Flytta ut på landet – allt du behöver veta

Vilka är fördelarna med att flytta ut på landet, vart ska jag flytta, kan jag bo på landet och arbeta i stan, hur ska vi våga ta steget och flytta till landet med våra barn? Vi går igenom lockelser, utmaningar och tips för dig som funderar på att flytta ut på landet.

Fördelar med att bo på landet

Svensk röd stuga - flytta till landet
(C) Moveria Mattias Ejbe

Det finns många potentiella fördelar med att bo på landet. Vad som lockar mest beror förstås på i vilken fas man befinner sig i i livet, vilka intressen och behov man har. Här listar vi några fördelar med att bo på landet, vilka väger tyngst för dig?

Naturnära: Landsbygden erbjuder ofta vacker natur, grönområden, skogar, ängar och landskap som är lugnande och fridfulla att bo och vistas i.

Frisk luft och ren miljö: Borta från stadens föroreningar kan luften på landet vara friskare och renare, vilket kan vara positivt för hälsa och välmående.

Lugn och ro: Landsbygden är vanligtvis mindre trafikerad och har färre ljud och stressfaktorer än städer. Det kan bidra till förbättrad hälsa och livskvalitet

Gemenskap och grannskap: Här känner man igen varandra, hälsar på varandra och hjälper varandra. Det vittnar i alla fall många som bor på landsbygden om. 

Trygghet: Gemenskap och grannskap bidrar till trygghet, liksom lägre brottsfrekvens och större förutsägbarhet.

Större utrymme: Fastigheter på landet har ofta mer utrymme både inomhus och utomhus. 

Lägre boendekostnader: Boendekostnaderna är generellt lägre på landet jämfört med i städer, både när det gäller fastighetspriser och hyror.

Mindre trängsel: På den mer glest befolkade landsbygden blir det mindre trängsel och mer utrymme att röra sig fritt.

Närhet till uteaktiviteter & friluftsliv: Om du älskar friluftsliv, vandring, cykling, fiske eller andra utomhusaktiviteter kan du få närmare tillgång till detta om du flyttar till landet .

Möjlighet till självhushållning: Vill du odla din egen mat och kanske ha en egen hönsgård?

Möjlighet till eget företagande: Har du en dröm om att driva eget? Med rätt förutsättningar kan småföretag och hantverk ha en chans att blomstra.

Det är viktigt att utgå ifrån dig själv och din familj när du väger fördelar med att bo på landet, lägga till och dra ifrån och fundera på hur dessa fördelar möter dina egna mål och behov.

Vart ska jag flytta?

Längtar du ut på landet men är osäker på vart du ska flytta? Fundera över faktorer som skola, jobb, förbindelser och det som är viktigt för dig. 

Bor du i en stad som du ändå är fäst vid och där du kanske har vänner och släkt och kanske jobbet kvar i stan bör du förstås se dig omkring i länet. Om du flyttar till landsbygden i rätt kommun i det län där du arbetar och vill bo kan du spara flera tusenlappar i månaden jämfört med om du väljer att bo i den största kommunen kan du spara tusentals kronor per månad. Läs mer om detta i vår kartläggning: Flytta till annan kommun – spara pengar på boendet

Kan jag bo på landet och arbeta i stan?

Vill du bo på landet och behålla eller skaffa nytt arbete i stan?  Då är det att pendla eller arbeta på distans om det finns möjlighet till det som gäller. Eller varva pendling och distansarbete. Här blir bra bredbandsuppkoppling förstås relevant. Håll utkik efter fiber när du kollar på bostäder!

Ta reda på vilka förutsättningar och möjligheter som finns i ditt fall, och fundera på om det känns gångbart för dig. Och du, du kan alltid testa under en period. 

Flytta ut på landet med barn

För många familjer är drömmen om att bo i en naturskön miljö och ge sina barn en uppväxt på landet mycket lockande. Flera av de fördelar som vi listat ovan berör i allra högsta grad barnen och är positiva för deras utveckling. Och att de vuxna trivs och är närvarande är förstås också positivt för barnen. Många som tagit steget och flyttat ut på landet med sina barn vittnar om både en större trygghet och en större frihet för barnen. Och det hänger ihop. I en tryggare utemiljö är det lättare att låta barnen vara fria under eget ansvar. Det kan handla om att cykla till skolan själv, gå och handla, och så leka förstås. 

Att flytta ut på landet med barn är spännande, men även en utmanande process. Utmaningar kan exempelvis komma i form av längre resor till skolan och mindre tillgänglighet till vissa bekvämligheter. Det kräver anpassning och planering – med det kan du skapa en givande upplevelse för hela familjen.

Att komma in i den lokala gemenskapen är viktigt. Delta i lokala evenemang och aktiviteter för att hjälpa dina barn att känna sig välkomna och hemma. 

LÄS OCKSÅ: Flytta med barn – 20 tips för att göra det lite enklare

Uppdaterad 2024-04-16 (Första publicering 2023-09-10)
Av  Nina | 24-04-16 |
Kommentarer (0)

Kommentera