Flyttbloggen

En blogg om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
2015-06-22 - Av Admin

Byta lägenhet

Att byta lägenhet är ett vanligt sätt att flytta som utnyttjas av många som innehar ett förstahandskontrakt. När man skall flytta till annan ort, har behov av större eller mindre bostad eller vill bo närmre arbetet är det ofta en smidig lösning att hitta någon att byta bostad med.

Man slipper då letandet och den konkurrens som finns om hyresrätter i allmänhet. Att byta lägenhet kan också vara ett perfekt sätt att komma ner i boendekostnad. Att byta lägenhet med någon annan är allt som oftast en mycket enkel process och när två hushåll är överrens om ett byta är det sällan några problem. Det finns krav på att det skall finnas skäl till att byta lägenhet med varandra men det är sällan kraven inte uppfylls. Vill man byta lägenhet finns ju oftast ett skäl, det är inget man gör för skojs skull.

Byta lägenhet – Så gör man

Rent praktisk så fungerar ett byte av lägenhet som så att två hushåll vill byta lägenhet med varandra och de lämnar då in en bytesansökan till sina hyresvärdar (du hittar en sådan blankett här). Hyresvärdarna godkänner bytet och kontrakten uppdateras med rätt hyrestagare i rätt bostad.

Det är alltså hyresvärdarna som skall godkänna när två hushåll vill byta bostad. Skulle en hyresvärd neka bytet så kan man ansöka till hyresnämnden om att få byta bostad. De görs då en prövning av bytet. Hyresnämnden testar om det finns tillräckliga skäl för bytet samt att ett bytet inte medför några komplikationer för någon av hyresvärdarna. Detta innebär att den som skall överta lägenheten skall vara skötsam, kunna betala hyran och att det inte finns några andra speciella skäl för hyresvärden att neka bytet. Det får heller inte förekomma några betalningar mellan parterna vid ett lägenhetsbyte. Då får alltså inte betala eller ta emot pengar för att byta lägenhet med någon.

Allt som oftast så är det smidigt att byta lägenhet när man hittat någon som är villig att byta. Skulle det uppstå komplikationer är det alltså hyresnämnden som avgör om bytet skall genomföras eller ej.

Det finns flera sidor där man kan lägga ut sitt intresse för att byta lägenhet och byta bostad. Lägenhetsbyte.se och Bytbostad.se är två av dem. Det finns också ett stort antal grupper på facebook där människor annonserar om att byta lägenhet.

Vi på Moveria önskar dig all lycka till med att byta lägenhet.

Kommentarer (0)

Kommentera