Hitta lägenhet att hyra – hur får man tag på en bostad?

Hitta en bostad att hyra – vår stora guide hjälper dig få grepp om hur du ska bära dig åt för att få tag på en lägenhet eller annat eget boende att hyra.

Var aktiv när du söker bostad, oavsett vilket typ av boende du är ute efter. Att vara aktiv i kombination med att göra ett gott intryck ökar såväl dina chanser att få tag på lägenhet att hyra i första hand, som andrahandsboende och rum att hyra som inneboende. I kontakt med bostadsförmedlingar och hyresvärdar är det klokt att vara förberedd med kontaktuppgifter till referens, intyg på inkomst och en kort presentation av dig själv.

Hitta hyreslägenhet med utsikt
(C) Freepik

Här får du tips på hur du går till väga för att hitta en bostad att hyra, från lägenhet med olika kontraktsformer till rum för inneboende och olika typer av alternativa boenden. Vi går igenom vad som är viktigt att tänka på i ditt bostadssökande, vilka kanaler du bör använda dig av och vad hyresvärden vill veta. Lycka till!

Eget boende med förstahandskontrakt

Att hitta ett eget boende med förstahandskontrakt kan ta tid i bostadsbristens Sverige, något som i synnerhet gäller större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö där trycket är stort. Men det innebär faktiskt inte att du lika gärna kan ge upp om du inte blev inskriven i den kommunala bostadskön vid födseln. Var dock beredd på att lägga ned en del tid och ansträngning.

Vill du få tag på ett förstahandskontrakt bör du börja med att ta reda på vilka hyresvärdar som finns där du vill bo, så att du kan ställa dig i kö så tidigt som möjligt. Kom ihåg att det vanligtvis finns både kommunala hyresvärdar och privata hyresvärdar där kötiderna kan vara olika långa. Därför kan det vara bra att jämföra kötiderna mot varandra innan du bestämmer dig. Kika på kommunens hemsidor, där brukar det finns uppgifter om hyresvärdarna som finns i kommunen — ofta även till de privata. Vanligen under rubriker som Flytta hit eller Bygga och bo.

Du kan förstås också söka på nätet efter bostadsbolag som hyr ut lägenheter i den stad, ort eller område du vill flytta till. Om du önskar bo i ett visst hus med hyreslägenheter ska det finnas kontaktuppgifter till hyresvärden i trappuppgången. På annonssidor som Blocket och liknande läggs det regelbundet ut förstahandskontrakt, men då är det ofta först-till-kvarn-principen som gäller så se till att vara snabb om du skulle hitta en sådan annons. Annonser om lediga lägenheter kan också hittas via lokala grupper på sociala medier.

En undersökning som Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra låtit genomföra bland hyresgäster visade att nästan lika många hade hittat sin bostad genom att ringa hyresvärden som de som gått via en bostadsförmedling.

Eftersom många av de som står i kö inte är ute efter bostad när de får ett erbjudande innebär kösystem ofta merjobb för hyresvärdar. Av den anledningen har det blivit allt vanligare att i stället låta de mest aktiva få företräde. En del värdar väljer till och med att lägga ut lediga lägenheter på nätet, och den som först anmäler intresse har förtur på förstahandskontraktet. Andra tar emot intresseförfrågningar via telefon.

Du som vill hyra lägenhet i första hand behöver först och främst:

  • Skriva in dig hos en eller flera bostadsförmedlingar
  • Bevaka erbjudanden online
  • Ringa hyresvärdar.

Här är ett urval privata bostadsförmedlingar och bostadssajter som är rikstäckande. Kolla upp via nätet om det finns lokala privata förmedlingar där du vill bo.

www.bostadsportal.se
www.bovision.se
www.hyresvard.se
www.samtrygg.se
www.bosidan.se
www.hyrahyra.se
www.qasa.se

Det finns också fastighetsägare som hyr ut hyresrätter över hela landet, till exempel:

www.riksbyggen.se
www.ikanobostad.se
www.hsb.se

Håll dig framme för att få lägenheten

Det finns flera sätt att hålla sig framme och därmed öka chanserna att få lägenheten du vill ha. När du blir inbjuden på visning av en lägenhet du anmält intresse för ska du vara medveten om att det ofta obligatoriskt att gå om du ska behålla chansen till förstahandskontraktet. Med andra ord: gå på visningar om du vill ha erbjudande att skriva förstahandskontrakt på en lägenhet.

