Corona – Går det att flytta vid karantän? Hur hanterar flyttfirman Coronaviruset?

Coronaviruset (Covid-19) påverkar oss alla. När detta skrivs är situationen allvarlig i Sverige och vi ska undvika att ses fler än åtta stycken, helst färre. Moveria i andra länder i Europa har större problem med att flytta nu i samband med Coronaviruset. För att hitta aktuell information hänvisar vi till Folkhälsomyndigheten och MSB:s sidor om Corona.

Är det säkert att flytta med flyttfirma? Hur arbetar de mot Coronaviruset?

Vi har varit kontakt med ett antal seriösa flyttfirmor om hur de hanterar Coronakrisen. Samtliga uppger att de följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer, vilket när detta skrivs är att om man har något luftvägssymptom så ska man stanna hemma och vara i karantän. Flera uppger också att det är helt ok som kund att inte delta i flytten. De tar då hand om nycklarna och sköter hela flytten utan att ni behöver träffa dem mer än när ni lämnar nycklarna. Detta kan till och med flyttfirmorna tycka vara riktigt bra för det skyddar flyttarbetarna.

Coronaviruset flytt problem

Flytta själv och undvik Coronaviruset!

Om du har valt att flytta själv så följ Folkhälsomyndighetens uppmaningar om att tvätta händerna noggrant. Tänk på att inte ta hjälp av någon som är i riskgrupp. Se till att alla är friska och krya och ju färre ni är desto mindre risk att någon kan smitta varandra. I till exempel Tyskland får max 2 personer flytta tillsammans när detta skrivs, då kan det vara utmanande att flytta själv. Där får flyttfirmorna flytta med fler personer så länge de följer riktlinjerna deras lokala riktlinjer.

Går det att flytta under en Corona-nedstängning om det blir karantän?

I flera av de länder i Europa där Moveria är aktiva så har myndigheterna gått mycket längre gällande karantän och nedstängning på grund av Covid-19/Corona. Där har det varit mycket svårt eller omöjligt att genomföra en flytt själv. I de länder där det rådde total karantän var det bara ok att gå ut och handla mat, och då bara en familjemedlem i taget. Det omöjliggjorde givetvis alla typer av egna flyttar på grund av Coronakarantänen.

Får jag bryta avtalet med flyttfirman på grund av Corona?

Det ska finnas goda skäl att bryta ett avtal. Om flyttfirman följer standardavtalet Bohag-2010, så finns riktlinjer för hur du får säga upp ett avtal. Om Covid-19 är ett giltigt skäl eller inte att bryta avtalet handlar om hur det har påverkat ert avtalsförhållande, kontrollera gärna också med ert försäkringsbolag om ni kan få kompensation från er hemförsäkring för eventuella krav från flyttfirman på grund av sen avbokning av flytten.

Corona – Hur påverkas flyttfirmorna av Covid-19?

I Sverige består påverkan ännu mest av brist på personal på grund av att personalen ska vara hemma vid minsta symptom på luftvägsinfektion. I till exempel Tyskland, Österrike, Frankrike där man just nu har hårdare krav än i Sverige så är situationen svårare för flyttfirmorna. Där avbokar väldigt många som har flyttar bokade om 1-3 månader. Samtidigt hör väldigt många av sig för att genomföra akuta flyttar som de själva inte kan eller får genomföra privat.

Coronaviruset – Flytta utomlands går det?

Generellt var det svårare att genomföra flyttar i stora delar av Europa i mitten av 2020, men det har blivit lättare sen dess och nu i mars 2021 finns det upparbetade rutiner för de flesta europeiska länder. Situationen ändras dock dag för dag och land för land. Räkna inte med att situationen nästa vecka ser likadan ut som idag. Många länder har tidigare stängt sina gränser helt eller delvis vilket omöjliggjorde andra transporter än de prioriterade såsom till exempel mat och läkemedel.

Ta hand om er!

Vi försöker uppdatera den här artikeln löpande. Vi håller kontakten med våra Moveria-kollegor ute i Europa där de ofta har mer begränsningar i rörelsefrihet för medborgarna än här i Sverige.

Uppdaterad 2024-04-30 (Första publicering 2020-03-20)
Av  Mattias | 24-04-30 |
Kommentarer (0)