Tips om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
15-12-14 - Av Admin

Kontrollera andrahandshyresgästen

Att vilja kontrollera andrahandshyresgästen när man som ägare av en bostadsrätt eller innehavare av en hyresrätt skall hyra ut sin bostad i andra hand är helt naturligt. Man vill såklart vara säker på att hyra ut till en trygg och skötsam hyresgäst.

För att vara känna sig trygg i sin uthyrning och minimera risken för en dålig andrahandshyresgäst så finns det vissa saker man kan göra. Det första man skall tänka på är att det på inget sätt är kränkande mot en potentiell hyresgäst att kontrollera andrahandshyresgästen. Det kan till och med kännas skönt också för andrahandshyresgästen att du som förstahandshyresgäst tar uthyrningen på allvar.

Att du vill kontrollera andrahandshyresgästen är alltså inte alls något konstigt utan snarare något du bör göra. Här kommer lite olika sätt att kontrollera andrahandshyresgästen på.

Träffa andrahandshyresgästen

Det absolut bästa är att träffa andrahandshyresgästen. Man får då en personlig bild av personen och man får en känsla av vad det är för person. Att träffa sin andrahandshyresgäst skapar också en trygghet åt båda hållen. Att man som förstahandshyresgäst också ger en bild av sig själv skapar i sig också en respekt från andrahandshyresgästen. Att träffa personen ger också en bild av hur personen är att kommunicera med, något som är viktigt eftersom ni antagligen kommer behöva kommunicera under hela hyresförhållandet.

Kontrollera andrahandshyresgästen tidigare bostadskontakter.

Det kanske bästa sättet att kontrollera sin potentiella andrahandshyresgäst är att höra av sig till personer som hen tidigare hyrt bostad av. Antingen kan man höra av sig till hyresvärdar, bostadsföreningen eller andra personer som hyresgästen hyrt i andra hand utav.

Kontrollera andrahandshyresgästen betalningsförmåga

När man hyr ut sin lägenhet är man såklart mån om att andrahandshyresgästen betalar hyran och gör det i tid. För att kontrollera andrahandshyresgästen betalningsförmåga kan man göra följande:

Kontrollera andrahandshyresgästens arbetssituation. Anställningsavtal och inkomst. Antingen så frågar man andrahandshyresgästen eller så ber man att få se ett anställningsavtal för att försäkra sig om att hyresgästen talar sanning.
Kontakta kronofogden och hör om det finns några ärenden kring din påtänkta andrahandshyresgäst.

Kontrollera andrahandshyresgästens juridiska bakgrund.

Det känns kanske inte helt bra att hyra ut någon som har ett brottsligt förflutet. För att kontrollera detta kan du ringa till tingsrätten och kolla om din tilltänkte andrahandshyresgäst finns i något brottsregister.

När du gjort dessa kontroller kommer det säkerligen gå bra att hyra ut din bostad och du har förhoppningsvis också en känsla av trygghet inför uthyrning.

Här hittar du de blanketter som behövs vid andrahandsuthyrning

Kommentarer (0)

Kommentera