Det kan löna sig att vara extra aktiv sommartid, då antalet intresseanmälningar och trycket på visningar i allmänhet är lägre jämfört med resten av året.

Att tänka på: en del förmedlingar tar ut en återkommande avgift för en plats i kösystemet och möjlighet att anmäla intresse på lägenheter. Det kan också krävas att du regelbundet loggar in för att behålla köplatsen.

Få kontrakt på nybyggd hyresrätt

Särskilt i större städer byggs nya hyresbostäder. Ett tips är att kolla upp dessa – hyran brukar vara lite högre jämfört med äldre hyresbostäder, men just därför kan det också vara lättare att få förstahandskontrakt på dessa lägenheter.

Hyr ungdomslägenhet

Förutom studentlägenheter finns hos en del hyresvärdar lägenheter som är reserverade för unga. Ofta är det unga mellan 18 och 25 år som är med i bostadskön som erbjuds ungdomsbostäder. Det kan röra sig om tidsbegränsade kontrakt, men också förstahandskontrakt för ungdomslägenheter förekommer. Du behåller då förstahandskontraktet även efter det att du fyllt 25 år. Håll utkik och fråga efter ungdomsbostäder hos bostadsförmedlare och hyresvärdar.

Varning: köp inte ett förstahandskontrakt

Att köpa ett förstahandskontrakt genom att betala en summa pengar till hyresgästen eller hyresvärden medför stora risker. Du riskerar att förlora både kontrakt och möjligheten att få pengarna tillbaka om säljaren blir avslöjad. Det finns dessutom bluffaktörer som försöker sälja kontrakt för lägenheter de i själva verket inte ens står på.

Vad vill hyresvärden veta?

Hyresvärden vill framför allt veta om du uppfyller deras krav. Det kan handla om årsinkomst, kreditvärdighet och bostadsreferens.

Du behöver därför vara beredd på att de vill göra kreditupplysning, och själv ha dokument som intygar din inkomst, arbetsintyg eller utbetalningsplan från CSN (och om du ska bo ihop med någon även dennes inkomst). Har du haft en hyresvärd tidigare bör du ha kontaktuppgifter till denne tillgängliga.

Förbered också ett kort brev som du kan mejla till värden, med en kort presentation där du berättar varför du är intresserad av lägenheten.

Tips till unga som vill hitta bostad

Jagvillhabostad.nu är en organisation för unga bostadssökande. De tipsar bland annat om hur du utformar ett ansökningsbrev på bästa möjliga sätt. Inled med att berätta vad du heter och hur gammal du är, förklara hur du bor idag om du tror att det förbättrar dina chanser. Berätta varför du söker lägenhet, och tänk på att ge en bra anledning. Om du inte ska börja studera, har fått nytt jobb eller vill flytta ihop med din partner kan du skriva att du söker ett långsiktigt boende närmare jobbet eller familjen. Desperation och osäkerhet (att du kan tänka dig bo var som helst) kan tyvärr väcka misstänksamhet, betona hellre att du vill ha ett långsiktigt boende och att området där lägenheten ligger är just den plats du vill bo på.

Läs mer på jagvillhabostad.nu. https://jagvillhabostad.nu/leta-bostad/tips-och-fakta-for-bostadssokande/ansokningsbrev-till-hyresvardar/

Hitta studentbostad i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Lund, Umeå…

Om du funderar på att börja studera på universitet eller högskola till hösten kan studentbostad vara ett bra alternativ. De har ofta mycket billigare hyra och som förstaårsstudent får man ofta förtur i kösystemen. Precis som för andra lägenheter är det bra att vara ute i så god tid som möjligt. Det är vanligt att skolan eller universitetet förmedlar olika studentbostadsalternativ men även studentföreningar och nationer. Ett tips är att börja kolla på med universitetet, de kan sedan guida dig vidare. Det brukar finnas studentlägenheter att hyra, men de har ofta längre kötid. Det kan vara enklare att hitta en flerrummare än en etta, så fundera på om du kan tänka dig att dela lägenhet med en annan student.
Det lättaste sättet att få studentbostad är genom att hyra ett studentrum i korridor. Då har man tillgång till ett eget rum och sedan delar gemensamma utrymmen som kök och ibland dusch och toalett med övriga i korridoren. Att bo i ett korridorsrum tycker många är ett roligt sätt att få kontakt med andra studenter; och minnen för livet.

