Tips om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
22-05-2017 - Av Admin

Jämför bolåneräntor och förhandla bolån

Att man jämför bolåneräntor och ser till att förhandla bolån kan vara ett smidigt sätt att förbättra sin privatekonomi. Eftersom bolån ofta innebär höga belopp kan små skillnader på bolåneräntan innebära stora besparingar för den enskilde. Det är därför viktigt att man jämför bolåneräntor från olika banker och sedan ser till att förhandla bolån med den eller de banker man kan tänka sig att välja.

Så gör du när du jämför bolåneräntor

När du jämför bolåneräntor är det några enkla saker du skall tänka på. För det första är det viktigt att du jämför samma sak på olika banker. Vill du ha hela ditt lån rörligt så jämför bolåneräntan på en rörlig bindningstid på alla banker. Har du bestämt dig för att binda lånet på en viss bindningstid så titta enbart på den bolåneräntan på den specifika bindningstiden och så vidare. Det vanligaste är att man har en mix av olika bindningstider på sitt bolån, det sprider ut risken vid potentiella förändringar på räntan. Har du också planerat att ha olika bindningstider på ditt lån så är det självklart smart att du jämför bolåneräntor för flera olika bindningstider och gör en kalkyl för vad det skulle kosta på varje bank med den fördelning du ungefär tänkt dig.

Vilka siffror skall du använda när du jämför bolåneräntor

I februari 2015 klubbade finansinspektionen igenom att alla banker är skyldiga att öppet redovisa snitträntan som deras kunder tecknat bolån till. Detta innebär att det finns två olika siffror att titta på när man jämför bolåneräntor. Dels de traditionella listpriserna, det vill säga de priser som banken i alla tider publicerat som kostnaden för att låna pengar. En jämförelse med listpriser kan sägas vara den prislapp en försäljare sätter på en vara på en loppmarknad. Den andra siffran som bankerna nu är skyldiga att redovisa och som man som kund och kan (och bör) ta hänsyn till är alltså snitträntan. Det kan jämföras med det pris som kunderna på loppmarknaden i genomsnitt förhandlat till sig för att köpa varan.

Banken har alltså dels en egen prislista som de använder sig av i sina förhandlingar och sedan så är de numera skyldiga att publicera priserna som deras kunder faktiskt har fått. Vårt tips när man jämför bolåneräntor är att titta på båda dessa siffror och efter detta tar beslut om vilka banker man kan tänka sig att förhandla bolån med. Det går såklart inte att förhandla bolån med alla banker och därför är det viktigt att man jämför bolåneräntor innan man ger sig in i förhandling med en eller kanske två banker.

Optimal bindningstid bolån

Den optimala bindningstiden för bolån går bara att veta i efterhand. Om du binder dina lån under en viss tid så vet du vad du kommer få betala varje månad. Givetvis tar banken betalt för att de tar risken att räntorna skulle gå upp mer än vad du bundit till. De senaste 30 åren har det alltid varit lönsamt att inte binda sitt lån och då räknar vi ändå in den tiden då det var fastighetskris i Sverige! Sommaren 2017 när detta skrivs är det lite exceptionellt, den bundna räntan på 2 år är ungefär lika stor som den rörliga. Dock om du binder så kostar det att lösa lånet. Normalt ligger ett bundet lån lite högre än den rörliga räntan, du kan då välja att ta det rörliga lånet och avsätta skillnaden till ett eget bankkonto. Därmed kan du själv utnyttja ditt sparande om den rörliga räntan går upp.

Varje låntagares situation är unik, men sammanfattningsvis så är ett rörligt bolån historiskt oftast billigast i längden, har du små marginaler i din ekonomi kan det vara värt att binda ditt bolån.

Att förhandla bolån

När du väl jämfört olika bankers bolåneräntor och vägt in dina övriga preferenser för olika banker är det troligtvis dags att förhandla bolån. Något som för de flesta inte är helt enkelt. Men har man gjort sin läxa genom att jämföra bolåneräntor kan det finnas många tusenlappar att spara på att förhandla. Att förhandla bolån handlar i väldigt liten grad om retoriska knep utan det viktiga är snarare att lägga fram den rena fakta som finns. Här berättar vi därför om vilken fakta som kan vara väsentlig när man skall förhandla bolån.

1. Andra bankers priser. Banker vill såklart ha kunder och genom att hänvisa till andra bankers mer förmånliga bolåneräntor kan du få ner din bolåneränta eftersom banken inte vill tappa dig till en konkurrent. Använd både andra bankers listpriser och deras snittpriser i förhandlingen.

2. Den potentiella bankens snittränta. Se till att ha koll på snitträntan på banken du skall förhandla bolån med. Erbjuds du en högre ränta så hänvisa till att en majoritet av kunderna minsann ser ut att få en bra mycket bättre ränta än du själv. Tänk också på att snitträntan är just ett genomsnitt och att ca hälften av kunderna på banken har ännu bättre bolåneräntor än det som redovisas här.

3. Din egna inkomst och andra tillgångar. Banken baserar sin ränta till dig på hur hög risk det är för dem att låna ut pengar till dig. Har du en hög inkomst och mycket övriga tillgångar som går att göra om till likvida medel så använd det i förhandlingarna.

4. Bostaden du skall köpa. Bostadens värde och det procentuella värdet som du vill låna av banken är en central punkt i förhandlingarna. Är bostaden värd mycket, belägen i ett område där risken för sjunkande bopriser är låg och om du dessutom inte belånar bostaden till max så är detta alla faktorer du bör använda vid en förhandling.

Vi på Moveria önskar dig alla lycka till när du jämför bolåneräntor och förhandlar bolån.

För att läsa om skillnader och tips kring rörlig/bunden ränta klicka här https://moveria.se/article/bolan/

 

Kommentarer (0)

Kommentera