är att ha det såhär om man bara använder kod.

Tänk också på att kolla med ditt försäkringsbolag vad de säger om du har ett digitalt lås. De flesta bolag har blivit mer positiva än de var tidigare. Men det skiljer sig fortfarande mellan bolagen hur de ser på säkerheten kring ett digitalt kodlås. Har du otur och får inbrott utan att det finns några brytmärken eller dylikt så kan försäkringsbolaget ha åsikter om det speciellt om du har digitalt kodlås.

Byta lås som andrahandshyresgäst?

Som andrahandshyresgäst så har du samma rättigheter och skyldigheter som en vanlig hyresgäst enligt ovan. Det är också så att den som hyr ut till dig inte har någon rätt att gå in i din lägenhet. Det är att betrakta som hemfridsbrott om du inte givit ok på det innan, eller att ni har specialavtalat något i kontraktet. Så följaktligen så har du rätt att byta lås så länge det inte finns andra krav och att du kan återställa när du flyttar ut.

Byta lås när man flyttar?

Byt lås när du flyttar in, spar de gamla låscylindrarna och sätt tillbaka dem när du flyttar ut. Då har du själv koll på dina nycklar och vilka som ska ha tillgång till din bostad. När du flyttar kan du också kolla in våra checklistor för allt annat man ska komma ihåg i flytten.

Uppdaterad 2019-12-26 (första publicering 2016-02-19)
Av  Mattias | 19-12-26 |
Kommentarer (2)

Kommentarer

  • Robert

    Hej,

    Gällande Assas 700-serie (OFG-cylindrar), antar att det är 700 i dörren när det står ”OFG” på nyckeln, pratas det cylindrar i plural. Om säkerhetsdörren är 6 cm tjock och låset sticker ut 2 cm fram samt lika mycket bak är det cylinder el. 2 i dörren?

    • Mattias

      Hej Robert,
      Vid flytt tycker vi att det är viktigt att byta cylindrar, därav denna artikel som visar hur lätt det är att göra det själv. Vi är dock inte låssmeder, men OFG går till 700-cylindrar och det brukar vara en cylinder på utsidan och en på insidan på dessa dörrar. Hoppas det svaret hjälper dig 🙂
      Mvh
      Mattias

Kommentarer stängda