Är jag tvungen att vara med på städdag i bostadsrättsföreningen?

Bostadsrättsföreningar får inte ta ut straffavgifter för medlemmar som inte deltar i städdagar. Enligt bostadsrättslagen och föreningens stadgar ansvarar föreningen för husets och markens skick. Dock kan årsavgiften öka om inte tillräckligt många deltar i städdagarna. Städdagar bidrar till trivsel och gemenskap mellan grannar.

”Nu är det äntligen vår och det är dags för städdag i bostadsrättsföreningen!”. Så står det skrivet på lappar i bland annat portar, bostadsområden och trappuppgångar för samfällighetsföreningar så här års. En vanlig fråga som ofta kommer upp i samband med städdagar är om föreningsstyrelsen eller föreningsstämman får ta ut en straffavgift för medlemmar som inte deltar vid städningen. Svaret är nej, men det framgår inte så tydligt av lagen. Det gör att många föreningar ändå väljer att ta ut en straffavgift på mellan 250-500 kr för medlemmar som inte dyker upp på städdagarna, men det är alltså inte tillåtet. Det beror på att det enligt bostadsrättslagen och föreningens stadgar är föreningen och inte medlemmen som ansvarar för att huset och marken är i gott skick. Att tvinga medlemmar att arbeta för det strider därför mot en bestämmelse i lagen om förvaltning av samfälligheter. Av det följer att föreningen inte heller får ta ut straffavgifter av de som inte deltar.  Läs mer om bostadsrätter här. Såhär säger Villaägarnas riksförbund om saken:

Men tänk på att årsavgiften kan öka om inte tillräckligt många medlemmar deltar vid städdagarna. Föreningen ska nämligen se till att alla kostnader, även för underhåll av huset och marken, täcks av årsavgiften. Om inte medlemmarna hjälper till med underhållet kan det hända att årsavgiften inte täcker alla kostnader som behövs för att hålla det rent, snyggt och helt. Städdagarna är alltså ett billigt sätt att få det trivsamt där du bor och det är också ett bra sätt att öka gemenskapen mellan dig och dina grannar!

Är du ute efter information annan typ av städning gällande flytt? Läs vår checklista för flyttstädning!

Uppdaterad 2024-04-24 (Första publicering 2023-05-01)
Av  Mattias | 24-04-24 |
Kommentarer (4)

Kommentarer

 • Fred

  Hade ingen aning om att föreningen inte fick ut en avgift om man inte var med och städade. Superbra tips! =)

  • moveria

   Lagen är luddigt gällande detta. Men se städdagarna som en chans att lära känna dina grannar! =)

 • Jens

  Golfklubben jag är med i betalar ”tillbaka” pengar till de som hjälper till att städa, funderar om det skulle gå att använda här också. Hmm, kanske inte ska ge någon förening den idén.

Kommentarer stängda