Flyttbloggen

En blogg om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
15-01-04 - Av Admin

Hitta bostad i andra hand – Nya tjänster ger möjligheter

I både Stockholm och Göteborg är den ökade bostadsbristen ett problem. Framförallt har unga med begränsade ekonomiska resurser svårt att lämna sina barndomshem. Det krävs mycket kapital för att köpa, år av köande för ett förstahandskontrakt och på andrahandsmarknaden är det långt ifrån något överflöd på bostäder. Men just andrahandsmarknaden är något av en outnyttjad bostadsgruva. Enligt beräkningar står omkring 40 000 bostäder tomma i bara Stockholmsområdet. Bostäder som hade kunnat hyras ut i andra hand.

Varför så många outnyttjade andrahandsbostäder?

Troligtvis så är många rädda att hyra ut sina bostäder. Man är rädd att hyra ut till någon man inte känner. Man är rädd att inte få betalt eller att hyresgästen skall missköta sig i allmänhet. Är man inte helt bevandrad i juridiken känns det också kämpig att upprätta kontrakt och förstå hur det fungerar med försäkring och hur man går tillväga om något skulle gå fel. Många väljer då helt enkelt att låta bostaden stå tom istället för att hyra ut den i andra hand. Synd tycker vi på Moveria. Vi är därför glada att flera bolag nu tagit upp kampen mot bostadsbristen.

Tidigare har andrahandsmarknaden dominerats av privata kontakter direkt mellan hyresvärd och hyresgäst. Till hjälp har man kunnat använda sig av olika förmedlingstjänster. Sidor som blockets bostadsförmedling eller bostadsportal.se. Men detta är sidor som enbart fungerar som en mötesplats och eliminerar på intet sätt de orosmoln många uthyrare känner.

Därför hoppas nu flera bolag att deras lösningar skall locka fler till att hyra ut. Bolagen erbjuder helhetslösningar där man både kan komma i kontakt med hyresgäster/uthyrare och tar sedan hand om alla juridik och tar även över betalningsrisken. Något man hoppas skall öka förtroendet för andrahandsuthyrning.

Så fungerar de nya tjänster för uthyrning i andra hand

Ett av bolagen som erbjuder den här typen av tjänst är Qasa. Deras idé är hämtad från olika dejtingtjänster. Varje användare som söker bostad skapar en profil, där man likt en dejtingtjänst presenterar sig själv med hjälp av bild, sysselsättning och intressen. Man söker sedan bostäder och om uthyraren känner förtroende för profilen kan man kontakta varandra och komma överens om detaljerna. Qasa hjälper sedan till med uppförandet av kontrakt och andra administrativa detaljer. Betalningen sker genom Qasa, som hyresvärd slipper man alltså stå med den betalningsrisken. Qasa tar ut en avgift på fyra procent av hyresbeloppet. En avgift som betalas av hyresgästen.

Fördelarna med denna typ av tjänster att det förhoppningsvis kan minska all den oro många hyresvärdar känner när de hyr ut. Qasa bekräftar identiteten av alla sina användare och kollar också upp så att användarna inte har några betalningsanmärkningar. Den uppenbara fördelen med att man som hyresvärd slipper stå med betalningsrisken är också något som förhoppningsvis kan öka uthyrning av tomma bostäder.

Förutom Qasa, som för tillfället är i ett betastadie, finns sidan Samtrygg som tillhandahåller en likadan affärsmodell.

Moveria håller all tummar för att denna typ av sidor skall lyckas skapa det förtroende som tidigare saknats på andrahandsmarknaden.

Kommentarer (0)

Kommentera