Avdrag för dubbelt boende, tillfälligt arbete och dubbel bosättning (Skatteverket)

Du kan göra avdrag för dubbelt boende när du flyttar för att börja arbeta på en annan ort minst 5 mil från din bostadsort, om du behåller din bostad på andra orten. Missa inte denna möjlighet om du planerar eller överväger att ha dubbla boenden framöver. Här får du en överblick med typer av avdrag, kriterier och schablonbelopp vid dubbel bosättning inom Sverige.

För att få avdrag för dubbel bosättning behöver följande grundkrav uppfyllas

– Du övernattar på arbetsorten och vistas där minst en sjundedel av din lediga tid.
– Du hyr ej ut din första bostad, utan behåller den för egen del eller för make/sambo/barn.
– Avståndet mellan arbetsort och bostadsort är mer än 50 km.

Dubbelt boende avdragsgillt

När kan du får avdrag för dubbel bosättning?

Du kan få avdrag om du har behov av två bostäder och där Skatteverket tycker att du har rimliga skäl för det. Skälen som anges är oftast på grund av arbete och/eller att familjesituationen så kräver. På Skatteverket.se finns riktigt bra information om detta. 

Vad räknas som tillfälligt arbete?

Det som räknas som tillfälligt arbete enligt Skatteverket är

  • Du övernattar på arbetsorten
  • Avståndet mellan dina två bostäder är mer än 50 km

Sen behöver något av nedanstående uppfyllas

  • Arbetet pågår bara en kortare tid
  • Det finns inget skäl att flytta till orten där arbetet utförs
  • Arbetet kräver en fast anknytning till bostadsorten
  • Arbetet är begränsat i tiden men är inte kortvarigt
  • Arbetet utförs på mer än en plats

Om du har en tjänsteresa som varar längre än 3 månader så räknas det som som tillfälligt arbete. 

Avdrag för måltider och småutgifter första månaden

För avdrag för ökade utgifter för måltider och småutgifter finns ett schablonbelopp som ligger på 72 kronor per dag (2021). Det gäller de dagar du övernattat på arbetsorten. Kan du visa att dina merkostnader överstiger schablonbeloppet kan du få avdrag för det faktiska beloppet.

Detta avdrag är tidsbegränsat och kan utnyttjas den första månaden av din vistelse. Observera att om du får förmåner från jobbet som traktamente eller bostadsförmån kan det påverka siffrorna.

Avdrag för boendekostnad två till fem år

Du som är ensamstående kan få avdrag för boendekostnaden på arbetsorten under längst två års tid. Som gift eller sambo är det emellertid möjligt att få avdrag i sammanlagt fem år.

Flyttar familjebostaden till arbetsorten blir det bostaden på första orten som du i stället får göra avdrag för.

Du ska kunna visa de exakta boendekostnaderna i form av faktura eller kvitto.

Avdrag för hemresor vid dubbelt boende

För hemresa tur och retur kan du också få avdrag vid dubbelt boende. Dock högst en hemresa per vecka. Avdrag för hemresor är till skillnad från de övriga ej tidsbegränsat.

Ytterligare information om avdrag vid dubbel bosättning hittar du hos Skatteverket. Här på moveria.se hittar du också en genomgång av RUT-avdraget och flyttavdrag bland mycket annan användbar och lättillgänglig läsning.

Bo utomlands och dra av för dubbelt boende

Reglerna gäller likadant om du skattar i Sverige och att boende befinner sig inom EU eller EES. Det innebär att du kan få avdrag för ett boende på till exempel Mallorca så länge du uppfyller skälen ovan. Du får också göra avdrag för resorna mellan bostäderna, dock max en per vecka, och med det billigaste färdmedlet. I vissa fall kan flyg accepteras.

Studenter har också ofta rätt till avdrag för dubbelt boende

För studenter gäller samma regler som för alla andra. Om du som student lämnar ditt studentboende för att ta ett sommarjobb på en annan ort så kan du givetvis ha rätt avdrag för dubbel bosättning. Tänk på att detta är ett avdrag vilket innebär att för att du sak kunna utnyttja det så måste du ha tjänat in tillräckligt med pengar så att du kan utnyttja ditt avdrag för att minska skatten.

Tänk på detta gällande dubbelt boende

Grundprincipen är ju att detta är något du är tvungen till, sen är det viktigt att du måste kunna styrka dina kostnader även fast du inte behöver skicka med kvitton etc. med deklarationen. Detta är lite snårigt och det finns många undantag, så kontakta gärna Skatteverket om du är det minsta osäker. Tänk också på att du inte behöver hyra en annan bostad, du kan bo på vandrarhem eller hotell och få dra av kostnaderna för det.

Vi har skrivit lite specifikt om flytten och om dess kostnader är avdragsgilla i denna artikel.

Uppdaterad 2024-05-08 (Första publicering 2018-04-12)

Av  Mattias | 24-05-08 |
Kommentarer (0)