Hur stort förråd behöver jag hyra?

Du behöver hyra ett förråd som är ca en tiondel av ytan du flyttar ifrån, så flyttar du ifrån en lägenhet på 60 m2 så behöver du hyra ett förråd på ca 6 m2 för att få plats med alla möbler och flyttkartonger. Har du stora möbler så behöver du lite mer plats än så.

Flyttar ifrånBehöver såhär stort förråd
30 m2 – 1 Rum och kök3-4 m2
55 m2 – 2 Rum och kök5-6 m2
70 m2 – 3 Rum och kök7-8 m2
90 m2 – 4 Rum och kök9-11 m2
Ungefär så stort förråd behöver du hyra för att förvara allt från din bostad

Hur stort förråd du behöver hyra, beror också på takhöjden

Det första du behöver fundera på är hur mycket saker du har som ska få plats i förrådet. Tänk även på att du kan stapla flyttkartonger på höjden för att få plats med så mycket som möjligt. Det kan alltså vara värt att kika på hur högt det är i tak på förrådet du tänkt hyra. Om ett förråd är 2,7 meter högt i tak så kan du stapla 5 “riktiga” flyttkartonger på höjden, det borde ge en bra indikation på hur mycket som får plats. Ett starkt packningstips är att utnyttja hela höjden för att maximera din lagerplats. Ju effektivare du utnyttjar förrådet desto billigare billigare förråd kan du hitta.

Förråd - hur stort behöver man

Storlekskalkylator – Guide till hitta rätt storlek på förrådet

Här kommer vår kära storlekskalkylator som kan vara till bra hjälp för dig som inte vet vilket förråd du skall hyra. Detta bör ge en hyfsat bra indikation på vilket typ av förråd som du behöver.

Hyra förråd på 1,5 m2

Ett perfekt förråd för dig som har ytterst lite saker att förvara. Det kan handla om en tillfällig förvaring av sportutrustning eller lite saker i hemmet som du inte har plats för.

Du får plats med cirka 20 st flyttkartonger i ett förråd på 1,5 m2.

Hyra förråd på 3 m2

Detta är en typisk förrådsstorlek för dig som behöver hyra ett extra förråd för saker du sällan använder. Det kan vara förvaring av saker som sommar/vinterkläder, gamla leksaker till barnen eller gamla möbler som du ej vill kasta på återvinningscentralen.

Du får plats med cirka 40-50 st flyttkartonger i ett förråd på 3 m2.

Hyra förråd på 6 m2

Den här storleken på ett förråd passar alldeles utmärkt för dig som behöver förvara en hel del grejer. Man brukar säga att du kan förvara innehållet från en mindre lägenhet på 2 rum och kök i detta förråd.

Du får plats med cirka 90-100 st flyttkartonger i ett förråd på 6 m2.

Hyra förråd på 12 m2

Detta är en typisk förrådsstorlek till er som flyttar från en 4-rumslägenhet. Förrådet passar utmärkt till en lägenhet mellan 90 till 100 m2.

Du får plats med cirka 200 st flyttkartonger i ett förråd på 12 m2.

Detta borde ge en bra indikation på vilken storlek du behöver till ditt kommande förråd. Vi tipsar om att försöka räkna antalet flyttkartonger som du skall förvara och sedan skissa upp och beräkna utifrån det. Vårt starkaste packningstips är att planera innan det är dags att packa in i förrådet.

Skaffa flyttkartonger som passar ditt förråd

För att maximera din förrådsanvändning så rekommenderar vi dig att skaffa flyttkartonger och packa ner dina grejer på ett smart sätt. På så sätt spar du in en hel del utrymme när du väl skall packa in allt i ditt nya förråd.

Det finns många olika storlekar av flyttkartonger. Det enklaste för packningen är att alla är lika stora, tänk också på att köpa lite finare flyttkartonger om du ska kunna stapla flera på varandra. I vårt test av flyttkartonger så visade sig en del billiga inte hålla för stapling…

Vilket packmaterial behöver jag till förrådsförvaringen?

När du skaffat flyttkartonger så behöver du bra packmaterial så att du skyddar dina föremål. Vi rekommenderar att köpa lite bubbelplast eller silkespapper för att skydda dina saker. Det finns även packmaterial som wellpapp och även gamla tidningar brukar funka bra när du skall packa in dina ägodelar i flyttkartongerna.

Om du behöver fylla ut utrymmet i ett par lådor så tipsar vi om packchips. Dessa fungerar alldeles utmärkt ifall du behöver fylla upp en låda.

Hur ska jag packa i förrådet?

Det kan vara knepigt att packa på ett bra sätt, vi vet. Här kommer därför vår checklista och våra packningstips innan du skall packa i förrådet.

 1. Välj ett förråd som du tror är tillräckligt stort, mät gärna de största möblerna innan du väljer förrådsstorlek
 2. Skissa på ett papper hur du tänker placera ditt bohag i förrådet
 3. Placera sängar och möbler längs med väggarna om det går, gärna stående så de tar lite golvyta
 4. Packa inte för tungt i flyttkartongerna
 5. Packa inte för lite i flyttkartongerna, utan se till att de är fyllda till locket
 6. Försäkra dig om att lådorna inte buktar ut – alla kartonger skall vara fyrkantiga efter packningen
 7. Stapla tunga kartonger i längst ner
 8. Stapla kartongerna på varandra i förrådet och tänk smart från första lådan
 9. Märk lådorna på båda kortsidorna så att det är lätt att läsa vad det är i
 10. Fotografera i lådorna innan du stänger dem och fotografera därefter den märkningen som du har på lådan
 11. Försök håll en mittgång öppen så att du kan komma åt lådor längre in
 12. Placera det du använder mest ytterst
 13. Försök placera lådorna i teman, t.ex. vintersport, vinterskor och vinterkläder placeras tillsammans så att du får ut alla dessa lådor samtidigt och inte behöver ta ut allt från förrådet.
Uppdaterad 2024-04-24 (Första publicering 2021-06-09)
Av  Mattias | 24-04-24 |
Kommentarer (0)