Flera kommuner har dessutom studentbostadsgaranti, vänd dig till den kommun du vill studera i för att ta reda på hur det fungerar.

Att tänka på: eftersom du som student förmodligen har en begränsad budget är det viktigt att kolla upp vad som ingår i hyran innan du skriver på kontrakt. Undvik på så sätt ett läge där kostnader tillkommer som du inte har råd med.

Tips på sajt för dig som söker studentbostad:
www.studentlya.nu

Hitta bostad snabbt

När du behöver hitta bostad snabbt gäller det att utnyttja så många medel som möjligt. Bevaka sajter som Blocket och hyresvärdar som lägger ut erbjudanden om lägenhet direkt online, registrera dig på bostadssökarsidor och gå med i relevanta grupper på Facebook.

Upplys ditt nätverk på sociala medier och IRL om att du är på jakt efter bostad, att det är brådskande och be dem också hjälpa till genom att sprida din efterlysning och höra sig för med sina bekanta. Berätta vilken typ av boende du helst vill ha, och vilka du kan tänka dig för att få relevanta tips.

Är det bråttom att hitta boende kan du också behöva vara öppen för andra typer av boendeformer än den du tänkt dig i första hand. Läs vidare.

Att tänka på: gå inte med på oskäligt hög hyra för att du har bråttom att skaffa lägenhet.

Hitta bostad i andra hand

Det brukar vara lättare att hitta en bostad att hyra i andra hand eftersom det då sällan krävs långa kötider. Många gånger lägger folk ut sin bostad med relativt kort varsel, vilket gör att inflyttning brukar kunna ske redan efter ett par månader eller till och med tidigare. Det mest effektiva sättet brukar vara att höra runt bland vänner och bekanta om en, alltid är det någon som ska flytta tillfälligt, ut och resa, bli sambo och så vidare.

Att lägga ut en förfrågan på sociala medier som Facebook brukar vara ett bra sätt att få napp. Be dina vänner sprida din förfrågan.

För att nå potentiella uthyrare som inte är aktiva på sociala medier eller nätet överlag är en annons i lokaltidningen ett smart drag. Skriv också ut annonser själv och sätt upp på anslagstavlor i det område där du söker bostad.

Både när du utformar din egen annons och svarar på andras gäller det att göra ett gott intryck. Genom att lägga till en bild på dig själv och berätta inte bara att du jobbar eller studerar utan VAD du jobbar med eller pluggar sticker din annons ut bland de mer opersonliga, och gör ett mer förtroendeingivande intryck. Har du referenser, uppge då att de finns och lämnas på begäran.

Annars är Blocket och andra uthyrningsportaler mycket populära när det gäller att hyra i andra hand. Även här gäller det att vara snabb och visa sitt intresse eftersom du inte kommer att vara ensam om att vilja hyra.

Att tänka på: Reglerna skiljer sig åt när du hyr i andra hand beroende på om det är en hyresrätt eller bostadsrätt.

Kolla upp om du täcks av den hemförsäkring som förstahandshyresgästen har. Om inte bör du ta kontakt med ditt försäkringsbolag och då betona att det gäller ett andrahandsboende.

Hyr du möblerat bör ni innan inflytt komplettera kontraktet med en inventarieförteckning, där också eventuella befintliga skador dokumenteras.

Att se upp för när du letar andrahandsboende

Eftersom det finns de som vill utnyttja desperation bland bostadssökande gäller det att se upp för oseriösa aktörer och rena bedragare när du letar andrahandsboende. Var på din vakt om personen ifråga:

  • Inte låter dig komma på visning, och kommer med bortförklaringar.
  • Inte vill ha skriftligt hyreskontrakt.
  • Inte kan styrka med intyg att denne fått godkännande från värden för att hyra ut i andra hand
  • Vill ta ut orimligt hög hyra
  • Vill att du betalar en extra summa utöver det som står i kontraktet: svart
  • Begär kontant betalning utan kvitto.
Röd stuga som rivningskontrakt

Korttidskontrakt eller rivningskontrakt

Vad menas egentligen med korttidskontrakt eller rivningskontrakt som det också kallas? Korttidskontrakt är som namnet antyder ett tidsbegränsat kontrakt för en lägenhet. När en eller flera lägenheter ska rivas eller som oftare är fallet renoveras och det drar ut på tiden innan renoveringen startar är uthyrning av lägenheterna via korttidskontrakt ett sätt att förhindra att lägenheterna står outnyttjade. Det kan ibland röra sig om flera år innan renoveringsstart.

