Flyttbloggen

En blogg om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
16-09-15 - Av Admin

Flytta utomlands mycket att tänka på, tipsen du behöver

Det finns mycket att tänka på om du ska flytta utomlands, vi har listat det viktigaste nedan. Hör gärna av dig till oss om du ska flytta, framförallt inom europa så har vi personal i många länder.

Flytta utomlands, Skatteverket vad säger de?

När du vet att du ska bo utomlands mer än ett år så ska du anmäla det till Skatteverket, det gäller även om du inte trodde det från början. Du anses då av Skatteverket vara utflyttad, om du flyttar inom norden så ska du anmäla dig inflyttad till ditt nya land. Personnummer och medborgarskap påverkas inte av detta. Men det finns en del annat att tänka på, så vi rekommenderar att ringa Skatteverket och fråga, till exempel vad som gäller om du har tjänat pengar i Sverige men som utbetalas när du är utflyttad. Ett tips kan också vara att ha en särskild postadress till någon betrodd i Sverige, då kan du få myndighetspost dit, alternativt anmäl dig till deras e-tjänst så att du bara får det digitalt.

Försäkringskassan om att flytta utomlands

Om du flyttar utomlands inom EU/EES, har ibland rätt att behålla vissa förmåner i Sverige, men grundprincipen är att du får del av det sociala skyddsnät som finns i landet du flyttar till. Du behöver då få ett intyg från försäkringskassan som du kan beställa på deras hemsida. Det kan i vissa fall vara bättre än i Sverige. Vår erfarenhet är att studenter och pensionärer i vissa länder har billigare sjukvård och mediciner. Om du flyttar utomlands utanför EU/EES så upphör oftast alla rättigheter till bidrag från försäkringskassan. Tänk också på att förmånerna inte kommer tillbaka från första dagen du flyttar tillbaka, detta gäller det att vara uppmärksam på om ni planerar att skaffa barn och samtidigt flytta tillbaka till Sverige.

Mässor om att flytta utomlands

Det finns ett antal mässor inom området att flytta utomlands. Varje år arrangerar till exempel Fair Media International en mässa som heter ”köpa hus utomlands” dit alla som är intresserade av ett utlandsboende kan komma och låta sig inspireras.  24-25 september 2016 är nästa i Stockholm.

Bilder: Fairmedia.se

Facebook och flytta utomlands

Ett riktigt bra sätt att få bra info är via Facebookgrupper, i nästan varje land och större stad så finns det en Facebookgrupp som heter något i stil med: ”Svenskar i Berlin” eller Skandinaver i Ischgl”, dessa grupper har mycket bra information. Framförallt kan du där få kontakt med andra som precis gjort det du tänker göra. De har varit i samma situation och är oftast mycket hjälpsamma.

Flytta utomlands med flyttfirma

Det finns ett antal sätt att ta med sig sina ägodelar utomlands. I Sverige finns några bolag som är specialiserade på detta. Vi på Moveria rekommenderar att verkligen fundera på hur mycket du behöver ha med dig, om det är värt att transportera. Detta är givetvis beroende på om du tänkt komma tillbaka. Regeln är att ju längre du kan vänta på dina grejer, desto billigare blir det. Flyttar du inom EU/EES så kan du få RUT-avdrag för din flytt, även om du flyttar mellan länder inom EU/EES. Du kan läsa mer i vår artikel om RUT.

Lycka till med din utlandsflytt

De flesta i Moveriateamet har bott ett eller flera år utanför deras hemländer. Det är något vi verkligen rekommenderar att prova, du lär känna dig själv på ett helt annat sätt än hemma. Genom att se att andras ”konstiga sätt” kanske inte är så konstiga så förstår man att det finns en del att lära från andra. En av våra medarbetare arbetar faktiskt på resande fot, hon lever i en folkabuss som åker runt i europa. Sånt gillar vi, vill du läsa mer om Valine så kan du göra det här. Detta gör att många av våra medarbetare i de olika länderna vi arbetar i kan hjälpa dig med väldigt lokala frågor. Så hör gärna av dig till oss om din utlandsflytt, vi tycker om när du flyttar utomlands 🙂

(Delar av denna bloggpost var tidigare publicerad av oss oktober 2012.)

Kommentarer (0)

Kommentera

Flyttar du snart?

Minska stressen och få offert från flyttfirma med RUT-avdrag. Du förbinder dig inte tillnågot.

Få flyttfirmeofferter inom några dagar