Flytta miljövänligt och klimatsmart, såhär gör du!

Att flytta miljövänligt

I allt vi gör bör vi tänka på miljön, ingen kan göra allt men alla kan göra något. Miljötänk i samband med flytt är inget undantag.
Det finns många sätt att bry sig om miljön när du flyttar det kan du göra via cyklande och miljöcertfierade flyttfirmor, miljögodkända flyttbilar, återanvändning av flyttmaterial från andras flyttar m.m.

Flyttlådor
Det bästa är förstås att återanvända flyttlådor från andras flyttar. På Blocket ligger priset på bra begagnade flyttkartonger oftast på 10-15 kr/st.
Det går ju också att hyra flyttlådor. Det finns traditionella flyttlådor av papper som du hyr av t.ex. flyttfirmor och lagerföretag.
Men nu finns också plastlådor att hyra, dessa håller betydligt fler flyttar än kartonger men har givetvis större miljöpåverkan vid tillverkning.
Dessutom kan du använda banankartonger och andra förpackningar som annars skulle slängas. Vad som är bäst ur klimatsynpunkt
är inte helt lätt att veta. Papperskartongen är helt återvinningsbar men håller bara ca 4 flyttar, plastlådan håller många fler flyttar men tillverkas av ändliga
resurser och slutligen banankartongen kan innehålla bekämpningsmedel som inte är bra för dig. Vi på Moveria rekommenderar att välja ett av
alternativen där du återanvänder en flyttlåda.

Flyttfirma med cyklar
Det finns flyttfirmor som flyttar enbart med cykel och vagn, vi har hittat dessa i Malmö, Lund, Helsingborg, Göteborg, Örebro och Stockholm. Men det kommer
säkert komma på fler ställen. För den mindre flytten kan detta vara både ett miljövänligt och prisvärt alternativ.

Flyttfirmor och transporter som är miljöcertifierade
Det finns idag flyttfirmor som är miljöcertifierade via FR2000 eller det mer kända ISO14001. Den stora skillnaden mellan dessa certifieringarna är att ISO14001 kräver externa revisorer vilka ofta kostar mycket. Då transportbranschen är en lågmarginalbransch så har FR2000 blivit vanligt bland de som har miljöledningssystem.
Flyttbilarna kan på olika sätt vara mindre dåliga för miljön än andra, tyvärr väljs de flesta flyttbilarna utifrån priset vilket har gjort att miljöbilar inte riktigt har fått genomslag. Men de finns på marknaden och priset behöver inte vara så mycket dyrare.

Städning och städartiklar
Anlitar du en städfirma är chansen stor att du kan hitta en prisvärd som också tänker på miljön. Det är nämligen ofta bra även för städfirman att tänka på miljön genom att använda mindre mängd rengöringsmedel och miljövänliga sådana. Genom att använda ångtvättar och supertrasor kan många ytor göras rena utan att alls använda rengöringsmedel. Städar du själv så tänk då främst på vilka rengöringsmedel du köper och att du kan göra trasor av gamla kläder som du annars skulle slänga. Ångtvättar går att hyra och rekommenderas varmt för att rengöra kök och badrum, du kommer spara både miljö och tid!

Tänk på detta när du vill flytta klimatsmart:

  1. Anlita miljöcertifierade flytt- och städfirmor.
  2. Miljövänliga rengöringsmedel och ångtvätt med supertrasor är bra sätt att städa om du gör det själv.
  3. Använd miljöbilar när du ska hyra flyttbil, det är oftast liten om någon prisskillnad.
  4. Återanvänd så mycket som möjligt genom att ge bort, köpa och sälja det du redan använt.
  5. Minska antalet transporter när du flyttar genom att alltid ha fulla lass och att alltid ta med något när du åker fram och tillbaka.
  6. Missa inte vår checklista om hur du sparar energi i din bostad.

klimatsmart grönt löv

Uppdaterad 2024-04-22 (Första publicering 2014-07-08)
Av  Mattias | 24-04-22 |
Kommentarer (0)