Är du endast i behov av ett tillfälligt boende, eller behöver ett tillfälligt boende medan du fortsätter söka en permanent lösning kan en möjlighet till korttidskontrakt komma väl till pass.

Hyra rum som inneboende

Att hyra rum som inneboende kan dels vara en billigare lösning, dels kan det vara lättare att hitta ett rum att hyra än en helt egen bostad.

Har du en bild av vad du är ute efter underlättar det sökandet. Fundera på vilken typ av lösning som passar dig: att hyra ett rum med delad tillgång till kök och badrum (och eventuellt fler delar av bostaden), att hyra en större del av bostaden, exempelvis en våning, att hyra möblerat eller omöblerat.

När du anmäler ditt intresse eller någon svarar på din annons, se till att så snart som möjligt ”känna av” om du tror att det skulle fungera bra att dela bostad med personen. Stäm också av vilka förhållningsregler som gäller, och tydliggör gärna det i ert skriftliga kontrakt. (Internlänk Mallar?)

Att tänka på: hyr du del av bostad med egen ingång och kök kan det det räknas som andrahandsuthyrning istället för inneboende. Försäkra dig om att hyresvärden är på det klara med vad som gäller.

För övrigt gäller samma tips som när du söker boende att hyra i andra hand, se ovan.

Hitta alternativt boende

Är du intresserad av att hitta ett alternativt boende? Delvis på grund av bristen på tillgängliga hyresrätter, men också på grund av ett ökat intresse för en hållbar livsstil tillhör de som kan tänka sig olika typer av alternativa boenden en växande skara. Det kan handla om andra former av boenden än lägenhet och villa, men också om att dela boende och sysslor tillsammans med andra.

Är du nyfiken på alternativa boenden från husbåt till så kallat tiny house och kollektivhyreshus är nätet och grupper på sociala medier en guldgruva. Till kollektivhyreshus finns det ofta kölistor, men egna initiativ och nätverkande står högt i kurs inom detta område.

Dela lägenhet och fira med ett glas vin
(C) Freepik

Bo tillsammans, delat boende, kollektiv

Bo tillsammans kan handla om att dela lägenhet med en vän, vara två eller flera familjer som samsas i ett boende. Det kan handla om ett gemensamt hem, eller egna lägenheter i ett hus med gemensamma utrymmen som exempelvis storkök, snickeri, tvättstuga och bokningsbara gästlägenheter. Det kan handla om en boendegemenskap med likasinnade, eller gemenskap med andra i samma ålder i ett boende anpassat för seniora hyresgäster.

Plats i kollektivboende

Vill du hitta plats i kollektivboende kan du börja med att titta på vilka som finns på den ort där du vill bo. Kolla om de har ett kösystem, och ta kontakt för att få reda på mer och visa intresse. Ett alternativ är att starta ett eget kollektivboende genom att gå samman med vänner och/eller likasinnade. Då gäller att nätverka och läsa på för en trygg och bra start.

Kolla in sajtforumet www.kollektivhus.se som drivs av Kollektivhus NU, en förening baserad på existerande kollektivhus och fristående startar- och paraplyföreningar.

Seniorboende

Seniorboende är ett boende som passar äldre då det är funktionellt och tillgängligt med möjlighet till gemenskap med andra boende, generellt beläget med goda kommunikationer och närhet till olika typer av service. Seniorboenden finns både i form av hyresrätter och bostadsrätter, ofta med någon slags åldersgräns.

På seniorval.se kan du söka bland bostäder för seniorer över hela landet.

Bo i Attefallshus

Kan du tänka dig att bo i Attefallshus? Sedan 2 juli 2014 kan en komplementbyggnad byggas utan bygglov på tomter. För det så kallade Attefallshuset gäller max 25 kvadratmeters byggnadsarea och 4 meter taknockhöjd.

För att hitta ett Attefallshus att hyra kan du utnyttja bostadsförmedlares och annonssajters sök- och filtreringsfunktion. Du kan också själv lägga upp annons.

(Har du inte bråttom att hitta bostad kan du förstås också höra om någon släkting eller vän skulle vara intresserad av att ställa upp ett Attefallshus på sin tomt, få en extra passiv inkomst och trevlig granne.)

