Flyttbloggen

En blogg om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
20-09-06 - Av Mattias

Corona – Går det att flytta vid karantän? Hur hanterar flyttfirman Coronaviruset?

Coronaviruset (Covid-19) påverkar oss alla. När detta skrivs är situationen allvarlig i Sverige men vi har ok att ses färre än 50 personer vilket är på väg att lättas upp. Moveria i andra länder i Europa har större problem med att flytta nu i samband med Coronaviruset. För att hitta aktuell information hänvisar vi till Folkhälsomyndigheten och MSB:s sidor om Corona.

Är det säkert att flytta med flyttfirma? Hur arbetar de mot Coronaviruset?

Vi har varit kontakt med ett antal seriösa flyttfirmor om hur de hanterar Coronakrisen. Samtliga uppger att de följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer, vilket när detta skrivs är att om man har något luftvägssymptom så ska man stanna hemma och vara i karantän. Flera uppger också att det är helt ok som kund att inte delta i flytten. De tar då hand om nycklarna och sköter hela flytten utan att ni behöver träffa dem mer än när ni lämnar nycklarna. Detta kan till och med flyttfirmorna tycka vara riktigt bra för det skyddar flyttarbetarna.

Coronaviruset flytt problem

Flytta själv och undvik Coronaviruset!

Om du har valt att flytta själv så följ Folkhälsomyndighetens uppmaningar om att tvätta händerna noggrant. Tänk på att inte ta hjälp av någon som är i riskgrupp. Se till att alla är friska och krya och ju färre ni är desto mindre risk att någon kan smitta varandra. I till exempel Tyskland får max 2 personer flytta tillsammans när detta skrivs, då kan det vara utmanande att flytta själv. Där får flyttfirmorna flytta med fler personer så länge de följer riktlinjerna.

Går det att flytta under en Corona-nedstängning om det blir karantän?

I flera av de länder i Europa där Moveria är aktiva så har myndigheterna gått mycket längre gällande karantän och nedstängning på grund av Covid-19/Corona. Där har det varit mycket svårt eller omöjligt att genomföra en flyttning själv. I de länder där det rådde total karantän var det bara ok att gå ut och handla mat, och då bara en familjemedlem i taget. Det omöjliggjorde givetvis alla typer av flyttar på grund av Coronakarantänen.

Får jag bryta avtalet med flyttfirman på grund av Corona?

Det ska finnas goda skäl att bryta ett avtal. Om flyttfirman följer standardavtalet Bohag-2010, så finns riktlinjer för hur du får säga upp ett avtal. Om Covid-19 är ett giltigt skäl eller inte att bryta avtalet handlar om hur det har påverkat ert avtalsförhållande, kontrollera gärna också med ert försäkringsbolag om ni kan få kompensation från era hemförsäkring för eventuella krav från flyttfirman på grund av sen avbokning av flytten.

Corona – Hur påverkas flyttfirmorna av Covid-19?

I Sverige består påverkan ännu mest av brist på personal på grund av att personalen ska vara hemma vid minsta symptom på luftvägsinfektion. I Tyskland där man just nu har hårdare krav än i Sverige så är situationen svårare för flyttfirmorna. Där avbokar väldigt många som har flyttar bokade om 1-3 månader. Samtidigt hör väldigt många av sig för att genomföra akuta flyttar som de själva inte kan eller får genomföra privat.

Coronaviruset – Flytta utomlands går det?

Generellt är det just nu svårt att genomföra flyttar i stora delar av Europa men det blir lättare hela tiden. Situationen ändras dag för dag och land för land. Räkna inte med att situationen nästa vecka ser likadan ut som idag. Många länder har stängt sina gränser helt eller delvis vilket omöjliggör andra transporter än de prioriterade såsom till exempel mat och läkemedel.

Ta hand om er!

Vi ska försöka uppdatera den här artikeln löpande. Vi håller kontakten med våra kollegor ute i Europa där de ligger lite före oss gällande begränsningar i rörelsefrihet för medborgarna.

Uppdaterad 2020-09-06 (Första publicering 2020-03-20)
Kommentarer (1)

Kommentera

Flyttar du snart?

Minska stressen och få offert från flyttfirma med RUT-avdrag. Du förbinder dig inte tillnågot.

Få flyttfirmeofferter inom några dagar