Tips om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
14-12-02 - Av Admin

Att flytta hemifrån – En kunskapsguide

När man flyttar hemifrån in i sin första egna bostad skall livet utan föräldrarna börja på riktigt. Nu gäller det att kunna laga mat, tvätta och städa. Allt är inte helt enkelt att ha koll på. Därför kommer här en guide med saker som är bra att känna till när du skall flytta hemifrån.

Få lånelöfte – kostnadsfritt, utan direktkontakt med bankerna!*

Matlagning

Recept och inspiration finns det gott om på nätet. ICA, Arla och en hög andra företag och hemsidor erbjuder recept för alla smaker. Men för att kunna följa dessa behövs en viss grundkunskap.

Förvaring av matvaror är väsentligt för dess hållbarhet. Många varor har bra och tydlig märkning på förpackning. Då är det givetvis bäst att följa den för längsta hållbarhet. Rent generellt kan man också säga att ju lägre temperatur maten förvars i desto längre håller den. De flesta produkter går att frysa. Både kött och fisk går utmärkt att frysa och även lagade rätter som läggs i låda håller sig bra i frysen. Det viktiga är att försluta förpackningen noga. Det gör att maten inte blir torr och förstörd. Frukt och bär går också bra att förvara i frysen. Grönsaker går att förvara i frysen men då måste de kokas först.

Övriga saker som kan vara bra att känna till:
Banan och gurka mår bäst av att inte förvaras i kylskåp. Ett kallare skafferi är det optimala.
Potatis skall förvaras mörkt, annars kan den bli giftig.
Temperaturer som är lagom att ha på kylskåpet är 4-5 grader och i frysen är minus 18-19 grader en lagom temperatur.

För mer information om livsmedelshantering besök livsmedelsverkets hemsida www.slv.se/

Städning

Att städa är tråkigt. Men viktigt. Om bostaden samlar på sig för mycket damm eller andra ohygieniska objekt riskerar både man själv och bostaden att skadas. Det är lagom att städa ungefär en gång per vecka. Städa uppifrån och ner. Det vill säga, dammtorka först bord och andra ytor och dammsug sedan golvet. Det är också nyttigt att en gång per kvartal göra en mer omfattande städning. Man rengör då golvlister, ugn, rensar avlopp och kanske passar på att frosta av frysen.

Tvätta

När man tvättar gäller det att först sortera kläderna efter färg och vad dem tål för temperaturer. De flesta har märkningar där 40 eller 60 grader är det vanligaste. Säng-och underkläder tvättas i 60 grader för att bli rena. De flesta övriga plagg tvättas i 40 grader tillsammans med liknande färger. Den enklaste uppdelning är mörk och ljus tvätt. Saker man skall vara lite försiktigare med och vara noga med att läsa tvättråden är stickade plagg, plagg av ömtåliga material såsom linne eller siden. Denna typ av plagg kan ta skada om man tvättar dem fel.

Karta över tvättråd som kan vara bra att känna till

Tvättråd, bra kunskap när flytta hemifrån

Källa storleksguide.com

För att läsa mer om att flytta hemifrån klicka dig in på någon av dessa länkar:
Checklista för att flytta hemifrån

En vägledning för hur mycket det kostar att bo ensam
 
Saker du bör göra innan du flyttar

Kommentarer (0)

Kommentera