Sophämtning

Sophämtning: kommunens ansvar eller anlitad entreprenör; betala fast avgift baserat på tömningar, kärlets storlek, tömningsvikt; kontakta kommunen vid flytt för avslut/påbörjande av sophämtning; ingen bindningstid eller uppsägningstid.

Sophämtning inom ett område är kommunens ansvar.
Den som sköter sophämtningen är antingen kommunen själva eller en entreprenör som är anlitad av kommunen. Ofta blir det mycket sopor i samband med flytt. Inte minst från matlagning, speciellt när du inte hunnit packa upp alla dina köksredskap än. 

Viktiga punkter gällande sophämtning

  • Alla som bor i kommunen får betala för sin sophämtning. För flerbostadshus är det föreningen eller fastighetsägaren som står för avgiften.
  • Man betalar en fast avgift baserat på antalet tömningar, storlek på kärlet och vissa fall betalar man för tömningsvikten på sitt sopkärl.
  • Ofta ordnar entreprenören även hämtning av grovsopor, trädgårdsavfall, farligt avfall eller liknande en eller ett par gånger om året.
    Detta avfall ska annars lämnas på återvinningscentraler eller miljöstationer. Undrar du mer om kostnader gällande din flytt kan du även läsa vår artikel om vad flyttstädning kostar

Sophämtning lite mer info
Vid flytt är det kommunen man i första hand ska kontakta för att avsluta eller påbörja sin sophämtning.
Tänk på att kostnaderna kan variera beroende på vilken grad av service du vill ha och vilken mängd sopor som behöver hämtas. Även om kommunen inte ställer höga krav på sopsortering kan det vara bra att källsortera för att minska produktionen av hushållssopor och för att spara på samhällets energi och resurser.
Sophämtning kan oftast avslutas och påbörjas när som helst och har inga bindningstider eller uppsägningstider.

Om du vill läsa mer
www.sopor.nu (Hemsida om sopsortering och återvinning)
www.avfallsverige.se (Intresseorganisation som rapporterar om nyheter och förändringar i avfallsbranschen)

Kommentarer
Info kommer även från kommunernas hemsidor och Wikipedia.

Aktiviteter
Avsluta/påbörja sophämtning i samband med flyttdatum
(sophämtning kan avslutas och påbörjas när som helst och har inga bindningstider eller uppsägningstider).

Uppdaterad 2024-04-30 (Första publicering 2023-05-01)
Av  Mattias | 24-04-30 |
Kommentarer (0)