Gör de här 8 sakerna för att hitta en bostad

Vi har nu gått igenom bostadssökandets ABC. För att göra det enklare att komma igång och hålla igång tills det ger resultat får du här en sammanfattning i form av en att-göra-lista.

  1. Förbered
    Se till att ha intyg från arbetsgivare eller CSN tillgängligt, liksom kontaktuppgift till tidigare hyresvärd som kan ställa upp som referens på begäran. Skriv också en kort presentation av vem du är och vilket typ av boende du söker, och utnyttja som underlag till annonser och ansökningsbrev.
  2. Kolla upp
    Kolla upp bostadsförmedlingar och hyresvärdar på den ort där du vill bo.
  3. Skriv upp
    Skriv upp dig på kölistor och registrera dig på bostadssajter.
  4. Hör av dig
    Ring och mejla hyresvärdar.
  5. Bevaka
    Bevaka erbjudanden på förmedlingars och hyresvärdars sajter, kolla regelbundet annonser.
  6. Annonsera
    Lägg in en bostad-sökes-annons i lokaltidning, på anslagstavlor och annonssajter som Blocket. Publicera inlägg i relevanta lokala grupper på sociala medier.
  7. Efterlys
    Berätta för vänner och bekanta att du söker bostad, och dela en förfrågan via sociala medier. Gör den delbar så att dina vänner kan sprida den vidare.
  8. Ligg i
    Punkt 4 till och med 7 behöver du upprepa med mer eller mindre jämna mellanrum. Det är här du behöver ligga i helt enkelt, för att till slut lyckas hitta den bostad du vill ha.

I genomsnitt flyttar en person i Sverige 8 gånger i sitt liv, 4-5 av dessa gånger sker när du är mellan 20 och 30 år…Så det kan bli många flyttar innan du hittar ditt boende. Lycka till!

Bonus: Lite extra material om att hitta bostad!

Blocket bostad har under det senaste året tagit upp konkurrensen på marknaden för andrahandsuthyrning. Men se upp. Marknadsplatsen består inte enbart av personer som vill hyra ut sina lägenheter. Även bostadsbedragare, lurendrejare etc lurar i vassen. 

En person som Moveria varit i kontakt med har under hela hösten och vintern letat bostad, mycket på just blocket bostad. Vid flertalet tillfällen har han upptäckt att han utsatts för försök till bedrägeri vid andrahandsuthyrning. På blocket bostad fick han exempelvis dessa två mail till svar på sina intresseanmälningar. Svaren har varit helt identiskt där endast namnet skilt mailen åt.

Så här har mailen sett ut:

Andrahandsuthyrning bedrägeri
Andrahandsuthyrning bedrägeri

Som synes ovan vill bedragaren ha betalt innan man fått se lägenheten eller träffats över huvud taget. Argumenten är att marknaden för andrahandsuthyrning är het och att uthyraren måste ha garantier och bevis för att intresset är seriöst.

Det vanliga förfarandet är att bedragaren lägger ut en annons om att hen hyr ut sin egen bostad, precis som vilken annan andra hands annons på blocket bostad som helst. När man sedan visar sitt intresse av att hyra lägenheten så säger bedragaren att, för att man skall få komma på visning så måste man betala en förskottsbetalning för att ”visa att man är seriös”. När man väl betalt en eller i värsta fall flera förskottsbetalningar för att visa sitt seriösa intresse försvinner annonsen och bedragaren med den. Kvar står du, lurad och utan spår efter bedragaren och dina pengar.

Bilderna som används av bedragarna är ofta gamla bilder från Hemnet och de mer avancerade bedragarna stjäl också identiteter. Man tar en adress och stjäl helt enkelt identiteten av personen som bor där.

Så skyddar du dig mot bedrägeri vid andrahandsuthyrning

Hur skall man då göra för att skydda sig mot den här typen av bedrägeri vid andrahandsuthyrning? Hur kan man kontrollera att personen bakom skärmen är den hen utger sig för att vara och verkligen har tillgång till lägenhet denne skall hyra ut.

Ett första och mycket enkelt steg är att kolla upp om namnet stämmer överens med adressen. Som sagt är detta dock långt ifrån tillräckligt eftersom bedragarna ofta stjäl identiteter. Därför är en bättre taktik att ringa till fastighetsförvaltaren eller föreningen som bostaden tillhör och fråga dessa om personen har tillstånd att hyra ut sin bostad och om en sådan diskussion förts. För att få hyra ut sin bostad i andra hand måste man nämligen alltid ha föreningens tillåtelse.

