Rekommendation av flyttfirma och städbolag– vilka omdömen kan man lita på?

Recensioner, rekommendationer och omdömen om flyttfirmor och flyttstädfirmor finns det gott om, det är bra att läsa dessa innan du bokar. Vissa recensioner kan du lita på mer än andra. Reco, Google, Trustpilot, hitta.se, …det är många som vill hjälpa till. Nedan är en genomgång av recensionssajter och hur lätt det är att fejka recensioner.

Bra eller dålig flyttfirma, recension
Foto: Bigstock.com

Rekommendationer via Google, RECO, Trustpilot…

Googlar du “recension flyttfirma Göteborg” eller till exempel “omdöme flyttfirma Stockholm”, kommer du i sökresultatet finna flertalet omdömen och rekommendationer via olika plattformar. Dessa sajter kan du också gå direkt till för att göra en allmän sökning eller kolla upp en specifik flyttfirma. Något som är bra att göra innan man slår till på en lockande offert. Men alla recensioner går inte att lita på.

Google recensioner är svåra att ändra

För flyttfirmor som är anslutna till Google recensioner kan du direkt i sökresultatet se betyg med 1-5 stjärnor. Intill ser du antal recensioner från registrerade recensenter som snittet baseras på, och du kan gå in och läsa dessa. Man behöver vara inloggad via Gmail för att kunna göra en recension. Det bästa med Google är att det är väldigt svårt att få bort dåliga recensioner, det förekommer att företag hotar med stämning om inte dåliga recensioner tas bort. Det brukar inte Google lyssna på. Dock kan det ju vara konkurrenter som går in och gör dåliga recensioner.

Trustpilot recensioner och omdömen om flytt- och städfirmor

Trustpilot är en väletablerad omdömesplattform, med betygssättning på 1-5 stjärnor även där. För att se till att omdömena är pålitliga har Trustpilot dels ett särskilt team, dels programvaror som arbetar för att identifiera och varna om suspekta omdömen och beteenden. Dessutom får de vad de kallar whistleblower-aviseringar när medlemmar flaggar för potentiellt missbruk. Internationella flyttfirmor kan ha ett betyg för alla sina länder, det behöver ju inte betyda att de är bra i Sverige.

Reco, svensk rekommendationstjänst med flyttfirmor och städföretag

Svenska rekommendationssajten Reco jobbar också de på flera sätt för att säkra att omdömena är riktiga. De har bland annat infört krav på identifikation via BankID.

Flyttkonsumenter.se – kontrollerade köp av de som lämnar omdöme

En nischad sajt är Flyttkonsumenter.se, där du kan titta på recensioner av flyttfirmor i sexton svenska städer, och även söka på specifika flyttfirmor.
Flyttkonsumenter kräver att den som lämnar omdöme kan visa upp fakturan eller ordersedeln och uppge identitetsuppgifter.

Hitta.se och Eniro har ibland betyg om sina företag

På hitta.se kan vem som helst lägga in en recension. Det finns ingen verifiering på vem du är. På Eniro så krävs det att du identifierar dig genom att du använder ett Google- eller Facebooklogin. Det ger lite högre säkerhet.

Facebook rekommendationer (tidigare betyg)

Facebook har gått ifrån betygssättning och satsar nu på rekommendationer, du får svara på frågan om du rekommenderar företaget eller ej. Därefter får du motivera varför. Om du kan hitta någon bland dina kontakter som rekommenderar så är det ju förstås mer förtroendeingivande, än om det är ett gäng rekommendationer på engelska som verkar skrivna av Facebookkonton i Asien…Vår erfarenhet är att de svenska rekommendationerna oftast är rätt ok på Facebook, du kan alltid välja någon väldigt positiv recensent och kolla på personens profil om den känns trovärdig.

Flyttfirmans egna rekommendationer

Har flyttfirman publicerat egna omdömen med citat från nöjda kunder på sin hemsida är det inte uteslutet att det är faktiska nöjda kunder som står bakom dessa. Men mer utförliga referenser med bild och fullständigt namn är betydligt mer trovärdiga och förtroendeingivande.

Kolla upp omdömen för flyttfirma – hur genomskåda fejk?

När du kollar upp omdömen för en flyttfirma bör du se upp för påhittade sådana. Fejkrekommendationer kan ha skrivits med syfte att stärka det egna betyget, men det förekommer också negativa fejkrecensioner där syftet är att skada konkurrenter.

Här är varningssignaler som kan peka mot att ett omdöme är falskt, sammanställda av Konsument Europa. Var uppmärksam på:

Tonläget
Är det överdrivet positivt eller negativt? Känns det rimligt?

Uttryck och beskrivningar
Teknisk eller säljande slagsida i texten? Känns det naturligt?

Skribenten
Har samma skribent lämnat omdömen om just denna flyttfirma på flera ställen?

Detaljerna
Är omdömet allmänt formulerat, utan att specificera vad skribenten upplever som bra eller dåligt?

Språket
Ser det ut som om en trasig maskin formulerat texten? Då kan det vara en falsk recension direktöversatt via t.ex. Google translate.

När är recensionerna gjorda (tillagt av Moveria)
Datumen för recensionerna kan avslöja rätt mycket. Om de alla har kommit vid ungefär samma tidspunkt då kan man definitivt ana att det är fejk-omdömen.

Vilka rekommendationer kan man lita på?

Det absolut bästa är om du bland vänner och bekanta kan hitta de som kan rekommendera en flytt- eller städfirma. Ett bra sätt kan då vara att fråga på Facebook. På Facebook kan du också ställa frågan i en lämplig lokal grupp, till exempel ”Vi-i-Laxå” så är sannolikheten mindre att du får får falska svar.

Annat att tänka på när du tittar på recensioner av städ och flyttfirmor

● Hur många recensioner/omdömen baserar sig betyget på? I Sverige är till exempel antalet Googlerecensioner ofta få, vilket innebär att en recension ensam kan sänka eller höja betyget.

● Kika också på om/hur flyttfirman har besvarat eventuella negativa recensioner för att få en mer nyanserad uppfattning.

● Undvik sajter där man kan lämna recensioner helt anonymt.

● När du hittar få eller inga omdömen är det klokt att vända dig direkt till flyttfirman och begära referenser.

Omdömen om flytt- och städfirmor ska inte vara det enda som vägleder dig

Eftersom recensioner kan fejkas, och att dåliga recensioner kan tas bort på vissa sajter så ska du ta alla omdömen med en nypa salt. De går helt enkelt inte alltid att lita på. Även dåliga recensioner kan vara falska, gjorda av konkurrenter som vet att detta spelar stor roll. Så låt dig vägledas men med sund skepsis.

Det går att köpa omdömen om flyttfirmor och städfirmor

Det finns Facebookgrupper och även andra ställen på internet där det går att köpa eller byta till sig bra omdömen eller rekommendationer. Därför ska du vara väldigt försiktig med vad du litar på.

Googla inte ”Flyttfirma Stockholm rekommendation”

Sammanfattningsvis så är vår rekommendation att titta på Facebook och framförallt ställ frågor där. Om du Googlar ”Städfirma Göteborg omdöme” eller liknande, var då medveten om att många recensioner är fejkade.

Uppdaterad 2022-07-26 (Första publicering 2019-11-03)
Av  Mattias | 21-10-09 |
Kommentarer (0)