Lyfta & bära flyttkartonger – Att flytta utan flyttfirma

När du flyttar utan flyttfirma och skall lyfta och bära flyttkartonger tillsammans med familj och vänner är det viktigt att allt är väl planerat. För att flytten skall flyta på bra och du skall få gjort allt så krävs det troligtvis att alla är aktiva hela tiden. Se därför till att ha en detaljerad plan för vad som skall göras och när. Berätta i början av flyttdagen om planen och hur du har tänkt dig allting. Våga sedan också delegera ut uppgifter till dina medhjälpare. Du kommer själv inte kunna vara på alla ställen samtidigt. Stanna själv i den gamla bostaden och låt någon annan ta ansvar för den nya. Gör en karta över vart alla möbler och saker skall stå så att det blir tydligt för din bärhjälp vart de skall placera dina saker. Behöver du extra hjälp  med att inte glömma något viktigt inför flytten kan du läsa vår checklista inför flytt.

Lyfta och bära flyttkartonger ergonomiskt

När man flyttar och bestämmer sig för att inte anlita en flyttfirma kommer man att själv genomföra en hel del av jobbet, nämligen att bära flyttkartonger. Det är viktigt att bära flyttkartonger på ett sätt som inte skadar kroppen. Se till att både du själv och din bärhjälp följer dessa råd om hur man skall lyfta och bära flyttkartonger.

Det viktigaste när man skall bära och utföra tunga lyft är att tänka på ryggen. Den enskilt största skaderisken när man skall lyfta och bära flyttkartonger är just ryggen.

Det som är viktigt att tänka på när man skall lyfta och bära flyttkartonger är att man använder så stora muskelgrupper som möjligt och precis som ovan nämnt undviker att belasta ryggen. Böj ordentligt på knän och använd dig av ben och höfter när du lyfter lådan. När du sedan bär den, se till att hålla lådan så nära kroppen som möjligt. På så vis använder du dig av större muskler i armarna och kan ha stöd av kroppen, då minskar risken för förslitningsskador.

När du bär flyttkartonger, var noga med att inte vrida på rygg och nacke i onödan. Det kan slita på ryggraden. Använd istället fötterna för att rotera.

När du packar dina flyttkartonger, var noga med att inte packa dem för tungt. Om du packar för tungt blir det svårt att inte använda sig av hävstångsliknande lyft med ryggen. Snåla därför inte på antalet kartonger. Det är bättre med fler lätta lyft än få tunga.

För att få en ännu bättre bild av hur du skall lyfta flyttkartonger så ta en titt på youtubevideon här ovan. Där visas tydligt hur ett lyft görs på bästa sätt med tanke på ryggen.

Övriga tips för ryggen som kan vara nyttiga om du känner att du har problem med den är att använda stolar med bra stöd för ryggen, där ryggraden utgör en rak linje hela vägen. Det är också bra att variera sitt sittande med att stå eller gå delar av dagen.

Lycka till med flytten och hoppas det går smärtfritt att lyfta och bära!

Uppdaterad 2024-04-24 (Första publicering 2015-03-26)
Av  Mattias | 24-04-24 |
Kommentarer (0)