Tomtgränser i appar – Inte alltid korrekta

Tomtgränser

Tomtgränser i digitala kartor, som hitta.se-appen, kan vara inexakta och skilja sig flera meter från de faktiska gränserna. Lita inte enbart på dessa när du flyttar till en ny bostad. För att få korrekta tomtgränser, kontakta Lantmäteriet.

Att kunna se tomtgränser på en karta är ingen ny företeelse. Men eftersom kartor i pappersform blir allt ovanligare och troligtvis snart kommer ha ersatts av kartor i digitalt format, så är det inte längre lika vanligt att man kommer i kontakt med kartor över tomtgränser. I slutet av 2014 lade hitta.se in tomtgränser i sin app. Något som uppskattades av många.

Men ibland skall man se upp med de digitala kartorna. I alla fall vissa av funktionerna som man får tillgång till via sin mobiltelefon.  Problemet var och är fortfarande att tomtgränserna i appen inte är helt exakta. De stämmer inte helt överens med hur tomtgränserna faktiskt går. Enligt ett svar på en insändare till tidningen ”Vi i villa” så kan det skilja många meter på de tomtgränser appar till mobiltelefonerna visar och på riktiga tomtgränser.

Att lita på tomtgränser på sin karta i telefonen är alltså inte att rekommendera. Det kan leda till onödiga konflikter med grannar och även mer rättsliga processer om man skulle använda det man tror är sin egen tomt till något man inte får. Framförallt är det kanske viktigt när man skall flytta till en ny bostad. Då vill man verkligen veta vad man köper och varje meter kan vara viktigt. Tyvärr visar mäklare sällan på gränser och liknande utan fokuserar mer på själva byggnaderna. Men var noggrann när du skall flytta till hus. Kolla upp exakt var tomten du köper börjar och slutar.

Att kolla upp exakta gränser gör du hos Lantmäteriet, där du kan kolla upp dina egna riktiga tomtgränser.

Av  Mattias | 23-05-01 |
Kommentarer (0)