Flytta till ålderdomshem – hur går det till att flytta till ett äldreboende?

Att flytta till ett äldreboende, tidigare känt som ålderdomshem, är en process som många möter på äldre dagar när hemtjänst inte längre räcker till. I artikeln går vi igenom hur ansökningsprocessen ser ut, vad som krävs för att få en plats och vad man bör tänka på inför flytten, inklusive kostnader och praktiska förberedelser.

Hur fungerar ålderdomshem idag?

Äldreboende kallades tidigare för ålderdomshem, ibland benämns det vård- och omsorgsboende, omsorgsboende eller servicehus. Ett äldreboende är en form av särskilt boende; särskilt boende är ett samlingsnamn för boenden anpassade för personer som behöver omsorg för att klara vardagen. På ett äldreboende finns tillgång till service och omvårdnad dygnet runt.

När en person över 65 år behöver flytta till ett äldreboende ansöker man om en plats på äldreboende hos kommunen. Ofta har man haft hemtjänst innan, och när det inte längre bedöms vara tillräckligt kan man flytta till ett äldreboende. 

Vad krävs för att få flytta till äldreboende? 

För att få plats på ett äldreboende krävs att du inte klarar att bo hemma med hjälp av hemtjänst. Omvårdnadsbehovet kan beror på fysiska begränsningar och besvär, demenssjukdom eller att du inte känner dig trygg. 

Du gör ansökan hos kommunen, via en biståndshandläggare. Ni går tillsammans igenom hur dina behov ser ut. Det kan vara bra att ha med en anhörig som stöd.

En bra checklista för dig som ska välja boende åt dig själv eller hjälpa en närstående att välja hittar du på seniorval.se. Meddela biståndshandläggaren vilket boende du önskar plats på.

Kan man flytta till äldreboende i en annan kommun?

Du har rätt att söka plats på äldreboende i en annan kommun än den du är folkbokförd i. Det är inte ovanligt att man vill flytta närmare anhöriga. Om du vill flytta till ett äldreboende i en annan kommun ska du vända dig till en biståndshandläggare i den kommun som du vill flytta till. 

Hur mycket kostar det att bo på ålderdomshem?

På ålderdomshem betalar du för:

  • Hyra
  • Avgift för omvårdnad (fastställs individuellt)
  • Avgift för måltider.

Den genomsnittliga totala månadskostnaden varierar mellan kommunerna. Sammantaget kan månadskostnaden uppgå till mellan 10 000 och 13 000 kronor, beroende på hyresnivån. 

Vad innebär bostadstillägg och garantibelopp?

Om det är svårt att täcka månadskostnaden och få ekonomin att gå ihop kan du ansöka om bostadstillägg – ett bidrag till hyresavgiften.  

Om inkomsten ändå inte räcker kan du ansöka om garantibelopp. Det innebär att kommunen kan sänka avgifterna för mat och hyra om du annars inte har tillräckligt kvar att leva på när allt är betalt. 

Hur lång tid tar det att få plats på ett äldreboende?

Hur lång tid det tar att få plats på ett äldreboende är individuellt. Men om behovet är tydligt brukar det ta 2–4 veckor att beviljas plats. 

Kan man ta med husdjur?

På vissa äldreboenden går det bra att ta med sig husdjur. Reglerna varierar, ta reda på vad som gäller när du ansöker om plats på äldreboende.

Hur förbereder man flytt till ålderdomshem?

Besluta vad som ska ske med nuvarande bostad

Om ingen anhörig bor kvar i bostaden behöver du besluta vad som ska ske med den. Säga upp kontraktet om det är en hyresrätt, eller lägga ut till försäljning om du äger bostaden. Alternativt hitta någon som vill hyra bostaden i andra hand. 

Bestäm vad du ska ta med till äldreboendet

Äldreboenden har ofta en checklista med vad du ska eller rekommenderas att ta med dig. Ofta finns en höj- och sänkbar säng och i övrigt får man möblera sitt rum eller lägenhet själv. 

Bestäm vad du ska göra med dina övriga ägodelar

Bestäm vad du ska göra med de ägodelar som inte ryms eller som du inte har behov av på äldreboendet. Det kan vara skönt att passa på att rensa och skänka bort en del. För det du vill behålla behöver du hitta en plats för förvaring. Ett alternativ kan vara att hyra förråd

Ta hjälp med flytt & flyttstädning

Ta kontakt med en flyttfirma om inga släktingar eller vänner kan hjälpa dig med flytt och flyttstädning.

Avsluta/flytta avtal

Avsluta fasta avtal som el, vatten och avfall och hemförsäkring. Teckna ny hemförsäkring som gäller på äldreboenden. Ta reda på om Wi-Fi ingår på boendet, och vilket utbud av TV-kanaler som finns så du kan avgöra om du vill avsluta eller flytta egna avtal.

Adressändring

Ändra din adress hos Skatteverket så att du är folkbokförd på din nya adress. Om du vill få posten skickad till en annan adress, till exempel till en närstående, anmäler du särskild postadress. 

Ändra adress på till exempel mobilabonnemang och tidningsprenumerationer.

Allt om adressändring och eftersändning

Ansök om bostadstillägg

Har du behov av bostadstillägg? Kolla om du har rätt att ansöka om bostadstillägg via Pensionsmyndigheten.

Meddela hemtjänst och hemsjukvård

Om du har hemtjänst eller hemsjukvård ska du meddela dem att du ska flytta, när du ska flytta och vilket boende du ska flytta till. De kan hjälpa dig med mediciner och medicinlista. Om de har nycklar till din bostad ska de återlämna dem till dig. 

Återlämna hjälpmedel

Om du har trygghetslarm och andra hjälpmedel hemma som du har lånat av kommunen ska du återlämna dessa.