Flytta med flyttfirma eller flytta själv genom att hyra flyttbil?

Är det viktigt att komma undan så billigt som möjligt när du ska flytta? Då är en hyrd flyttbil där du hanterar all packning, i- och urlastning och transport själv, och som du lämnar tillbaka på samma ställe som du hämtade den, första-hands-alternativet. Har du relativt få saker som ska flyttas eller ska flytta en kortare sträcka behöver det inte heller bli så tungt och stökigt. Ska du däremot flytta många mil bort kan du behöva fråga dig om prisskillnaden är mödan värd? Att hyra flyttbil eller lastbil envägs är oftast rejält dyrare än att återlämna lastbilen på den ort där du hämtade ut den. Vilket i sin tur förstås kostar extra i bensinförbrukning och möda. I slutändan kan du alltså komma fram till att det är värt att anlita en flyttfirma istället för att hyra flyttbil och flytta själv.

flyttbilar att hyra
(C) Unsplash.com Markus Winkler

Hyrd flyttbil eller flyttfirma – vad blir billigast?

Skillnaden mellan hyrd flyttbil eller flyttfirma behöver inte vara så stor, särskilt inte om du flyttar inom samma stad eller ort. Tänk på att det tillkommer en del utgifter utöver själva hyran av flyttbilen som drivmedel, flyttkartonger och eventuella flytthjälpmedel som du införskaffar eller hyr. Rymmer du inte allt i ett lass i flyttbilen och behöver köra flera vändor krävs förstås mer bensin och eventuellt längre hyresperiod.

Ska du flytta en längre sträcka och hyr flyttbil behöver du köra tillbaka flyttbilen till orten du lämnat, och sedan hitta ett annat färdmedel till ditt nya hem. Väljer du istället att utnyttja ett ”hyr här lämna där”-erbjudande och hyra lastbil som du lämnar på den nya orten blir hyresavgiften betydligt dyrare än om du kör lastbilen tur och retur.

Prisjämförelse flyttbil tur & retur, flyttbil envägs och flyttfirma

En av de faktorer som påverkar priset för både att anlita en flyttfirma och att hyra flyttbil är hur stor bostaden är. I exemplen nedan utgår vi från att det rör sig om flytt från en lägenhet på 3 rum och kök.


Prisexempel Stockholm–Göteborg för att hyra flyttbil eller ha flyttfirma


Hyra flyttbil

Vi räknar med att du packar och kör ner en lätt lastbil (ca 16 m3) från Stockholm ena dagen och kör hem den nästa dag. Du har hyrt med ”fria mil”, det är viktigt, för ofta ingår bara 5 eller 10 mil och därefter kan det kosta upp till 100 kr/milen. Hyran för två dygn och körning i ca 100 mil blir ca 4 000 kr plus drivmedel och eventuell försäkring som blir ytterligare ca 3 000 kr. Så räkna med 7 000 kr totalt. Ju mindre bil du klarar dig med desto billigare blir det.

Hyra släpvagn envägs för flytt – ”hyr här lämna där”

Vi räknar med att du hyr ett stor släpvagn för flytt på 11 m3, i och med att du inte behöver åka tillbaka med det så räknar vi med att du bara behöver hyra det i ett dygn. Då kostar det cirka 2 000 kr utöver det behöver du bil och drivmedel till bilen. Bilen räknar vi med att du kan låna gratis och att bilen och stannar i Göteborg, då blir totalkostnaden ca 3 000 kr för hyra av ett 11 m3 släp som hämtas i Stockholm och lämnas i Göteborg.

Anlita flyttfirma

Med rutavdrag: 8 750 kronor exklusive packning (läs mer om hur uppskattningen genomförts i vår Prisguide).


Prisexempel inom Malmö

Hyra flyttbil

Det kostar ca 2 000 kr att hyra en flyttbil (lätt lastbil) som har storleken 15 m3. Denna kan du köra med vanligt b-körkort.

Anlita flyttfirma

Vi räknar med att du flyttar från 50 m2 och inom 2 mil i Malmö, då kan du få betala ca 4 000 kr efter att RUT-avdraget är draget.

Få offerter

Observera att prisjämförelsen ovan endast är ett exempel i syfte att ge en indikation i valet mellan att hyra flyttbil och anlita flyttfirma. För att ta reda på vad respektive alternativ skulle kosta i just ditt fall behöver du be om offerter. Priserna kan variera upp till 30 %. Om du vill hitta billigast möjliga priser så ska du undvika att flytta på en helg kring ett månadsskifte, näst sämst är en helg kring den 15:e. Om du förhandlar med en flyttfirma så kan det ofta hjälpa om du kan vara flexibel med när du ska genomföra flytten, för att de ska få ekonomi i en flytt enligt exemplet ovan till Göteborg så hjälper det mycket om de kan ta ett flyttlass med sig tillbaka till Stockholm. Detta blir ju mycket enklare om du bara anger under vilken eller vilka veckor som du vill att flyttlasset går. Ju längre flytt du har desto mer påverkar detta priset för flyttfirman. Men även släpvagnar och flyttbilar som du vill hyra är billigare om du undviker till exempel helger.

Uppdaterad 2024-04-22 (Första publicering 2022-03-05)
Av  Nina | 24-04-22 |
Kommentarer (0)

Kommentera