Att flytta hemifrån – En kunskapsguide

När man flyttar hemifrån in i sin första egna bostad skall livet utan föräldrarna börja på riktigt. Nu gäller det att kunna laga mat, tvätta och städa. Allt är inte helt enkelt att ha koll på. Därför kommer här en guide med saker som är bra att känna till när du skall flytta hemifrån.

Få lånelöfte – kostnadsfritt, utan direktkontakt med bankerna!*

Matlagning

Recept och inspiration finns det gott om på nätet. ICA, Arla och en hög andra företag och hemsidor erbjuder recept för alla smaker. Men för att kunna följa dessa behövs en viss grundkunskap.

Förvaring av matvaror är väsentligt för dess hållbarhet. Många varor har bra och tydlig märkning på förpackning. Då är det givetvis bäst att följa den för längsta hållbarhet. Rent generellt kan man också säga att ju lägre temperatur maten förvars i desto längre håller den. De flesta produkter går att frysa. Både kött och fisk går utmärkt att frysa och även lagade rätter som läggs i låda håller sig bra i frysen. Det viktiga är att försluta förpackningen noga. Det gör att maten inte blir torr och förstörd. Frukt och bär går också bra att förvara i frysen. Grönsaker går att förvara i frysen men då måste de kokas först.

Övriga saker som kan vara bra att känna till:
Banan och gurka mår bäst av att inte förvaras i kylskåp. Ett kallare skafferi är det optimala.
Potatis skall förvaras mörkt, annars kan den bli giftig.
Temperaturer som är lagom att ha på kylskåpet är 4-5 grader och i frysen är minus 18-19 grader en lagom temperatur.

För mer information om livsmedelshantering besök livsmedelsverkets hemsida 2/

Städning

Att städa är tråkigt. Men viktigt. Om bostaden samlar på sig för mycket damm eller andra ohygieniska objekt riskerar både man själv och bostaden att skadas. Det är lagom att städa ungefär en gång per vecka. Städa uppifrån och ner. Det vill säga, dammtorka först bord och andra ytor och dammsug sedan golvet. Det är också nyttigt att en gång per kvartal göra en mer omfattande städning. Man rengör då golvlister, ugn, rensar avlopp och kanske passar på att frosta av frysen.

Tvätta

När man tvättar gäller det att först sortera kläderna efter färg och vad dem tål för temperaturer. De flesta har märkningar där 40 eller 60 grader är det vanligaste. Säng-och underkläder tvättas i 60 grader för att bli rena. De flesta övriga plagg tvättas i 40 grader tillsammans med liknande färger. Den enklaste uppdelning är mörk och ljus tvätt. Saker man skall vara lite försiktigare med och vara noga med att läsa tvättråden är stickade plagg, plagg av ömtåliga material såsom linne eller siden. Denna typ av plagg kan ta skada om man tvättar dem fel.

Karta över tvättråd som kan vara bra att känna till

Tvättråd, bra kunskap när flytta hemifrån

Källa storleksguide.com

Svenska ungdomar flyttar hemifrån först, de har lägst ålder när de flyttar hemifrån.

En undersökning från eurostat som inkluderar hela EU-området visar att svenska ungdomar är de som flyttar hemifrån först. 

ålder flytta hemifrån ung tjej vid flyttkartonger

Trots medias intensiva rapportering om ungdomsarbetslöshet och bostadsbrist så skall svenska ungdomar känna sig tacksamma. Svenskar är nämligen det folk som lämnar barndomshemmet först. Vid i snitt 19,6 års ålder (2015) flyttar svenska ungdomar hemifrån. På övriga topplaceringar hittar vi våra grannländer Danmark och Finland. Anledning är att det helt enkelt finns fler bostäder tillgängliga i dessa länder än i övriga Europa.

Sverige flyttat hemifrån först under flera år

Sverige har sedan 2009 varit det land där ungdomar flytta hemifrån först och det har faktiskt skett en liten sänkning i ålder för att flytta hemifrån. År 2009 var siffran 20,4.

Inom hela EU så är snittet för att flytta hemifrån 26,1 år. En siffra som legat relativt stabil ända sedan 2005. Längst ner på listan finns Malta, Slovakien och Kroatien. I Kroatien är snittet för att flytta hemifrån när man är 31,9 år gammal.

Unga kvinnor flyttar hemifrån först

Rent generellt, i EU, så flyttar unga kvinnor hemifrån tidigare än män 25 år är siffran för kvinnor och motsvarande för män är 27,2 år. Även i Sverige kan man se tendensen, 19,3 år är snittet för kvinnor och 19,9 för män.

Här finns hela det statistiska underlaget.

För att läsa mer om att flytta hemifrån klicka dig in på någon av dessa länkar:
Checklista för att flytta hemifrån

En vägledning för hur mycket det kostar att bo ensam

Saker du bör göra innan du flyttar

Uppdaterad 2024-05-02 (Första publicering 2014-12-02)
Av  Mattias | 24-05-02 |
Kommentarer (0)