Flytta till Österrike: Allt om bostad, jobb, skatt och pension

Flytta till Österrike är en dröm för många svenskar som lockas av det vackra landskapet, den höga livskvaliteten och den rika kulturen. Om du överväger att flytta till Österrike, är det viktigt att förbereda dig noggrant och förstå vad som krävs när det gäller bostad, jobb, skatt och pension. I denna artikel kommer vi att ge dig all information du behöver för att göra övergången så smidig som möjligt.

Flytta till Österrike - Hallstatt
(C) Unsplash – Hasmik Ghazaryan Olson

Skaffa en bostad i Österrike

Det första steget när du planerar att flytta till Österrike är att hitta en bostad. Det finns flera alternativ för att hitta bostäder, inklusive att köpa eller hyra. Priserna varierar beroende på region, och du kan förvänta dig att betala mer i större städer som Wien och Salzburg än i mindre städer och på landsbygden. Några populära sätt att hitta bostäder inkluderar:

 • Använda fastighetsportaler och mäklare online
 • Kontakta lokala fastighetsbyråer i Österrike
 • Skapa kontakter genom sociala medier och expatforum

Hitta ett jobb i Österrike

Att hitta ett jobb i Österrike kan vara en utmaning, särskilt om du inte talar tyska flytande. Det är dock inte omöjligt, och det finns flera branscher där arbetsmöjligheterna är större för svenskar, såsom teknik, turism och språkundervisning. Här är några tips för att hitta jobb i Österrike:

 • Lär dig tyska för att öka dina chanser att få jobb
 • Använd jobbsökningssidor och expatforum för att hitta lediga tjänster
 • Nätverka med andra svenskar som redan bor och arbetar i Österrike

Skatt och socialförsäkring i Österrike

När du flyttar till Österrike och börjar arbeta där kommer du att bli skattskyldig i landet. Det är viktigt att du anmäler dig till den österrikiska skattemyndigheten och får ett skattenummer (Steuernummer). Du kommer även att behöva registrera dig för socialförsäkring, som inkluderar sjukförsäkring, pension och arbetslöshetsförmåner. Här är länken för att ansöka om skattenummer i Österrike.

Pension och förmåner i Österrike

Om du har arbetat i Sverige och betalat in till det svenska pensionssystemet kommer du att ha rätt till svensk pension när du flyttar till Österrike. Du kan även ha rätt till österrikisk pension om du arbetar och betalar in till det österrikiska pensionssystemet. För att få en fullständig bild av din pension och förmåner är det viktigt att kontakta både svenska och österrikiska myndigheter.

Sjukvård i Österrike

Österrike har ett offentligt sjukvårdssystem som erbjuder tillgång till vård för alla invånare, inklusive utlänningar som är registrerade och betalar in till det Österrikiska socialförsäkringssystemet. För att ta del av den offentliga sjukvården behöver du skaffa ett österrikiskt socialförsäkringsnummer (SV-Nummer). Du kan även välja att teckna en privat sjukförsäkring om du föredrar det.

Utbildning och skolor i Österrike

Om du flyttar till Österrike med barn är det viktigt att undersöka utbildningsalternativen. Det österrikiska utbildningssystemet är uppdelat i tre steg: grundskola (Volksschule), mellanstadiet (Hauptschule eller Neue Mittelschule) och gymnasiet (Gymnasium eller Berufsbildende Schulen). Det finns både offentliga och privata skolor, samt internationella skolor som erbjuder undervisning på engelska och andra språk.

Integration och kultur i Österrike

Att anpassa sig till den österrikiska kulturen och livsstilen är en viktig del av att flytta till Österrike. För att göra din övergång så smidig som möjligt kan du:

 • Lära dig tyska för att kommunicera med lokalbefolkningen och förstå den lokala kulturen
 • Delta i lokala evenemang och aktiviteter för att träffa nya människor och skapa sociala nätverk
 • Utforska landets rika historia, kultur och sevärdheter för att få en djupare förståelse för Österrike och dess människor

Viktiga dokument och tillstånd att ordna

När du flyttar till Österrike finns det flera viktiga dokument och tillstånd du behöver ordna. Några av dessa inkluderar:

 • Anmälan om bosättning hos det lokala kommunhuset (Gemeindeamt) inom tre dagar efter ankomst
 • Skaffa ett uppehållstillstånd (Aufenthaltstitel) om du planerar att stanna längre än 90 dagar
 • Omvandla ditt svenska körkort till ett österrikiskt körkort inom sex månader efter att du har flyttat

Tänk på detta när du vill flytta till Österrike

Att flytta till Österrike är en spännande och givande upplevelse, men det kräver noggrann planering och förberedelse. Genom att följa de tips och råd som presenterats i denna artikel kommer du att vara väl rustad för att ta steget och skapa ett nytt liv i detta vackra och kulturellt rika land. Lycka till med din flytt till Österrike!

Slutligen en riktigt bra länk till en checklista som Österrikiska myndigheter sammanställt gällande mycket du behöver tänka på, gällande myndigheter, om du ska flytta till Österrike.

Av  Mattias | 23-04-11 |
Kommentarer (0)