Städa ugn och spis

Här behandlar vi hur man skall städa ugn och spis på bästa sätt. Lika nyttigt för den som håller på med sin flyttstädning som för den som storstädar.

Städa ugn

Att städa ugn och spis är något man inte ägnar sig åt särskilt ofta och det kan därför vara lite klurigt hur man skall göra. Men var inte orolig. Att städa ugn och spis är mycket enkelt. Det finns några fenomenala lifehacks som gör livet och rengöring av ugn och spis enkelt.

Städa ugn

Vi kan börja med hur man kan städa sin ugn. Börja med att blanda tvättsåpa och vatten. Diskmedel och en skvätt allrengöring fungerar också, men den mest klassiska och beprövade metoden är tvättsåpa. Spruta sedan blandningen av vatten och tvättsåpa i ugnen med hjälp av någon form av spruta. Låt sedan ugnen stå på, på låg värme. Lite under 100 grader i ca en kvart. Det går bra att även låta galler och eventuellt äckliga plåtar vara kvar i ugnen, spruta då även dessa. När det gått en kvart är du nästan klar med att städa ugn. Nu behöver du enbart torka av inne i ugnen med trasa eller hushållspapper.

Städa spis

Det mest klassiska när man skall städa spis är kanske att man tar fram stålull och gnuggar på så mycket man orkar. Smutsen går visserligen bort men detta är inte ett bra sätt att städa spis på. Man förstör nämligen emaljen på spisen. Använd istället starkare rengöringsprodukter så som mr.muscle. Låt den typen av medel verka en stund och torka sedan. Det brukar ta bort den allra mest ingrodda smutsen.

Med dessa tips kommer du garanterat inte ha någon som klagar på din flyttstädning och du som storstädat kan du återigen njuta av skinande ren ugn och spis. I köket finns även kylskåpet som vi skrivet en artikel om hur man städar. 

Här finns mer om att flyttstäda

Uppdaterad 2024-05-02 (Första publicering 2015-08-06)
Av  Mattias | 24-05-02 |
Kommentarer (0)