Förutom denna typ av distanskoll så undviker man såklart bäst att bli lurad genom att inte betala ut pengar innan man fått se och besökt lägenheten. Pengar skall betalas ut först när ett kontrakt är påskrivet. Det är såklart svårt att inte bli lockad att betala en slant i förväg eftersom bostadsmarknaden ser ut som den gör. Men tänk på att det är bättre att var lite extra försiktig, riktiga uthyrare har förståelse för att man vill ha garantier innan man betalar ut pengar till någon. 

Ska du hyra i andrahand i höst? Så undviker du hyresbluffar! (Lite mer info)

Jakten på bostad är i full gång, inte minst för alla nyantagna studenter till höstens studiestart. En bostadsundersökning från 2013 visar att nästan 90 000 unga vuxna vill ha en egen bostad, men saknar det. Bristen på bostäder gör det skapas en stress om att hitta ett boende och där med ökar risken att det tas för snabba och ogenomtänkta beslut. Men se upp, tyvärr finns det alltför många bedragare och hyresbluffar!

Här kommer ett antal tips och råd på vad du bör tänka på för att inte råka ut för fuskhyresvärdar:

Betala aldrig i förskott om du inte fått se bostaden och skrivit kontakt
Det är en vanligt misstag att betala in en eller två hyror i förskott för att man är rädd att mista bostaden som man äntligen fått tag på. Men, tänk efter en extra gång när uthyraren ber om förskottsbetalning innan du fått se bostaden och skrivit kontrakt – det är nämligen ett säkert tecken på att något inte står rätt till. Vanligt är att uthyraren också använder sig av anonyma betalningstjänster. Varning!

Var vaksam om uthyraren stressar fram affären
Om det inte finns en bra anledning till att stressa fram affären är det ofta ett tecken på att på något är fel. Bedragare vill gärna göra affärer så snabbt som möjligt för att inte riskera att bli avslöjade.

Var extra vaksam om uthyraren har undanflykter att inte träffas
En vanlig undanflykt är att uthyraren ”befinner sig utomlands” och inte har möjlighet att träffas och visa lägenheten. Likaså är det vanligt med undanflykter som sjukdomar och skador. Här bör du se upp och kontrollera att boendet verkligen finns på riktigt och att personen i fråga har rätt att hyra ut den.

Kontrollera att det finns ett tillstånd från värden att hyra ut i andrahand
Detta är viktigt för att du inte ska hyra olagligt.Även om uthyraren lämnar ut sitt person- eller kontonummer skyddar det dig inte från att bli lurad. Tillstånden ska ges ut skriftligt och vara underskrivet av hyresgästföreningen eller bostadsrättsförening. Tänk dock på att det inte krävs tillstånd för att hyra endast en del av ett boende (gäller endast om så länge du som inneboende inte ska utnyttja lägenheten självständigt), till exempel ett rum i en lägenhet. Då kan det vara på sin plast att vara extra vaksam.

Kontrollera alltid priset
En uthyrare av en hyresrätt ska ta ut samma hyra som denna själv betalar. 10-15 procent högre hyra är endast okej om man hyra möblerat eller om exempelvis priset för el inte är inkluderat. Reglerna för att hyra en bostadsrätt i andrahand är däremot annorlunda. Där får uthyraren ta ut en så kallad kostnadsbaserad hyra. Om man misstänker att den som hyr ut tar ut överpris kan man vända sig till hyresnämnden.

Se upp för att bli betalningsskyldig för skador
Även om allting verkar vara som det ska med både uthyraren, bostaden, priset, kontraktet o.s.v. är det en god idé att göra en besiktning av bostaden innan du flyttar in. Det finns nämligen bedragare som lever på att göra sina hyresgäster betalningsskyldiga för saker som de inte orsakat.

Källa: Polisen

Var inte rädd för att leta bostad till hösten, men det bästa tipset är att vara vaksam och det är alltid säkrast att träffa uthyraren, se bostaden och skriv ett kontrakt enligt mallar som finns om andrahandsuthyrning. 

Senast uppdaterad 2019-10-05 (Första publicering 2013-08-23)
Av  Mattias | 19-10-05 |
Kommentarer (0)